RTVS po mesecu dni le odgovorila na vprašanja in očitke o evrovizijski kuhinji

Magazin 10. Feb 202409:59 7 komentarjev
Sara Briški Cirman - Raiven
Žiga Živulović jr./BOBO

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je po očitkih, da so se pri letošnjem izboru za evrovizijskega predstavnika zgodile domnevne nepravilnosti, pojasnila, da bistvenih razlik med letošnjim in lanskim izborom ni. A razlika je, da letošnjega preverja Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), kjer postopek sicer še ni zaključen. Na N1 pa smo po skoraj mesecu dni vendarle dobili podrobnejša pojasnila o samem postopku natečaja, ki se je očitno kar sredi javnega razpisa spremenil v interni izbor. Kako torej postopek pojasnjujejo na RTVS?

Slabe štiri mesece pred Pesmijo Evrovizije se v Sloveniji ukvarjamo s tem, ali je bila naša letošnja predstavnica Sara Briški Cirman – Raiven, ki se bo s pesmijo Veronika Evropi predstavila v prvem polfinalnem večeru 7. maja, izbrana transparentno in v skladu z objavljenimi pravili. Letošnji izbor slovenskega predstavnika na evrovizijskem tekmovanju je, kot smo razkrili na N1, pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja.

Letošnji izbor se je namreč, kot kaže, iz javnega natečaja in predvidene januarske televizijske oddaje, kar sredi razpisa spremenil v interni izbor, v katerem so našo evrovizijsko predstavnico izbrali slovenska in mednarodna strokovna žirija. Ker je Raiven od članov strokovne komisije prejela največ točk, je bila avtomatsko izbrana za predstavnico in predvidene posebne januarske oddaje, v kateri bi se, kot je izhajalo iz oktobrskega vabila, predstavile največ štiri izbrane skladbe, ni bilo.

Spomnimo namreč, da je Radiotelevizija Slovenija (RTVS) 17. oktobra lani objavila vabilo za sodelovanje pri izboru predstavnika na 68. tekmovanju za Pesem Evrovizije. V njem je zapisala, da bo glavni izbor potekal v januarski televizijski oddaji, pa se to ni zgodilo. Čeprav naj bi RTVS seznam izbranih skladb in izvajalcev objavila najpozneje do 11. decembra, je 5. decembra sporočila, da je predstavnik že izbran. 12. decembra je nato razkrila, da bo Slovenijo maja v švedskem mestu Malmö zastopala Raiven s pesmijo Veronika.

Način izvedbe natečaja izzval številne kritike

Na RTVS so ob razkritju, da nas bo na velikem glasbenem odru zastopala Raiven, pojasnjevali, da so se po lanskem uspehu skupine Joker Out, ki se je uvrstila evrovizijski finale v angleškem Liverpoolu, v uredništvu razvedrilnega programa Televizije Slovenija (TV SLO) odločili, da tudi letos predstavnika izberejo na podoben način. A se letošnji in lanskoletni izbor razlikujeta v ključnem delu – lani je RTVS Joker Out izbrala na internem izboru, javnega natečaja sploh ni bilo, letos pa so k sodelovanju pozvali vse, ki bi bili za to zainteresirani.

Ob tem velja poudariti, da RTVS natančnih pravil glede samega postopka letošnjega izbora in ne nazadnje tudi dejstva, da lahko predstavnika izberejo interno in ne v oddaji, ni javno objavila ob začetku razpisa. Pravilniki za pretekla leta, za primerjavo, so dostopni. V edinem uradnem dokumentu (oktobrsko vabilo, op. a.), v katerem so na kratko opisana tudi pravila, tako ni mogoče najti niti klavzule, s katero si pridržujejo pravico do interne izbire izvajalca, torej brez oddaje.

Zato je sprememba pri samem načinu izbire predstavnika ob našem razkritju, da domnevne nepravilnosti preiskuje tudi KPK, izzvala številne kritike. Pojavljali so se očitki o netransparentnosti natečaja, po informacijah N1 so bili nezadovoljeni tudi nekateri glasbeniki, ki so se na razpis prijavili. Kot je bilo slišati, finančni vložki za produkcijo skladbe niso nezanemarljivi, zato so se počutili opeharjeni priložnosti, da se predstavijo slovenskemu občinstvu.

RTV Slovenija
KPK preiskuje domnevne nepravilnosti pri letošnji izvedbi javnega natečaja za evrovizijskega predstavnika. (Foto: Žiga Živulović jr./ BOBO)

117 prijav, 34 jih ni izpolnjevalo pogojev

Po skoraj mesecu dni, ko smo na N1 Slovenija prvič poslali vprašanja glede letošnjega izbora, so nam z RTVS končno podali podrobnejša pojasnila. Po podatkih RTVS je na vabilo prispelo 117 prijav, 34 jih ni izpolnjevalo pogojev. K sodelovanju so bili vabljeni štirje izvajalci, med njimi Raiven, ki pa je od povabljenih edina posredovala prijavo.

“Prijave vseh povabljenih izvajalcev so bile obravnavane enako kot ostale prijave in so prav tako šle čez postopek komisije, ki je preverila, ali sta prijava in skladba ustrezni za ocenjevanje,” so pojasnili na RTVS. Niso pa povedali, ali so neizbrane izvajalce o tem obvestili. Po besedah nekaterih, s katerimi smo govorili, jih niso.

Zavračajo očitke, da bi sredi natečaja spreminjali pravila. Ta so bila po besedah RTVS določena pred postopkom ocenjevanj in se niso v nobeni fazi spreminjala. V oktobrskem vabilu so sicer zapisali, da bo postopek glavnega izbora določen in objavljen šele, ko bo potrjen koncept oddaje. “Do sprememb postopka ni prišlo. Koncept oddaje je bil odvisen od števila skladb, ki jih je mednarodna komisija ocenila pozitivno, oziroma jih je predlagala v izbor. Ker je ena skladba prejela več kot polovico vseh glasov, je bil koncept oddaje zastavljen za predstavitev ene skladbe,” so dodali.

Na vprašanje, zakaj so prvotni ožji izbor štirih skladb povečali na pet, so na RTVS odgovorili, da slovenska strokovna komisija že na podlagi javnega vabila ni bila omejena s številom skladb, ki jih je lahko predlagala v ocenjevanje mednarodni komisiji. Mednarodna komisija je bila tista, ki je bila omejena s tem, da lahko izbere največ štiri skladbe, torej eno, dve, tri ali štiri.

Dejstvo, da januarske oddaje, v kateri bi se predstavile skladbe iz ožjega izbora, ni bilo, pa so na javni radioteleviziji pojasnila z besedami, da je oddaja bila in da so jo predvajali v soboto, 20. januarja. Oddaja Misija Malmö je bila na koncu sama sebi namen, saj Raiven sploh ni nastopila v živo. Kot je pojasnila za N1, “mislim, da bi bilo škoda, da za manjši oder kažem zmanjšano verzijo nečesa, kar je lahko zelo šokantno na večjem odru.” Gledalci so tako imeli priložnost si ogledati le videospot. Dvakrat.

Ob tem velja še enkrat opozoriti, da je bilo v oktobrskem vabilu izvajalcem skupaj s pravili izbora zapisano, da bo prav v tej oddaji potekal “glavni izbor predstavnika RTV Slovenija na 68. tekmovanju za pesem Evrovizije 2024.”

Sara Briški Cirman, Raiven
Raiven se bo Evropi predstavila na prvem predizboru, ki bo 7. maja. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Glede očitkov o netransparentnosti pa so na RTVS za N1 navedli, da pri dosedanjem pregledu niso zaznali znakov koruptivnih dejanj, postopki ugotavljanja potencialnih nepravilnosti pa da so v teku. RTV Slovenija je v petkovem odzivu za STA tudi dejala, da ni bistvenih razlik med lanskim in letošnjim izborom.

A ključna razlika je, da letošnji izbor zaradi prijave preiskuje KPK, kjer pa postopek še ni zaključen – očitke o domnevnih nepravilnostih pri letošnji izvedbi javnega natečaja tako še vedno preverjajo, so sporočili za N1. Ali bo RTV Slovenija, če KPK res ugotovi nepravilnosti, ponovila izbor? O tem za zdaj ne razmišljajo, so nam odgovorili.

Je pa po razkritjih N1, da zadevo preverja KPK, z mesta odgovornega urednika razvedrilnega programa TV Slovenija odstopil Vanja Vardjan, ker da želi omogočiti nepristransko ugotavljanje dejstev pri izpeljavi projekta izbor za Pesem Evrovizije. RTVS smo sicer zaprosili za vso dokumentacijo v zvezi z izvedbo javnega natečaja za izbor evrovizijskega predstavnika, a nam je niso posredovali. Za STA so na javnem zavodu pojasnili, da do zaključenega postopka pri KPK dokumentov ne bodo objavljali.

O strokovnih komisijah

Za kar nekaj nejasnosti v celotni zadevi je sicer RTVS poskrbela kar sama. Imena članov strokovnih komisij, ki sta namesto gledalcev izbrali Raiven, niso bila znana do konca januarja. Prav tako sprva ni bilo povsem jasno, katera izmed komisij je dejansko izbrala zmagovalko, a so z RTVS nekaj dni po naših razkritjih odgovorili tudi na ta vprašanja.

Kandidate za ožji izbor je izbrala slovenska strokovna komisija, mednarodna pa izvajalca, ki nas bo zastopal na Pesmi Evrovizije. Slovenska komisija je bila sestavljena iz treh redno zaposlenih sodelavcev RTV Slovenija. Poleg glasbenega urednika na Valu 202 Andreja Karolija in glasbenega producenta, avtorja in glasbenika Roka Lopatiča je v komisiji odločala tudi urednica projekta slovenskega izbora za Pesem Evrovizije 2024 Maša Kljun.

Člani mednarodne strokovne komisije pa so bili trikratni vodja tekmovanja na Pesmi Evrovizije in vodja delegacije nizozemske javne televizije NOS na letošnjem izboru Twan Van De Nieuwenhuijzen, srbska predstavnica na Evroviziji leta 2022 Ana Đurić – Konstrakta, Andrej Karoli in Maša Kljun. To pomeni, da sta polovico mednarodne strokovne komisije sestavljala člana slovenske komisije, ki sta pred tem že ocenjevala primernost skladb za ožji krog.

Konstrakta
Srbska pevka Konstrakta je na Evroviziji nastopila leta 2022 (Foto: PROFIMEDIA)

Od petih skladb oziroma kandidatov je največ točk, in sicer 11 od skupno 20, prejela Raiven, ki je od treh članov mednarodne komisije prejela po tri točke, od enega pa dve. Drugouvrščeni prijavitelj je prejel pet točk, tretjeuvrščeni tri točke, četrti eno točko, peti pa je ostal brez točk. Imen ostalih štirih prijaviteljev, ki jih je ocenila mednarodna strokovna komisija, na RTVS za N1 niso želeli razkriti, sklicujoč se na pravila o varovanju osebnih podatkov.

Na naše poizvedovanje, zakaj sta mednarodno strokovno komisijo sestavljala kar dva člana, ki sta bila tudi v slovenski, je RTV Slovenija pojasnila, da je bila zasedba obeh komisij odvisna od razpoložljivih strokovnih delavcev RTV Slovenija, ki poznajo področje, razpoložljivih finančnih sredstev in pripravljenosti oseb, zlasti mednarodnih, da sodelujejo pri delu komisije.

Za konec velja še omeniti, da je Sara Briški Cirman v preteklosti že večkrat poslovno sodelovala z javnim zavodom. Lansko leto je ob Heleni Blagne vodila Popevko, na istem festivalu je leta 2021 tudi zmagala. Po mnenju RTVS njena izbira ne kaže nikakršnega navzkrižja interesov.

“Sara Briški Cirman je, kot mnogi drugi glasbeniki, sodelovala z RTV Slovenija, kar za glasbenike s prezenco ni nič nenavadnega, saj so to na različnih festivalih delali že na primer Nuša Derenda, Maja Keuc, Tinkara Kovač, Darja Švajger in druge pevke in glasbenice,” so še zapisali v odgovorih na naša vprašanja, ki so jih sestavljali kar mesec dni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje