SDS zaradi covida-19 in RTVS zahteva sklic dveh odborov DZ

Slovenija 12. Jan 202420:01 8 komentarjev
Konvencija SDS
Foto: Borut Živulović/BOBO

V SDS so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora državnega zbora za zdravstvo in zahtevo za sklic nujne seje odbora državnega zbora za kulturo. Prvo zahtevajo zaradi resnosti razmer glede covida-19, drugo pa zaradi dogajanja na RTVS.

Na nujni seji odbora DZ za zdravstvo želijo v SDS opraviti razpravo o resnosti razmer glede covida-19, odboru v sprejem predlagajo štiri sklepe, med drugim, naj vlado pozove h krepitvi kampanje cepljenja proti covidu-19.

Ob tem v SDS odboru za zdravstvo predlagajo sprejetje štirih sklepov. V primeru njihovega sprejetja bi odbor vlado pozval k spremljanju pojavnosti covida-19 in zagotavljanju nemotenega sekvenciranja ter zagotavljanju zadostnega testiranja, zdravljenja in cepiva proti covidu-19. Predlagajo tudi, da odbor vlado pozove, naj ažurno in celovito obvešča javnost o stanju covida-19 v Sloveniji.

SDS odboru za zdravstvo predlagajo tudi, naj vlado pozove, da sledi pozivu Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni ter okrepi kampanjo cepljenja proti covidu-19. Odboru predlagajo še, naj ministrstvo za zdravje pozove k pripravi poročila o dosedanji porabi davkoplačevalskega denarja v zvezi s covidom-19 na podlagi zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni covid-19 na področju zdravstva ter ga odboru posreduje v 30 dneh.

Z odborom DZ za kulturo o RTVS

Na nujni seji odbora DZ za kulturo bi SDS obravnavala dogajanje na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), med drugim napotitev 15 zaposlenih na čakanje na delo doma. Po njihovi oceni gre za “kadrovske čistke”.

Po mnenju SDS se zadnjega pol leta po ustavni odločitvi, da se novela zakona o RTVS po zadržanju lahko izvaja, na javnem zavodu odvija proces t. i. depolitizacije zavoda, ki jo je napovedal že predsednik vlade Robert Golob. V imenu depolitizacije je bilo po njihovih besedah “odstranjenih” več urednikov in voditeljev, pa tudi generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough in direktor Televizije Slovenija (TVS) Uroš Urbanija.

Po mnenju SDS trenutno na RTVS  “močno krnijo medijsko svobodo in pluralnost medijev v slovenskem prostoru. Odboru predlagajo sprejetje sklepa, po katerem bi mu vlada v mesecu dni predložila analizo reševanja RTVS pred uničenjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje