Severna Koreja zaradi vojaških vaj ZDA in Južne Koreje izstrelila vodene rakete

Slovenija 24. Feb 202308:55 1 komentar
rakete, severna koreja
KCNA/REUTERS

Potem ko so ZDA in Južna Koreja v Pentagonu izvedle simulacijo za odzive na jedrski napad Severne Koreje, je država v odziv izstrelila več vodenih raket. O okrepljenih vojaških vajah so v Pjongjangu dejali, da bi jih lahko šteli za vojno napoved. Severnokorejske rakete so priletele v morje ob vzhodni obali Korejskega polotoka.

Severna Koreja je v četrtek preizkusno izstrelila več vodenih raket. Kot so dejali v Pjongjangu, se okrepljene vojaške vaje med ZDA in Južno Korejo “lahko štejejo za vojno napoved”. Sporočilo prihaja po tem, ko sta Washington in Seul v Pentagonu izvedla simulacijo, osredotočeno na odzive na jedrski napad Severne Koreje.

Severnokorejske sile so v četrtek izvedle “vajo izstrelitve strateških manevrirnih raket”, pri čemer so proti morju ob vzhodni obali Korejskega polotoka izstrelile štiri rakete hwasal 2, je poročala severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA in dodala, da je Pjongjang s tem pokazal “sposobnost smrtonosnega jedrskega protinapada proti sovražnim silam”.

Rakete so preletele 2000 kilometrov in nato “natančno zadele vnaprej določen cilj v Vzhodnem korejskem morju”, je še sporočila KCNA.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je podvomilo v takšen opis preizkusa in navedlo, da obstaja razlika med tem, kar je Pjongjang razglasil, in tem, kar so zaznali ameriški in južnokorejski nadzorni organi. Dodalo je, da analiza še poteka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severni Koreji v skladu z veljavnimi sankcijami Združenih narodov sicer ni prepovedano izstreljevati manevrirnih raket, vendar je četrtkova vaja sledila številnim preizkusom orožja s strani Pjongjanga ta teden, vključno z izstrelitvijo dveh medcelinskih balističnih raket. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dejanja Severne Koreje ta teden obsodil kot provokativna.

Pjongjang je to kritiko označil za “nepravično in neuravnoteženo” in ZN pozval, naj “ostro obsodijo” Seul in Washington zaradi njunih skupnih vojaških vaj, navaja AFP.

Razmere na Korejskem polotoku so že dlje časa zelo napete, potem ko je Severna Koreja v zadnjih tednih izvedla vrsto raketnih preizkusov. Številni se bojijo, da bo Pjongjang kmalu izvedel tudi prvi jedrski poskus po več letih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje