SDS bo predvidoma predstavila kandidatno listo za evropske volitve

Slovenija 17. Feb 202407:47 0 komentarjev
Romana Tomc
Foto: Borut Zivulovic/BOBO

SDS bo s tradicionalno slavnostno akademijo obeležila 35. obletnico ustanovitve stranke. Še pred tem bo potekala seja sveta stranke, ki bo po pričakovanjih potrdila končno kandidatno listo največje opozicijske stranke za junijske volitve v Evropski parlament. Za nosilko liste v stranki predlagajo sedanjo evropsko poslanko Romano Tomc.

Osredji del akademije bo nagovor predsednika SDS Janeza Janše, tradicionalno bodo podelili tudi najvišja priznanja SDS za minulo leto.

Današnji dogodek bo sicer v veliki meri zaznamovale priprave na naslednjo politično bitko, ki v tem letu čaka stranke – junijske evropske volitve. Še pred slavnostno akademijo bo zasedal svet stranke, ki bo po pričakovanjih na predlog izvršilnega odbora potrdil listo kandidatov.

Za nosilko liste predlagajo sedanjo evroposlanko Romano Tomc, nato bi po naslednjem vrstnem redu sledili evropski poslanec Milan Zver, podpredsednik SDS Aleš Hojs, poslanca Franc Breznik in Branko Grims, nekdanji mariborski župan in sedanji predsednik mariborskega odbora SDS Franc Kangler, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte, članica podmladka SDS Karin Planinšek in mednarodna sekretarka Slovenske demokratske mladine Zala Tomašič.

Ob zeleni luči sveta stranke se bodo na kandidati na akademiji tudi predstavili.

V svojem prvem intervjuju za N1 Janez Janša govori o vseh vročih vprašanjih. V aferi sodna stavba močno obremeni Socialne demokrate in reče, da so se po njegovem “pogodbe na ministrstvo za pravosodje nosile s sedeža stranke SD.” Kaj pove o kadrih SDS, ki so tudi delali na tem poslu? Celoten intervju preberite tukaj.

Začetki SDS sicer segajo v leto 1989, ko je bila ustanovljena Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS), ki se je leta 1990 preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS), ta pa leta 2003 v Slovensko demokratsko stranko (SDS). Stranko od leta 1992 vodi aktualni predsednik Janša.

Največji uspeh je SDS dosegla leta 2004, ko je z 29,08 odstotka glasov zmagala na volitvah in prevzela vodenje vlade. Na čelo vlade se je zatem zavihtela še dvakrat. Danes je z s 27 poslanci druga največja parlamentarna stranka, ima pa tudi dva evropska poslanca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!