Močna neurja povzročila precej škode, na Madžarskem tornado

Slovenija 09. Jun 202318:52 > 10. Jun 2023 10:10 0 komentarjev
toča
Mihael Sterniša/Facebook Neurje.si

V petek popoldan je v severovzhodnem delu države klestila toča. Zaradi močnih sunkov vetra se je na vzhodu države podrlo več dreves, zaradi obilne količine dežja pa je meteorna voda zalila kletne prostore. Na območju Ljubnega in Zavrča sta se zaradi razmočenega terena sprožila dva zemeljska plazova. Bolj stabilno vreme lahko pričakujemo šele v nedeljo.

Kot so zapisali na Facebook strani Neurje.si, je v petek popoldan toča v okolici Gornje Radgone po pričevanju njihovih bralcev povzročila ogromno škode.

Manjša toča je klestila tudi v Svetem Juriju ob Ščavnici.

Neviht sicer še ne bo konec, saj se bodo po besedah dežurnega meteorologa Agencije RS za okolje (Arso) Blaža Štera nadaljevale tudi v soboto. Bolj stabilno vreme bomo imeli šele od nedelje.

Največ nevšečnosti na vzhodu države

Zaradi sunkov močnega vetra se je na območju občine Ormož podrlo več dreves, pet jih je padlo prek vodnikov elektroomrežja, ostala so podrta ovirala promet na posameznih cestiščih, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Na območju občine Juršinci je veter odkril ostrešji dveh stanovanjskih objektov, meteorna voda je zalila nekaj kletnih prostorov stanovanjskih objektov, prostore oljarne in poslovnega objekta ter nanesla blato na cestišča in v objekte.

Medtem sta na območju Hrastnika in Kamnika hudournika ogrožala stanovanjski hiši, na območju Ljubnega in Zavrča pa sta se zaradi razmočenega terena sprožila zemeljska plazova, pri čemer je eden zasul cesto.

Za odpravljanje posledic neurij je bilo aktiviranih 16 gasilskih enot, ki so med drugim iz poplavljenih objektov izčrpale vodo, s protipoplavnimi vrečami zaščitile ogrožene objekte, odstranile podrto drevje in prekrile poškodovani ostrešji, so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Na Madžarskem tornado

Neurje.si še poroča, da se je v bližini madžarskega kraja Sombotel razvil tornado. “Tudi mi smo v preteklih dneh ob nevihtah zabeležili več lijakastih oblakov (Kobilje, Lendava), ni pa potrditev o dejanskem stiku s tlemi. Zagotovo zelo nevihtno pester teden,” so ob tem še zapisali.

Tudi na N1 smo poročali, da so v Prekmurju pred kratkim opazili pri nas nevsakdanji lijakasti ali lijasti oblak.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!