Še nekaj neviht in težav, nato končno izboljšanje. Kdaj bo šlo prek 30 stopinj?

Slovenija 11. Jun 202312:51 > 21:49 0 komentarjev
Neurje
Uroš Kokol/N1

Hidrologi z Agencije RS za okolje (Arso) so opozarjali, da lahko tudi v nedeljo popoldne in zvečer ob krajevno močnejših nevihtah poplavljajo vodotoki. Do ponedeljka naj bi se vreme v celoti ustalilo. Na vidiku pa so tudi že tiste prave poletne temperature.

Močnejše deževje je v soboto povzročalo težave na območju regijskih centrov za obveščanje Ljubljana, Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec in Novo mesto. Na pomoč je priskočilo 12 gasilskih društev ter cestna in komunalna podjetja. Tudi v nedeljo so bile napovedane krajevne plohe in nevihte.

Zaradi sobotnega močnega deževja so centri za obveščanje prejeli obvestila o 13 dogodkih. Meteorne vode so zalivale stanovanjske objekte, kleti, gospodarska poslopja in cesto.

Na pomoč so priskočili gasilci ter delavci cestnih in komunalnih podjetij, ki so na več lokacijah izčrpali vodo, nameščali protipoplavne vreče ter čistili prepuste in odtoke meteorne vode.

V noči na nedeljo se je na glavno cesto Dravograd-Ravne na Koroškem podrlo drevo, ki so ga razžagali in odstranili delavci cestnega podjetja VOC Celje, navaja center za obveščanje.

V ponedeljek se bo zjasnilo

Reke v vzhodni Sloveniji so ponoči prehodno narasle in že upadajo, vodnatost večine rek po državi pa je ostala srednja in povečini nespremenjena. Velik pretok imata Mura in Rinža, obe še zmerno naraščata. V nedeljo so reke še naprej počasi upadale ali pa je njihova vodnatost ustaljena, pretoki večine rek so ostali srednji.

Hidrologi z Arsa so sicer opozarjali, da lahko tudi v nedeljo popoldne in zvečer ob krajevno močnejših nevihtah pride do poplavljanja padavinske in zaledne vode.

V ponedeljek in torek bodo nato reke večinoma upadale.

Do srede bo nato končno zrak nad Slovenijo bolj suh, zato bo vse dni večinoma sončno in malenkost bolj sveže, le v gorskem svetu bo ob popoldnevih ali večerih možna kakšna osamljena ploha. Po trenutnih napovedih agencije za okolje nato sledijo trije spet bolj spremenljivi dnevi, zatem pa se bo nad Alpami zgradil greben s toplim zrakom v višinah. Že prihodnji ponedeljek in torek naj bi tako najvišje temperature – če bodo napovedi zdržale – tudi v notranjosti Slovenije prvič letos dosegle oziroma presegle 30 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!