Vlada potrdila spremembe zakona. Kdo si lahko obeta prenosni računalnik?

Slovenija 31. Jan 202413:14 > 14:16 9 komentarjev

Vlada je sprejela novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki bo omogočila vzpostavitev računalniškega sklada in razdelitev že kupljenih prenosnih računalnikov ranljivim osebam. Prvi jih bodo prejeli letos spomladi. Podrobnosti je pojasnila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Vlada je na današnji seji sprejela spremembe zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Te bodo omogočile, da se začne razdeljevati več tisoč prenosnikov.

Potem ko je ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP) pod vodstvom Emilije Stojmenove Duh lani kupilo 13 tisoč prenosnih računalnikov in zanje odštelo nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, ti od 20. novembra, ko so bili dobavljeni, čakajo v skladišču.

Razlog zato je, da pravila, kako jih razdeliti med pol milijona upravičencev, niso bila natančno določena. Na resorju, ki ga vodi ministrica Svobode Stojmenova Duh, so ocenjevali, da bi za ureditev pravil razdeljevanja zadoščalo sprejetje uredbe, a se je izkazalo, da to ne bi bilo dovolj in da je potrebna manjša sprememba zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki jo je vlada danes sprejela.

Od 13 tisoč računalnikov so jih doslej razdelili le 39, in sicer občinam, ki so jih prizadele poplave.

prenosnikI, SKLADIŠČE
Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Kdo bo na vrsti prvi?

Med pol milijona upravičencev do računalniške opreme so po zakonu o digitalni vključenosti tisti, ki prejemajo denarno socialno pomoč, varstveni dodatek ali izredno denarno socialno pomoč, upravičenci do otroškega dodatka do vključno 6. dohodkovnega razreda, upravičenci do državne štipendije, otroci s posebnimi potrebami, invalidi in upokojenci s pokojnino, nižjo od zagotovljene. Upravičenci si bodo računalnike lahko izposodili za dve leti oziroma za pet let, z možnostjo podaljšanja.

S spremembo zakona, ki jo je danes predstavila ministrica, je določeno, katera ranljiva skupina bo na vrsti prva, in sicer letos spomladi. Povedala je, da bodo to družine z vsaj enim osnovnošolcem, ki so pri otroškem dodatku uvrščene v prvi dohodkovni razred. To so tisti, katerih dohodek na družinskega člana ne presega 221,46 evra. Če bodo računalniki ostali, se bo krog upravičencev razširil na drugi dohodkovni razred, to je 369,11 evra na družinskega člana. Število upravičencev je sicer večje od števila računalnikov, v prvi skupini okrog 30 tisoč, a ministrica računa, da se vsi ne bodo prijavili. Prednost znotraj skupine bodo imeli tisti, ki se bodo prijavili prej.

Zakon bo danes poslan v državni zbor, takoj po sprejetju pa bo javni štipendijski sklad izdal poziv upravičencem, naj se prijavijo. Ministrica obljublja, da bodo računalniki razdeljeni še to pomlad. Imeli bodo nameščen brezplačni odprtokodni operacijski sistem in protivirusni program. Stroški bodo okrog 25 evrov na računalnik.

Pozneje bodo računalniški sklad, ki ga bo upravljal Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad (JŠRIPS), polnili še z novimi računalniki, ki jih bodo kupili naknadno, pa tudi z odsluženo računalniško opremo javne uprave in lokalnih skupnosti. To bo servisiral zunanji izvajalec, ki ga bo po postopku javnega naročanja izbral štipendijski sklad. Sredstva bo zagotovilo ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Izjavo ministrice si oglejte v videu na vrhu članka.

Nabavo 13.000 računalnikov sta pod drobnogled vzela računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije. V opozicijski stranki SDS so ministrico Stojmenovo Duh obtožili, da svoje delo opravlja nevestno, neodgovorno, netransparentno in nesmotrno ter zoper njo vložili interpelacijo. Ministrica je povedala, da se obravnave interpelacije v državnem zboru veseli, saj da bo lahko predstavila vsa dejstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje