RTVS začenja izbor novega predstavnika na Evroviziji. Kako bo potekal tokrat?

Magazin 28. Okt 202420:21 2 komentarja
Evrovizija 2024
Foto: PROFIMEDIA

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je objavila povabilo k sodelovanju na izboru EMA 2025, kjer bomo izbrali svojega predstavnika na Evroviziji. Lani postopek izbire ni bil najbolj transparenten, je ugotovila KPK. Kako bo izbor potekal tokrat?

RTV Slovenija je objavila povabilo k sodelovanju pri izboru slovenskega predstavnika na 69. tekmovanju za pesem Evrovizije 2025. Za slovenski predizbor so predvideli 12 skladb, ki se bodo predstavile na izboru EMA 2025 prvega februarja prihodnje leto. Prijave sprejemajo do 25. novembra.

Ustvarjalci skladb se k sodelovanju lahko prijavijo preko spletnega obrazca, pogoji sodelovanja pa so objavljeni na posebni spletni strani. Seznam izbranih skladb z izvajalci bodo objavili najpozneje do 20. decembra, so sporočili z RTV Slovenija.

Javnost bo glasovala med dvema favoritoma

O 12 skladbah, ki se bodo uvrstile v izbor, bodo odločale najmanj tri komisije. Skladba, ki bo zastopala Slovenijo na tekmovanju maja prihodnje leto v Švici, pa bo znana po dveh krogih glasovanja.

V prvem krogu bo pet žirij odločilo o tem, kateri dve skladbi se bosta uvrstili v drugi krog. Vanj se bosta uvrstili pesmi, ki bosta prejeli najvišji seštevek žirije glasbenih izvajalcev, ustvarjalcev in producentov, televizijske žirije, radijske žirije, žirije ljubiteljev evrovizijske popevke ter žirije mednarodnih spletnih vplivnežev na področju pesmi Evrovizije.

O zmagovalni skladbi bo nato odločila javnost z glasovanjem.

Lani niso bili transparentni

Lanski izbor slovenskega predstavnika ni potekal transparentno. Da ga preiskuje Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je v povezavi z izborom prejela več prijav, smo razkrili na N1, nato pa je odstopil odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija Vanja Vardjan. Po koncu Evrovizije je KPK zaradi zaznanih korupcijskih tveganj izdala več priporočil za RTV Slovenija. Več si lahko preberete v prispevku KPK po koncu postopka o evrovizijski kuhinji: Zaznali smo korupcijska tveganja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje