“V Bruslju bom ponosna Korošica, Slovenka, Evropejka in ženska”

Slovenija 18. Sep 202417:35 > 19:05 1 komentar

Kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos se po zapletih danes popoldne vendarle predstavlja pred parlamentarnim odborom za zadeve EU, ki bo podal nezavezujoče mnenje o njeni kandidaturi. Ker imajo v odboru večino poslanci koalicije, je mogoče pričakovati, da bo mnenje odbora pozitivno. Vlada bo po prejemu mnenja kandidaturo lahko dokončno potrdila in jo uradno poslala predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, ki je komisarski kandidatki iz Slovenije namenila resor širitve EU.

Poslanec SDS in predsednik parlamentarnega odbora za zadeve EU Franc Breznik je današnjo nujno sejo odbora, na kateri se bo predstavila kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos, sklical po tem, ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v državni zbor poslala pismo, v katerem je predsednika vlade Roberta Goloba pozvala k zamenjavi prejšnjega komisarskega kandidata Tomaža Vesela.

Breznik je namreč v zadnjih dneh poudarjal, da zaslišanja Marte Kos ne bo sklical, dokler mu vlada ne posreduje odstopne izjave Vesela in pisma von der Leyen. Vesel je namreč dan po tem, ko je premier Golob prejel pismo predsednice Evropske komisije, odstopil od kandidature, vlada pa je nekaj dni zatem na komisarsko mesto nominirala Kos.

Mnenje pristojnega odbora o primernosti njene kandidature ni zavezujoče, je pa predpogoj za to, da lahko vlada v Bruselj uradno sporoči ime kandidatke za evropsko komisarko iz Slovenije. Nad kandidaturo Marte Kos sicer niso navdušeni v opozicijskih SDS in NSi, a ker imajo v odboru za zadeve EU večino poslanci koalicije, je mogoče pričakovati, da bo uspešno prestala zaslišanje in da bo mnenje odbora o njeni kandidaturi pozitivno.

Poslanec SDS Žan Mahnič je že na začetku seje pod postopkovnim predlogom predlagal, da se seja prekine, Kos pa da v tem času razmisli o morebitnem odstopu. Mahnič se je v predlogu skliceval na članek bruseljskega portala Politico, v katerem so slovensko kandidatko uvrstili med pet komisarskih kandidatov, ki zaslišanja in glasovanja pred odborom Evropskega parlamenta lahko ne bi prestali. Kos je odgovorila, da časa za razmislek ne potrebuje.

Slovenska komisarska kandidatka je na začetku predstavitve ocenila, da izpolnjuje vse tri zahteve iz lizbonske pogodbe, po kateri mora kandidat za članico komisije biti kompetenten, zavezan Evropi in neodvisen. “Zame so vrednote in cilji Evropske unije sveti. Kot izhaja iz teh ciljev, bom vedno delala v korist blaginje državljank in državljanov, se borila proti socialni izključenosti in diskriminaciji, delala za trajnostni razvoj in spoštovala jezikovno in kulturno raznolikost,” je uvodoma dejala Kos in članom odbora predstavila prioritete celotne Evropske komisije.

Izpostavila je, da je vesela, da je dobila področje, ki je pomembno za Slovenijo in je prioriteta Evropske komisije. “Širitev je zame sinonim za Evropsko unijo in EU je zame sinonim za mir,” je dejala Kos. Po njenih besedah lahko evropska širitev prinese večji in boljši mir v Evropi. Ob tem je ocenila, da lahko naša država na tem področju ponudi izjemne izkušnje in uspeh. Spomnila je na hitro pot Slovenije v Unijo in dejala, da je lahko naša država primer uspešne širitve, ki se lahko prenese na druge države z našega območja.

Širitev Evropske unije je ocenila za varnostno, gospodarsko in strateško prioriteto ter poudarila da imajo od vstopa v Unijo korist tako nove članice kot celotna povezava. “Širitev enotnega trga prinaša ekonomijo obsega za naša podjetja, povečuje konkurenčnost in moč enotnega trga,” je med drugim naštela in izpostavila, da si je vstop v EU treba zaslužiti. “Med državami Zahodnega Balkana si želimo napredka in odpiranja novih poglavij v Črni gori, novega zagona v Severni Makedoniji, Albaniji, Srbiji, na Kosovu in v Bosni in Hercegovini,” je v predstavitvi dejala Kos.

Marta Kos na odboru DZ za evropske zadeve
Foto: Borut Živulović/BOBO

Slovenska komisarska kandidatka je med drugim dejala, da članstvo v Evropski uniji vsaki državi zagotavlja močno orodje za spodbujanje demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic. Širitev je po njenih besedah tudi ključnega pomena tudi za spodbujanje sprave in stabilnosti, in to ne samo na območju Balkana. “Vztrajala bom na konceptu partnerskega dela in sodelovanju s kandidatkami, spodbujanju reform in sprememb, začenši s polnim spoštovanjem vladavine prava, neodvisnosti sodstva, boja proti korupciji, napredka pri spoštovanju temeljnih pravic in drugih reform,” je povedala Kos.

Ob zaključku svoje predstavitve pa je izrazila prepričanje, da lahko na mestu evropske komisarke za Evropsko unijo in področje širitve naredi veliko. “Zaupam v svoje sposobnosti in izkušnje, zaupam v svojo modrost in sposobnost spreminjanja na bolje. Predvsem pa se zavedam, da sem sposobna izjemnega timskega dela za stvar, v katero verjamem. In v Evropsko unijo verjamem zelo, tako kot zelo verjamem tudi v našo Slovenijo. V Bruslju bom ponosna Korošica, Slovenka, Evropejka in ženska,” je predstavitev sklenila Kos.

Poslanec Andrej Poglajen iz SDS je v vprašanju nanizal več kritik, med drugim do nekaterih njenih izjav o odnosu Slovenije z Rusijo in Belorusijo, do načina njene izbire in življenja v Švici. Kos je odgovorila, da so njene izjave o Ukrajini odvisne od konteksta in izrazila veselje, da nobena slovenska politična stranka ne nasprotuje pomoči Ukrajini. Na vprašanje Poglajena o ponovnih uvedbah naborništva pa je odgovorila, da je to v pristojnostni članic in da varnostnih politik držav članic ne bo komentirala.

Poslanec SDS jo je vprašal tudi, ali je za to, da se odprejo arhivi jugoslovanskih tajnih služb in se ti dokumenti javno razgrnejo tudi v Sloveniji. “Verjetno se zavedate, da se bo tudi na teh dokumentih našlo vaše ime,” je dodal. Kos mu je odgovorila, da ona o odpiranju arhivov ne odloča. “Če boste v državnem zboru dobili večino za to, mislim da je vse možno,” je dodala.

Poslanca SDS Andreja Kosija pa je zanimalo, kako je mogoče, da se je zaupanje med Kos in premierjem Golobom po njenem umiku iz predsedniške tekme in izstopu iz Gibanja Svoboda leta 2022 tako hitro obnovilo. Kos mu je odgovorila, da so se razhajanja med njo in premierjem začela v času predsedniške kampanje. “Če se ne strinjaš s šefom in nimaš možnosti, da ga spremeniš, greš. To, da se lahko danes normalno pogovarjava, smatram za veliko politično zrelost. Mogoče mi ravno to, da sem se takrat oddaljila, odkrito pokritizirala in izstopila iz stranke, danes omogoča, da si znova zaupava in se tudi razumeva,” je dejala kandidatka za komisarko.

Ob tem je dodala, da je “eno odnos s predsednikom, eno pa odnos s stranko”, v katero je zaupala in s katero so zmagali na zadnjih parlamentarnih volitvah. “Politična zrelost pomeni tudi, da si se sposoben pogovarjati s tistim, ki ga v določenem obdobju življenja nisi maral ali pa si imel drugačno mnenje od njega,” je dodala Kos.

Marta Kos bo pristojna za širitev EU in vzhodno partnerstvo

Čeprav postopek imenovanja komisarske kandidatke v Sloveniji še ni zaključen, je von der Leyen v torek sporočila, da bo Marti Kos pripadel resor za širitev EU, v okviru katerega bo pristojna tudi za vzhodno partnerstvo in obnovo Ukrajine.

Preden bo lahko zasedla komisarski položaj, bo sicer morala slovenska kandidatka prestati še zaslišanje pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta, kjer bo potrebovala najmanj dvotretjinsko podporo. Po zaslišanju vseh komisarskih kandidatov bo moral Evropski parlament celotno komisijo potrditi še na plenarnem zasedanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje