SDS vložila drugo interpelacijo Stojmenove Duh: Upamo, da bo odstopila sama

Slovenija 08. Jul 202414:37 6 komentarjev

Stranka SDS je izpolnila napoved in v državni zbor vložila interpelacijo zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. Sumijo jo številnih kaznivih dejanj, med drugim nevestnega dela v službi, oškodovanja davkoplačevalcev in javnega denarja zaradi negospodarnega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov. V največji opozicijski poslanski skupini sicer upajo, da bo ministrica že pred interpelacijo sama odstopila s položaja, če se to ne bo zgodilo, pa so koalicijski stranki SD in Levico pozvali, naj Stojmenovi Duh pokažeta "rdeči karton".

Poslanska skupina največje opozicijske stranke SDS je v državni zbor vložila interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Gre že za drugo interpelacijo SDS zoper ministrico, ki ji očita negospodarno ravnanje pri nakupu 13.000 prenosnih računalnikov, oškodovanje javnih financ, zavajanje in laži. Prvo interpelacijo je Stojmenova Duh konec marca sicer uspešno prestala.

V SDS ministrico sumijo kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, oškodovanja davkoplačevalcev in javnega denarja zaradi neučinkovitega nakupa računalnikov, zavajanja javnosti pri omenjenem nakupu, neuresničevanja obljub za zagotovitev politične stabilnosti, slabega upravljanja države in njenega premoženja ter opustitve dolžnega ravnanja. Po besedah poslanca Tomaža Lisca bi morala interpelacija zaradi omenjenih sumov tudi uspeti.

“Upamo, da interpelacije sploh ne bo in da bo ministrica sama odstopila zaradi težkih obtožb ali pa da bo predsednik vlade v teh vročih tednih, ki prihajajo, sam ugotovil, da je breme nesposobne ministrice tudi veliko breme njegove vlade,” je dejal poslanec SDS in dodal, da se v zadnjih tednih pojavljajo nova dejstva okoli spornega nakupa prenosnikov.

Izpostavil je ugotovitev osnutka poročila računskega sodišča, ki je, tako Lisec, ugotovilo prav to, kar so ji v SDS očitali že v prvi letošnji interpelaciji: nepravilnosti pri nakupu računalnikov. V poročilu sodišče še ugotavlja, da nakup ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti, prav tako ministrstvo ni opravilo predhodne opredelitve dejanskih potreb, zato ni moglo ustrezno definirati tehničnih lastnosti teh računalnikov.

Emilija Stojmenova Duh
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Med razlogi za vložitev interpelacije je tudi poročilo agencije za varstvo konkurence, v katerem naj bi bila štiri podjetja osumljena dogovarjanja o cenah prenosnih računalnikov, zaradi tega pa so se aprila znašla tudi v središču preiskave.

“Poročilo Evropske komisije o stanju digitalnega desetletja za leto 2024 kaže, da je ministrstvo oziroma vlada samo na dveh ravneh izboljšalo stanje, na vseh ostalih pa je ministrstvo oziroma ministrica z ekipo nazadovala. Pri krepitvi osnovnih digitalnih kompetenc smo nazadovali za dve mesti, na področju digitalne preobrazbe podjetij pa smo pod povprečjem EU,” je dejal Lisec.

Po mnenju največje opozicijske stranke naj bi se zaposlene na ministrstvu za digitalno preobrazbo šikaniralo, nad njimi naj bi se izvajal mobing, številni pa naj bi ministrstvo že zapustili. V SDS so kritični tudi do odprtja izpostave ministrstva v Mariboru, kjer naj bi bilo 60 zaposlenih, vendar o njih “ni ne duha ne sluha”.

Opozorili so tudi na kampanjo za boj proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu Premisli, nato stisni, nad katero bdi ministrstvo za digitalno preobrazbo. V SDS menijo, da ministrica nima občutka za digitalno preobrazbo, še manj pa za želje po digitalnih razvojnih usmeritvah.

Spomnimo, 13.000 prenosnih računalnikov v vrednosti 6,5 milijona evrov je ministrstvo kupilo lani. Do konca lanskega leta je 39 računalnikov razdelilo poplavljenim občinam, okoli 3.000 pa šolam. Za 10.000 prenosnikov je štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad objavil poziv za dodelitev računalniške opreme, rok se je, potem ko so ga podaljšali, iztekel 30. junija.

“Da kampanja ni dobra, so opozorili psihiatri, psihologi, ravnatelji in ostala strokovna javnost. Ministrica pravi, da je projekt dober. Ko ona reče, da je projekt dober, vemo dve stvari: projekt ni dober in bo davkoplačevalce stal veliko denarja,” je poudaril poslanec SDS.

K odločitvi, da zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh ponovno vložijo interpelacijo, so prispevali tudi današnji odgovori predsednika vlade Roberta Goloba na poslanska vprašanja, ali še vedno zaupa njenemu delu. Po mnenju Lisca, ki je premierju vprašanja na seji DZ tudi zastavil, je Golob podal slabe in lažnive odgovore.

“V SDS smo še enkrat pogledali glasovanje ob prvi interpelaciji ministrice za digitalno preobrazbo. Verjamemo, da bodo vsaj poslanci SD in Levice zmogli pokazati rdeči karton ministrici in se ji zahvaliti za njeno negospodarno in netransparentno delo,” je zaključil Lisec. Na marčevski interpelaciji so se poslanci Levice kljub prisotnosti glasovanja o interpelaciji vzdržali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje