Golob po srečanju s Scholzem: Brez ruskega plina lahko zimo prebrodimo le skupaj

Svet 12. Jul 202213:15 > 13:39 2 komentarja
Srečanje Goloba in Scholza
Srečanje Goloba in Scholza leta 2022 (Foto; Vlada Republike Slovenije)

Predsednik vlade Robert Golob se je na prvem dvostranskem srečanju od prevzema položaja v Berlinu srečal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Zavezala sta se k sodelovanju med obema državama in spregovorila o širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan, evropski pomoči Ukrajini in načrtih za zmanjšanje odvisnosti od ruskih energentov. "Obstajajo sinergije, ki se jih lahko izkoristi ob ustreznem varčevanju s plinom, da to zimo prebrodimo brez ruskega plina in prisilnih redukcij," je dejal slovenski premier Golob, cilj pa opisal kot zahteven, a uresničljiv.

Predsednik vlade Robert Golob se je v Berlinu na prvem dvostranskem srečanju od prevzema položaja premierja srečal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Kot sta napovedala že pred srečanjem, sta politika spregovorila o aktualnih razmerah in sodelovanju med obema državama.

“Prepričan sem, da bova odlično sodelovala, kar je tudi pravilno in dobro, kajti pred nami so težke razmere,” je na skupni konferenci za novinarje dejal nemški kancler Scholz. “Ni naključje, da smo izbrali ravno Berlin. Nemčija je naša najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica, od samostojnosti Slovenije pa tudi najpomembnejša prijateljica in zaveznica,” se je strinjal Golob.

“Med državama ni odprte medsebojne teme, ki bi bila kakorkoli potrebna posebne obravnave, najini pogovori so se dotikali predvsem tega, kako v tem spreminjajočem se svetu skupaj iskati rešitve, da bomo lažje prebrodili te krizne trenutke,” je dodal Golob in izpostavil energetsko ter prehransko krizo. “Skupaj se strinjamo, da je za iskanje ustreznih rešitev ravno Evropska unija (EU) najbolj ustrezna platforma. Nobena država – še tako močna kot Nemčija – se ne more sama odzivati na te preizkušnje,” je dodal.  

V oziru na energetsko krizo je Golob omenil povezovanje prednosti severnega vetrnega dela Evrope in južnega bolj sončnega. Predstavnika Slovenije in Nemčije sta spregovorila tudi o zimi, ki prihaja. “Po vseh študijah se izkazuje, da jo lahko prebrodimo samo skupaj, tudi če izpade dobava ruskega plina,” je navedel Golob. “Obstajajo sinergije, ki se jih lahko izkoristi ob ustreznem varčevanju s plinom, da to zimo prebrodimo brez ruskega plina in brez prisilnih redukcij,” je dejal. 

Scholz je slovensko vlado opisal kot partnerja, ki si z Nemčijo deli skupne evropske vrednote, jih zagovarja in brani, kar je po njegovih besedah pomembno tudi v luči “brutalne ruske agresije na Ukrajino, ki je v nasprotju z mednarodnim pravom”. Golob in Scholz sta se tako strinjala, da morajo države članice EU Ukrajino še naprej podpirati. “Vojna za nas predstavlja velike izzive, ki daleč presegajo dogajanje na bojiščih,” je opisal Scholz in omenil ruske blokade pristanišč, v katerih vidi nevarnost, da bodo sprožile globalno prehrambno krizo. 

Intenzivno sta spregovorila o načrtih za zmanjšanje odvisnosti od ruskih energentov – narediti moramo vse, da odvisnost zmanjšamo, je dejal Scholz – pa tudi o pospešitvi prehoda na oskrbo z obnovljivimi viri energije.

O reviziji nakupa oklepnikov nista govorila

Slovenski premier in nemški kancler sta spregovorila tudi o nadaljnjem razvoju Zahodnega Balkana in pristopu držav s tega območja v EU. “Skupaj želiva narediti vse za to, da bo pristop šestih držav dobil nov zagon in nam bo kmalu uspelo, da bodo te države postale članice EU,” je navedel Scholz, pri čemer je imel v mislih Albanijo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo, Kosovo, Črno goro in Srbijo. Obenem je napovedal, da bo Nemčija okrepila svoj prispevek in ponovno dala zagon berlinskemu procesu, ki so ga priznale vse države Zahodnega Balkana.

Spregovorila sta tudi o obljubljenem nakupu oklepnikov boxer, potem ko je Golobova vlada po prevzemu položaja napovedala revizijo nakupa, ki ga je sklenila še prejšnja vlada. “Dotaknili smo se predvsem skupnega pristopa pri pošiljanju orožja, medtem ko se revizije, ki še poteka, nismo dotaknili. Ne pričakujemo pa, da bo ta revizija zapletala odnose,” je opisal Golob in napovedal, da vlada pod njegovim vodstvom preiskuje različne možnosti, kako se iz te situacije izvleči.

Golob je v vlogi slovenskega premierja prestolnico ključne gospodarske partnerice Slovenije obiskal prvič po oktobru leta 2018, ko je v Berlin odpotoval takratni premier Marjan Šarec. Kot smo poročali, to, da je Golob za svoj prvi obisk izbral Nemčijo, nakazuje, da si nova slovenska vlada skuša utrditi sodelovanje z največjo članico EU in obenem ključno slovensko gospodarsko partnerico. Nemčija je najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, še posebej na področju avtomobilske industrije in novih tehnologij. Potem ko je prejšnja vlada predvsem krepila odnose z državami srednje Evrope, želi Golobova vlada, kot je nedavno dejala ministrica Fajon, zunanjo politiko voditi “v smer jedrnih držav Evrope” in krepiti sodelovanje “na osi Berlin, Pariz, Rim”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje