Po razkritju N1, da izbor Raiven preiskuje KPK, odstopil Vanja Vardjan (VIDEO)

Slovenija 24. Jan 202415:57 19 komentarjev
Vanja Vardjan
Foto: Borut Živulović /Bobo

Z mesta odgovornega urednika razvedrilnega programa Televizija Slovenija (TV SLO) je odstopil Vanja Vardjan. Njegov odstop prihaja po tem, ko smo na N1 minuli konec tedna razkrili, da Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) preiskuje domnevne nepravilnosti pri izvedbi javnega natečaja za izbor letošnjega predstavnika za Pesem Evrovizije. Vardjan je odstop ponudil sam, direktorica Televizije Slovenija Ksenija Horvat pa ga je sprejela. Predsednik KPK Robert Šumi je za N1 povedal, da bodo preverili celoten postopek izbora, medtem ko pesem in izvajalka niso v njihovi domeni.

Minuli konec tedna smo na N1 razkrili, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v začetku januarja prejela prijavo z očitki o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja za izbor letošnjega predstavnika na evrovizijskem tekmovanju. Da se KPK z zadevo ukvarja, so potrdili za N1.

Da bi razumeli, kaj bi utegnilo zanimati KPK, smo v prispevku opisali ključne dogodke pred razglasitvijo letošnje evrovizijske predstavnice in po njej. Več o tem v članku z naslovom Evrovizijska kuhinja začinjena s preiskavo KPK: so Raiven izbrali mimo pravil?

Za podrobnejša pojasnila, pravilnik izbora in preostale dokumente, povezane z izborom, smo se obrnili na Radiotelevizijo Slovenija (RTVS), a nam, kljub večkratnim pozivom, do danes niso odgovorili. Za odziv smo prosili tudi letošnjo slovensko evrovizijsko predstavnico Saro Briški Cirman – Raiven, a zadev ni želela komentirati, njena predstavnica za medije pa nas je preusmerila na RTVS.

Danes pa so z RTVS nato sporočili, da je s položaja odgovornega urednika razvedrilnega programa Televizije Slovenija (TV SLO) odstopil Vanja Vardjan. Kot so v sporočilu za javnost pojasnili na RTVS, je zaradi skrbi za dobrobit RTV Slovenija, razvedrilnega programa TV SLO, slovenskega evrovizijskega izbora in izbrane izvajalke Vardjan odstop ponudil sam, direktorica TV SLO Ksenija Horvat pa ga je sprejela. Vardjan namreč želi, kot so zapisali, omogočiti nepristransko ugotavljanje dejstev pri izpeljavi projekta izbor za Pesem Evrovizije.

“Čeprav pri dosedanjem pregledu ni zaznati nobenih znakov koruptivnih dejanj, pa je kljub temu treba izpeljati postopke ugotavljanja potencialnih nepravilnosti,” so dodali. Ob začetku današnje seje sveta RTVS je podobno povedal tudi predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martič. Poudaril je, da so v javnem zavodu zavezani k temu, da bodo natančno preučili celoten postopek.

Vardjan tudi danes za pojasnila, tako kot že v preteklih dneh, za N1 ni bil dosegljiv.

Raiven
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

KPK: Preverili bomo postopek, pesem in izvajalec nas ne zanimata

Za N1 je prijavo na KPK komentiral tudi predsednik komisije Robert Šumi. Vprašali smo ga, za kakšno prijavo je šlo in kaj bodo pravzaprav preiskovali. “Mi vsako prijavo pogledamo izključno z vidika naših pristojnosti. Torej v tem primeru bomo preverili, kako je potekal postopek izbora. Vse ostalo – kakšna je ta pesem, kdo jo izvaja, kako jo izvaja, to ni naša domena – da ne bo kakšne pomote v javnosti.”

Poudaril je, da postopka konkretno ne more komentirati. “Na načelni ravni pa lahko povem, da se vedno pridobi dokumentacija in potem, če je potreba, opravi tudi razgovore. Če osebe dobijo status obravnavane osebe, potem lahko pride tudi do zaslišanj, predočenja in izmenjave dokazov, na koncu pa senat odloči. Nato smo podvrženi še presoji upravnega sodišča – ali smo ravnali vsebinsko in procesno, tako kot mora biti.”

Nato smo ga še dodatno vprašali, ali je morebitno spreminjanje pravil natečaja med samim izborom v pristojnosti KPK – glede na to, da gre v primeru RTVS za javni zavod in javne uslužbence. Na načelni ravni je pojasnil, da mora javna institucija ali javni zavod, ki je v državni lasti, neki postopek “dejansko izpeljati, kot je predpisano”. Če ga spreminja, pa mora po Šumijevih besedah zavod pojasniti, zakaj ga spreminja, in vse obrazložiti.

Kaj je odneslo odgovornega urednika?

Kot smo poročali, je RTVS 17. oktobra lani objavila vabilo za sodelovanje pri izboru predstavnika na 68. tekmovanju za Pesem Evrovizije. V njem je zapisala, da bo glavni izbor potekal v januarski televizijski oddaji, v kateri naj bi se predstavile največ štiri skladbe iz ožjega izbora, pa se to ni zgodilo. Čeprav naj bi RTVS seznam izbranih skladb in izvajalcev objavila najpozneje do 11. decembra, pa je 5. decembra sporočila, da je predstavnik že izbran. 12. decembra je nato razkrila, da bo Slovenijo maja v švedskem mestu Malmö zastopala Raiven s pesmijo Veronika.

Odgovorni urednik razvedrilnega programa RTVS Vardjan je novico, da januarske oddaje sploh ne bo, utemeljil s tem, da je Raiven že v predizboru prejela več kot polovico vseh možnih točk in da se jim ni zdelo smiselno delati dodatnega tekmovanja. “Tako je zapisano tudi v pravilih izbora, da če nekdo prejme več kot polovico točk, nas avtomatično zastopa na Pesmi Evrovizije.” To pravilo v oktobrskem vabilu ni zapisano, prav tako na spletu ni mogoče najti dokumenta s pravili izbora. Pravilniki za pretekla leta, za primerjavo, so dostopni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje