Sindikat delavcev Darsa ostro nad vodstvo podjetja. Uprava očitke zavrača

Slovenija 26. Avg 202411:07 > 14:20 1 komentar
Dars, Družba RS za avtoceste
(Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Po navedbah Sindikata delavcev Darsa naj bi vodstvo Darsa nad nekaterimi sindikalnimi predstavniki izvajalo pritiske in neprimerne oblike zastraševanja. Vodstvo pozivajo, naj nemudoma preneha z nedopustnimi praksami ter vzpostavi odprt in konstruktiven dialog za reševanje dejanskih težav, s katerimi se sooča podjetje. Podporo je članom sindikata že izrekla krovna organizacija Konfederacije sindikatov Slovenije PERGAM. Na Darsu so očitke izvajanja poskusov ustrahovanj delavskih predstavnikov odločno zavrnili.

Konfederacija sindikatov Slovenije PERGAM in Sindikat delavcev Dars sta v sporočilu za javnost izpostavila, da naj bi vodstvo državne družbe Dars nad sindikalnimi predstavniki izvajalo pritiske, zoper nekatere pa naj bi bili že uvedeni postopki.

“V Sindikatu delavcev Darsa z veliko zaskrbljenostjo opozarjamo javnost na nedopustna dejanja, ki jih uprava družbe DARS izvaja nad vidnimi predstavniki našega sindikata. Kljub temu da se naš sindikat zavzema za pravične in konstruktivne rešitve v prid vseh zaposlenih in same družbe Dars, se soočamo z nezaslišanimi poskusi ustrahovanja, diskreditacije in sankcij s strani vodstva,” pravijo v sindikatu delavcev.

Ta je bil ustanovljen leta 2023 in je v manj kot enem letu združil dovolj zaposlenih, da je pridobil status reprezentativnosti, in se je skladno s pričakovanji svojih članov kot reprezentativen sindikat aktivno vključil v pogajanja za izboljšanje delovnih pogojev in dviga plač v tej državni družbi.

Kot v sporočilu za javnost poudarja predsednik Pergama Jakob Počivavšek, je sindikat deloval verodostojno in v interesu članov in članic, torej zaposlenih na Darsu, in ni bil na noben način podrejen vplivu ožjega in širšega poslovodstva podjetja, ob tem pa tudi ni podlegel pritiskom, ki jih je na sindikalne predstavnike vršilo vodstvo Darsa v zvezi s podpisom ponujenega dogovora o plačah, ki ga je sindikat  po preverjanju med članstvom zavrnil.

Člani sindikata so svoje nezadovoljstvo nad pogoji dela izrazili na protestnem shodu, ki je potekal 21. junija letos pred upravno stavbo Darsa v središču Ljubljane. Vodstvo Darsa je očitke o slabih pogojih za delo in prenizkih plačah takrat zavrnilo.

“Namesto da bi delodajalec zaradi velike podpore sindikatu prisluhnil upravičenim pričakovanjem zaposlenih, so se pogajanja čez poletje praktično zaustavila in naj bi se nadaljevala šele konec tega meseca, v tem času pa je delodajalec začel postopke zoper vidne predstavnike sindikata. Seznanjeni smo vsaj z dvema postopkoma, pri čemer je najnovejši postopek usmerjen v izredno odpoved delovnega razmerja sindikalnemu zaupniku, kar je še veliko bolj grozljiv poskus zatiranja sindikalnega delovanja, kot so bile v preteklosti zlorabe opozoril pred krivdnimi odpovedmi delovnega razmerja, na kar smo slovenske sindikalne centrale večkrat opozarjale,” so kritični v Pergamu.

Protestni shod Darsa
Protestni shod Darsa (Foto: Egon Parteli/N1)

V Sindikatu delavcev Darsa so zgroženi, da posamezniki znotraj uprave na zahrbten način zlorabljajo Službo za skladnost poslovanja in integriteto za obračunavanje z delavskimi predstavniki.

“Takšno ravnanje je v popolnem nasprotju z načeli pravičnosti in integritete, ki bi morala biti temelj vsakega delovnega okolja, še posebej pa družb v državni lasti,” je v izjavi za javnost poudaril predsednik sindikata Damir Lišić.

Vodstvo Darsa je v imenu sindikata pozval, naj nemudoma preneha z nedopustnimi praksami in vzpostavi odprt ter konstruktiven dialog za reševanje dejanskih težav, s katerimi se sooča podjetje. Po mnenju sindikata namreč takšno obnašanje vodi v nepotrebno zaostrovanje sindikalnih aktivnosti, kar bo na koncu predstavljalo največje breme za državljane.

“Vse to izhaja iz avtokratskega ravnanja nekaterih posameznikov, ki se obnašajo, kot da so lastniki podjetja, namesto da bi delovali v interesu vseh zaposlenih in širše javnosti. Sindikat delavcev Darsa se ne bo uklonil pred takšnimi pritiski in bo še naprej odločeno branil interese svojih članov,” je še izpostavil Lišić.

K ustavitvi postopkov zoper sindikalne predstavnike so pozvali tudi v Pergamu, vodstvo Darsa pa naj svoje aktivnosti usmeri v krepitev socialnega dialoga in delavskih pravic v podjetju. Dodali so, da bodo delavcem in članom sindikata zagotovili pravno pomoč, ob tem pa so izrazili polno podporo pri morebitnih sindikalnih aktivnostih, ki jih bodo v sindikatu sprožili.

“Prepričani smo namreč, da je grožnja z izredno odpovedjo oziroma izredna odpoved, če bo do nje slučajno prišlo, povsem neutemeljena, pravi razlog delodajalčevega postopanja pa poskus utišanja, discipliniranja in celo uničenje sindikata, ne pa domnevne kršitve, ki naj bi jih posamezniki storili,” so zapisali v Pergamu.

dars
Foto: Bor Slana/Bobo

Pričakujejo, da bo k ravnanju skladno z akti, ki opredeljujejo korporativno upravljanje družb v državni lasti in etičnim kodeksom, vodstvo Darsa pozval tudi upravljalec kapitalskih naložb v državni lasti Slovenski državni holding (SDH). Od slednjega tudi pričakujejo, da bo v primeru nadaljevanja postopkov resno razmislil o zamenjavi vodstva Darsa.

“Dars je javna delniška družba, ki deluje po sistemu dvotirnega korporativnega upravljanja. Vse posle vodi samostojno in neodvisno njena uprava, za imenovanje uprave, nadzor uprave in poslovanja družbe pa je samostojno in neodvisno odgovoren njen nadzorni svet,” so se na poziv sindikata odzvali v SDH.

Dars: Očitke odločno zavračamo

Popoldne so se na očitke sindikatov odzvali tudi na Darsu in jih “odločno zavrnili”. Dodali so, da uprava podjetja z vsemi socialnimi partnerji neprekinjeno vodi socialni dialog, v katerem si prizadeva ugoditi vsem zahtevam delavskih predstavnikov. Tako je upravi uspelo doseči dogovor z dvema o treh reprezentativnih sindikatov, še pravijo v družbi za avtoceste.

“Drži, da je bilo v zadnjem obdobju vloženih več prijav domnevnih kršitev s področja korporativne integritete, med katerimi se nekatere nanašajo tudi na predstavnike Sindikata delavcev Darsa, ki deluje v okviru KSS PERGAM. Vse postopke s tega področja vodijo v Službi za skladnost poslovanja in integriteto, ki deluje neodvisno,” so zapisali v odzivu za javnost.

Tako na Darsu pravijo, da se postopki s področja korporativne integritete, ki se nanašajo na predstavnike sindikata delavcev, obravnavajo skladno z zakonom o zaščiti prijaviteljev in internim aktom, ki ureja to področje. Dodali so, da postopki še niso zaključeni, zato podrobnosti ne morejo komentirati.

“Pojasnjujemo pa, da so vsi razgovori potekali korektno in strokovno, kar ne nazadnje dokazuje dejstvo, da je pri enem izmed njih sodeloval tudi predstavnik KSS PERGAM, ki na njegov potek ni imel pripomb oziroma se je z izvedenimi procesnimi dejanji strinjal,” še pravijo na Darsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje