Ministrstvo pojasnilo, zakaj ukinja digi info točke: “Smo ciljno naravnani”

Slovenija 20. Apr 202409:52 > 22. Apr 2024 16:53 17 komentarjev
digi info točka
Foto: Egon Parteli, N1

Potem ko je ministrstvo za digitalno preobrazbo pod vodstvom Emilije Stojmenove Duh lani jeseni podpisalo več kot 6 milijonov evrov vredno pogodbo z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS) o odprtju 222 digi info točk po vsej državi, so po le nekaj mesecih delovanja 60 točk, torej več kot četrtino, ukinili. V številnih krajih so tako ostali brez digi info točk, ki so namenjene spodbujanju uporabe digitalnih javnih storitev med prebivalci. Ministrica pravi, da ne gre za težave pri izvedbi projekta, ampak za pilotni projekt, ki so ga ustrezno optimizirali.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP) pod vodstvom Emilije Stojmenove Duh je lani jeseni podpisalo več kot 6 milijonov evrov vredno pogodbo z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS) o odprtju 222 tako imenovanih digi info točk po vsej državi. Po le nekaj mesecih delovanja so zdaj 60 točk, torej več kot četrtino, ukinili.

Kot smo poročali pred enim mesecem, je bil obisk digi info točk, kjer prebivalcem “na razumljiv način nudijo svetovanje in podporo s področja uporabe digitalnih javnih storitev”, precej skromen. V štirih mesecih je 222 točk skupaj obiskalo 15 tisoč ljudi. Na vsaki točki so torej zabeležili v povprečju 17 obiskov na mesec.

Če bi bil obisk tudi v prihodnjih mesecih do konca projekta, ki traja do novembra letos, podoben, bi vsak obisk davkoplačevalce stal okrog 130 evrov. Da gre v tem primeru za “helikoptersko deljenje javnega denarja” ter da bi moralo imeti večmilijonsko javno naročilo bolj natančno opredeljene cilje in kazalce, je tedaj za N1 komentiral direktor Inštituta za elektronsko participacijo Simon Delakorda.

Na digi info točkah lahko prebivalci poiščejo pomoč pri prijavi v e-upravo, e-zdravje in druge podobne portale ter nasvete o tem, kako uporabljati elektronsko osebno izkaznico, pa tudi o drugih temah, povezanih z digitalizacijo. Točke so delovale v vseh slovenskih občinah, in sicer v prostorih OZS, na poštah in drugih “frekventnih lokacijah”, ki so izpolnjevale pogoje javnega naročila. Na točkah v prostorih OZS in na poštah so svetovanja izvajali tam zaposleni.

Obrtna zbornica Slovenije
Foto: Egon Parteli, N1

Na ministrstvu so še sredi marca zatrjevali, da “obisk ne odstopa bistveno od pričakovanj”. Zdaj so očitno obrnili ploščo. Od 1. aprila namreč deluje le še 162 točk. Z OZS so nam sporočili, da so “skupaj z ministrstvom za digitalno preobrazbo na podlagi obsežne analize obiskanosti posameznih točk ugotovili, da nekatere lokacije niso dosegale pričakovanih obiskov”. Na podlagi teh ugotovitev je ministrstvo predlagalo optimizacijo mreže ter ukinilo 60 lokacij. “Ministrstvo bo nadaljevalo z mesečnim spremljanjem obiska aktivnih lokacij in bo ustrezno ukrepalo, če posamezne točke ne bodo dosegale zadanih ciljev,” so zapisali na obrtni zbornici.

Pogodba med MDP in OZS je bila sklenjena za obdobje od 13. 9. 2023 do 30. 11. 2024. Prve digi info točke so odprli lani oktobra. V vsaki občini je bila po ena digi info točka, v mestnih občinah Celje, Kranj, Koper, Maribor, Ljubljana pa po več. V postopku s pogajanji je MDP z OZS izpogajal ceno 6.435.939,20 evra z DDV.

Brez svoje digi info točke so ostali v številnih krajih. Med drugim so ukinili točke v Škocjanu, Svetem Tomažu, Šmarjeških Toplicah, Bovcu, Apačah, na Jezerskem, v Lučah, Podčetrtku, Bistrici ob Sotli, Horjulu, Dobrovi in Polhovem Gradcu, Bohinju, na Bledu, v Gorjah, na Brezovici, v Divači, na Igu, v Medvodah, Nazarjah …

Obrtna zbornica Slovenije
Foto: Egon Parteli, N1

Ob tem se postavlja vprašanje, kaj ukinitev pomeni za financiranje projekta, saj je bilo v javnem naročilu navedeno, da velja od 13. 9. 2023, ko so podpisali pogodbo, do 30. 11. 2024. Do takrat naj bi bilo odprtih 222 točk. “Glede na zmanjšanje števila digi info točk bo OZS od 1. aprila 2024 dalje prejemala manj sredstev,” so nam na vprašanje o nadaljnjem financiranju projekta odgovorili z obrtne zbornice.

“Smo ciljno naravnani. Če projekt ciljev ne dosega, agilno ukrepamo”

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so v soboto popoldne na svoji spletni strani objavili pojasnilo, da nekatere digi info točke močno presegajo pričakovano obiskanost, druge pa pričakovanega števila obiskov ne dosegajo. Mrežo točk so zato optimizirali in zaprli 60 digi info točk, s čimer se je po njihovih navedbah znižala vrednost projekta. Ob tem so še zagotovili, da so info točke še zmeraj prisotne in dostopne v vseh slovenskih regijah.

“Na ministrstvu smo ciljno naravnani. Vse ukrepe, ki jih načrtujemo in izvajamo, spremljamo s pomočjo vnaprej določenih kazalnikov. Če ugotovimo, da jih kateri od projektov ne dosega, agilno ukrepamo,” so še navedli.

Digi info točke niso edini problematičen projekt ministrstva, ki ga vodi Emilija Stojmenova Duh. Potem ko so lani nabavili 13 tisoč prenosnih računalnikov, se je pri njihovem razdeljevanju zapletlo. Naposled so jih nekaj manj kot 3000 razdelili šolam, ostali pa že od novembra v skladišču čakajo na nove lastnike iz socialno šibkejših družin. Poziv za njihovo izposojo bo odprt od tega ponedeljka, 22. aprila. V tem tednu je odjeknila še novica, da so podjetja, ki so dobavila prenosnike, osumljena kartelnega dogovarjanja o cenah. Na MDP so poudarili, da preiskava ni povezana z delom ministrstva.

Poročali pa smo tudi o 5,9 milijona evrov vrednem projektu ministrstva za izobraževanja na področju digitalnih kompetenc, pri katerem naj bi prišlo do oškodovanja javnega denarja oziroma evropskih sredstev. “Podjetje B2, ki je organiziralo računalniške delavnice, ima zaposlena samo dva redna predavatelja, zato je lahko predaval kdorkoli, ki je želel, tudi računovodkinja. Vsak je zaslužil po 500 evrov za osem ur dela. Ker ni bilo dovolj predavateljev, si lahko dobil 500 evrov tudi, če si prinesel podpisni list z 10 podpisi in podpisal izjavo, da si predaval. Na podpisnih listih je polno sorodnikov, sosedov in otrok zaposlenih,” je navedel naš vir. Z domnevno goljufijo je bilo seznanjeno tudi MDP, ki je pristojnemu organu naznanilo sum storitve kaznivega dejanja.

V ponedeljek je ukinitev točk komentirala tudi ministrica Emilija Stojmenova Duh. “Mediji so poročali, da gre za težave pri izvedbi projekta, daleč od tega. Sploh ne gre za težave. Nasprotno, gre za pilotni projekt, ki po definiciji pomeni študijo izvedljivosti,” je poudarila in dodala, da je “v našem interesu, da se projekt nadaljuje tudi v prihodnje, zato smo izvedli analizo in ugotovili, da je pri določenih digi info točkah pričakovan obisk bistveno večji, kot smo pričakovali, drugod pa manjši. Zato smo mrežo optimizirali, še vedno pa so prisotne po celi državi, tako da imajo prebivalci do njih”. Ministrica je povedala še, da so do konca marca zabeležili 24 tisoč obiskov digi info točk, kar je dober obisk. Vsota denarja, ki jo bo dobila OZS, pa se bo glede na ukinitev nekaterih lokacij ustrezno znižala, je napovedala Stojmenova Duh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje