Prvič na obisku nemški kancler: srečanje z Golobom, kaj pa Pirc Musar in Fajon?

Slovenija 24. Mar 202421:53 3 komentarji
Olaf Scholz
Olaf Scholz (Foto: Liesa Johannssen/REUTERS)

V torek na prvi delovni obisk v Slovenijo prihaja nemški kancler Olaf Scholz. Gostil ga bo premier Robert Golob. Neuradno se je sicer sprva napovedovalo, da naj bi se Scholz sešel s celotnim državnim vrhom in da ga bo spremljala močna ministrska ekipa, a tega sedaj napoved obiska ne potrjuje.

Nemški kancler Olaf Scholz se bo v torek mudil na prvem delovnem obisku v Sloveniji, kjer ga bo gostil premier Robert Golob. Namen srečanja je krepitev strateškega partnerstva med državama in nadaljevanje rednega političnega dialoga na najvišji ravni z izmenjavo stališč o aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah.

Golob bo Scholza v torek popoldne sprejel na Brdu pri Kranju na pogovoru na štiri oči. Po novinarski konferenci pa bosta imela predsednika vlad na gradu Brdo delovno večerjo, napovedujejo v kabinetu.

Sogovornika se bosta v bilateralnih pogovorih dotaknila razmer v Ukrajini, na Zahodnem Balkanu in na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na vojni v Gazi, napovedujejo v kabinetu premierja. Posvetila se bosta tudi širitvi EU v povezavi z reformo EU in strateško agendo, migracijam in aktualnim temam v okviru zveze Nato v luči vrha zavezništva julija v Washingtonu. Sogovornika bosta predvidoma podprla uresničevanje skupnih aktivnosti v okviru akcijskega načrta, ki sta ga za obdobje 2022-2024 julija lani podpisali zunanji ministrici obeh držav v Berlinu.

Neuradno se je sicer sprva napovedovalo, o tem so poročali tudi nekateri mediji, da naj bi se Scholz sešel s celotnim državnim vrhom in da ga bo spremljala močna ministrska ekipa, a tega sedaj napoved obiska ne potrjuje.

Brez srečanja z njim bodo tako – če ne bo do samega obiska prišlo do kakšnih sprememb – ostale predsednica republike Nataša Pirc Musar, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in zunanja ministrica, sicer kot predsednica SD tudi Scholzeva strankarska kolegica Tanja Fajon.

Srečanje Goloba in Scholza
Srečanje Goloba in Scholza leta 2022 v Berlinu (Foto; Vlada Republike Slovenije)

Partnerstvo med državama in nakupi orožja

Slovenija in Nemčija sta politični, gospodarski in strateški partnerici. Dvostransko sodelovanje je odlično, politični dialog poteka redno na vseh ravneh. Nemčija sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerje Slovenije. Sodelovanje držav je model dobrega sodelovanja tako v okviru EU, zveze Nato kot drugih mednarodnih forumov. Berlin in Ljubljana delita zavedanje o pomenu spoštovanja temeljnih evropskih vrednot in sta v skupini držav prijateljic vladavine prava. Sodelujeta tudi v skupini držav prijateljic za večjo uporabo kvalificirane večinske odločitve v skupni zunanji in varnostni politiki EU.

Slovenija in Nemčija veljata tudi za odločni podpornici suverenosti Ukrajine, kar bo po napovedih ena od tem srečanja. V zadnjem času se krepijo pobude za nadaljnjo pomoč Ukrajini, med drugim po nedavnem obsežnem ruskem napadu na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Ravno Scholz pa je zadnje tedne tarča kritik, ker v Ukrajino ne želi poslati nemških raket dolgega dosega taurus, češ da bi moral z raketami poslati tudi nemške vojake, ki bi pomagali pri upravljanju, kar bi lahko privedlo do dodatne zaostritve vojne.

Slovenija je z Nemčijo med drugim sklenila sporazum o brezplačni dobavi motornih vozil za vojaško pomoč Ukrajini. Slovenija je v zameno za motorna vozila v Ukrajino poslala 28 slovenskih tankov tipa M55S. V okviru pogodbe o dobavi taktičnih motornih vozil, ki sta jo državi podpisali konec leta 2022, pa je Nemčija Sloveniji že dobavila 40 tovornih vozil HX 8×8 RMMV Rheinmetal, nedavno pa je Slovenija prevzela tudi prvo od petih cistern za vodo.

Namerava pa Slovenija od nemške družbe Diehl Defence kupiti tudi sistem zračne obrambe srednjega dosega iris-t v višini skoraj 147 milijonov evrov brez DDV. Za ta nakup je pogodba že podpisana, na ministrstvu za obrambo pa potekajo priprave za nakup še enega sistema. Domnevno naj bi se Scholz in Golob pogovarjala tudi o kompenzacijskih poslih za omenjeno nemško dobavo. Časnik Delo je ob tem še poročal, da naj bi Slovenija ponujala Nemčiji butične vojaške proizvode, ki jih lahko zaveznica dvigne na industrijsko raven.

To bo sicer prvi obisk Scholza v Sloveniji po nastopu mandata decembra 2021. Nemčija je bila prva država, ki jo je julija 2022 po začetku mandata obiskal premier Golob.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje