Marta Kos odstopa od kandidature

Slovenija 30. Avg 202213:57 > 14:36 26 komentarjev
Marta Kos
Saša Despot/Bobo

Kandidatka Gibanja Svoboda Marta Kos odstopa od kandidature za predsednico republike. Kot je sporočila Kos, se je za odstop od volilne tekme odločila iz osebnih razlogov. V stranki pa je mogoče slišati več razlogov: od slabih javnomnenjskih rezultatov do drobljenja glasov na levi sredini. Odstop v političnih strankah že sproža vrsto vprašanj, tudi, ali bi lahko kateri od levosredinskih kandidatov slavil že v prvem krogu predsedniških volitev.

Potem ko smo na N1 prvi poročali, da kandidatka Gibanja Svoboda Marta Kos odstopa od kandidature za predsednico republike, je informacijo uradno potrdila tudi nesojena kandidatka.

“Zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov odstopam od volilne tekme za predsednico Republike Slovenije,” je sporočila Kos. Dodala je, da se je v zadnjih dneh srečala s številnimi prebivalci, ki so se pozitivno odzivali na vrednote, ki jih zastopa v svoji kampanji. “Za te vrednote se bom še naprej borila kot podpredsednica Gibanja Svoboda. Mnogi ljudje, ki so mi doslej izrazili podporo, bodo razočarani nad mojo odločitvijo,” je še zapisala.

Kos razlogov za odstop od kandidature torej ni natančneje pojasnila, v stranki pa je mogoče slišati več razlag. Ena od njih je, da Marti Kos javnomnenjska merjenja slabo kažejo. Po zadnji anketi Mediane za POP TV bi zanjo glasovalo 11,4 odstotka anketirancev. Njena osrednja protikandidata Nataša Pirc Musar in Anže Logar pa bi prejela 28,7 oziroma 25,4 odstotka.

Kot razlog, da se Kos poslavlja od predsedniške tekme, je mogoče v Gibanju Svoboda slišati tudi veliko drobljenje glasov na levi sredini, ki bi lahko vsaj v prvem krogu volitev največje število glasov prineslo Anžetu Logarju iz vrst SDS.

Marta Kos, blejski strateški forum
Žiga Živulovič jr./Bobo

Tako v Gibanju Svoboda ni osamljena ocena, da bi lahko njihova stranka podprla katerega od drugih levosredinskih kandidatov, še najverjetneje Natašo Pirc Musar, ki je v preteklosti že sodelovala s stranko. Bila je na primer pravna zastopnica humanitarke Faile Pašić, ki jo je na Twitterju napadal takratni državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič.

Marta Kos je bila po naših informacijah znotraj stranke deležna tudi kritik, da se kampanje ni dobro lotila, da se tik po najavi kandidature ne bi smela odpraviti na dolge počitnice … Nad njeno kandidaturo naj bi bil menda vse manj navdušen predsednik stranke Robert Golob.

Nastale razmere naj bi še ta teden analizirali organi stranke, do tedaj pa njeni predstavniki uradnih izjav ne nameravajo dati. Po naših informacijah je sicer vodja volilnega štaba Tereza Novak o odločitvi Kos obvestila poslance Gibanja Svoboda, ki so nameravali prispevati podpise za kandidaturo Marte Kos. Pozvala jih je, naj njeno odločitev podpirajo in ji kot podpredsednici stranke stojijo ob strani. Ob tem je zagotovila, da se bo Kos še naprej borila za uresničitev vizije Gibanja Svoboda.

Na njeno kandidaturo se je ostro odzval tudi Kučan

Kos je konec junija kandidaturo uradno napovedala pred predsedniško palačo. Predstavila se je kot “predstavnica tistih naprednih sil, ki so po dveh težkih letih nazadnjaštva vrnile ljudem dostojanstvo in zaupanje v prihodnost”. Napovedala je, da bo v primeru izvolitve za predsednico države, odstopila kot podpredsednica Gibanja Svoboda in zamrznila svoje članstvo v stranki.

Na njeno kandidaturo se je precej ostro odzval prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan, ki je podprl kandidaturo Pirc Musar. Kot sistemsko nesprejemljivo je ocenil, da bi tri ključne položaje v državi – predsednika republike, predsednika vlade in predsednico državnega zbora – zasedali trije vodilni ljudje iste stranke. “To je z vidika načela delitve oblasti vprašljivo. To bi bila moja zavora, če bi se moral opredeliti do kandidature Marte Kos,” je takrat za N1 še dodal Kučan.

Mar ni nekoliko nedemokratično ljudem jemati pravico, da demokratično izberejo svojo kandidatko, s tem, da jo že vnaprej izločiš iz igre kot “sistemsko nesprejemljivo”, je Kučanu odgovorila Marta Kos. Ob tem pa ost napadov usmerila proti Nataši Pirc Musar, ki je v N1 STUDIO poudarila, da se s stališčem Milana Kučana o sistemski nesprejemljivosti obvladovanja treh ključnih funkcij v državi s strani ene stranke strinja. “To se mi zdi kar nekoliko ‘orbanovsko’,” je dejala Pirc Musar.

Marta Kos je v preteklih dneh že obiskovala različne kraje Slovenije in nagovarjala volilce. V Gibanju Svoboda so tudi razmišljali, da bi kljub temu, da je Marto Kos podprlo Gibanje Svoboda, zbirali podpise volilcev za njeno kandidaturo. S tem bi, kot so upali v stranki,  Kos nagovorila večje število volilcev. A se za takšno potezo niso odločili.

Odstop Marte Kos v političnih strankah že sproža vrsto vprašanj. Prvo je, ali bi lahko kateri od levosredinskih kandidatov slavil že v prvem krogu predsedniških volitev. Daleč največjo možnost za to javnomnenjske raziskave kažejo Nataši Pirc Musar. Drugo vprašanje je, ali bi si SD, ki je sicer sklenila, da v prvem krogu ne bo podprla nikogar od kandidatov, še lahko premislila. “Obstaja možnost, da se bomo o tem ponovno pogovorili,” je dejal eden naših sogovornikov iz SD.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje