Marta Kos izstopila iz Gibanja Svoboda: To ni več moja stranka

Slovenija 12. Dec 202211:11 33 komentarjev
Marta Kos
Saša Despot/Bobo

Marta Kos je sporočila, da po tehtnem razmisleku izstopa iz stranke Gibanje Svoboda. "Razmere, ki so povzročile okoliščine, zaradi katerih sem odstopila od kandidature za predsednico države, zaradi česar sem pozneje odstopila tudi kot podpredsednica stranke, se niso spremenile. Nasprotno, ostajajo enake in se zaostrujejo," je zapisala in dodala, da je njen odstop tudi neposredna podpora ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar. V Gibanju Svoboda so se odzvali z besedami, da je, ker gre za osebno odločitev Marte Kos, v stranki ne bodo komentirali.

Marta Kos izstopa iz največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda, saj da ta ”ni več njena stranka”. Odločitev o tem je sporočila prek svojega Facebookovega profila. Kot je poudarila, je o tem koraku premišljevala že dlje časa, odločitev pa je sprejela po tehtnem razmisleku.

“Ponosna sem, da je Gibanju Svoboda pred parlamentarnimi volitvami uspelo zbrati predstavnike tistih naprednih sil, ki so po dveh težkih letih nazadnjaštva vrnile ljudem dostojanstvo in upanje v prihodnost. Skupaj smo se odločili, da delamo tisto, kar je najboljše za našo Slovenijo, v dobro vseh državljank in državljanov. V stranko smo se vključevali ljudje z različnih koncev, z različnimi prepričanji in idejami. Ta različnost je bila naša prednost. Ni bilo enoumja, krepili smo kulturo dialoga, se znali poslušati in tako odločati,” je pojasnila.

Ob tem je dodala, da se razmere, ki so povzročile okoliščine, zaradi katerih je odstopila od kandidature za predsednico države in pozneje odstopila tudi kot podpredsednica stranke, niso spremenile. “Nasprotno, ostajajo enake in se zaostrujejo. Na to kaže tudi trenutni konflikt glede Tatjane Bobnar in njen odstop z mesta ministrice za notranje zadeve. Vedno sem zastopala demokratična načela, strokovnost, vrednote nekoruptivnosti, enakopravnosti in človekovih pravic. Enako lahko trdim za Tatjano Bobnar. Vse njeno delovanje je bilo vedno zavezano tem načelom,” je navedla.

Poudarila je še, da je njen izstop neposredna podpora Bobnar in hkrati svarilo, da prihodnost spoštovanja demokratičnih standardov ne sme biti odvisna od nekaj posameznikov, temveč od kulture dialoga, ki temelji na vrednotah. “Predvsem tistih, ki smo si jih v Gibanju Svoboda izbrali za najpomembnejše: spoštovanje, svoboda, odgovornost in zaupanje,” je sklenila. Kos je v odzivu za N1 sporočila, da svojega izstopa iz stranke ne želi dodatno komentirati. “Razen, da mi je zaradi tega koraka hudo,” je dodala.

Spomnimo sicer, da je Kos konec avgusta odstopila od kandidature za predsednico države. Kot razlog za to je nesojena kandidatka navedla spremenjene okoliščine in osebne razloge. Zakaj se je odločila za izstop iz predsedniške tekme, sicer obstajata dve razlagi. Kot smo že pisali, je več naših virov blizu takratnega dogajanja vztrajalo, da je Kos na mizo dobila ultimat predsednika stranke in da je bila odstopljena, Robert Golob pa je vztrajal, da se je za umik iz predsedniške tekme odločila iz osebnih razlogov.

Dva tedna po umiku od kandidature je Kos nato odstopila še kot podpredsednica Gibanja Svoboda. V odstopni izjavi je zapisala, da s podpredsedniškega mesta odstopa iz spoštovanja do te funkcije in da njen odstop velja takoj.

Klakočar Zupančič: Osebnih razlogov ne bom komentirala

Na izstop Marte Kos so se odzvali tudi v Gibanju Svoboda: “Gre za osebno odločitev Marte Kos, zato je v stranki dodatno ne bomo komentirali. Članstvo v stranki je prostovoljno in veseli nas, da se Gibanju Svoboda zaradi naših dosedanjih dosežkov, izpolnjevanja predvolilnih obljub in zavezanosti našim vrednotam vsak dan pridružujejo novi člani.”

Tudi predsednica državnega zbora in podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič izstopa ni želela komentirati. “Gospa Marta Kos je iz stranke izstopila iz osebnih razlogov, vsaj tako razumem njeno izjavo. Na podlagi napisanega, da se razlogi niso spremenili glede na njen odstop od nameravane kandidature, osebnih razlogov ne bom komentirala,” je dejala Klakočar Zupančič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje