Sindikati javnega sektorja: “Ogorčenje med člani je vedno večje”

Slovenija 16. Feb 202411:52 3 komentarji
Pogajanja vlade in sindikatov
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) od vlade pričakuje, da bo takoj sklicala pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Pričakujejo tudi, da bo na njih predstavila predlog odprave plačnih nesorazmerij in znesek izplačila regresa za letni dopust za leto 2024.

V konfederaciji so zapisali, da z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da so pogajanja o prenovi plačnega sistema javnega sektorja in odpravi plačnih nesorazmerij ponovno zastala.

Kot so pojasnili, bi jim morala vladna pogajalska skupina na zadnjih pogajanjih konec januarja – sicer že s 14-dnevno zamudo – predstaviti predlog za odpravo plačnih nesorazmerij, a se to ni zgodilo. “Obvestili so nas, da imajo predlog sicer pripravljen, a da ta ni znotraj finančnih okvirjev, ki so si jih določili sami. Poleg tega je minister za finance kot novi vodja vladne pogajalske skupine postavil pod vprašaj celo tiste temelje za nov plačni sistem, ki so bili v preteklosti že dogovorjeni,” so navedli v sporočilu za javnost.

Ob tem so spomnili, da bi se morala pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij v skladu z dogovorom iz oktobra 2022 zaključiti do 30. junija lani. A so osem mesecev po tem roku, kot vse kaže, na začetku.

“Ogorčenje med članstvom je vse večje, saj je videti, da vlada s svojo zavezo, da si želi pogajanj in skupnega dogovora o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju, ne misli resno,” so opozorili v konfederaciji. Prepričani so, da obstoječi plačni sistem zaradi anomalij ni več stabilen, zato potrebujemo nov plačni sistem.

V KSJS se zavzemajo, da mora biti prenovljeni plačni sistem za zaposlene stimulativen ter privlačen za mlade strokovnjake in strokovnjakinje, ki jih javni sektor nujno potrebuje. Le tako bo mogoče ohraniti kakovost javnih storitev, slednja pa bi morala biti osrednji cilj reforme, saj je v interesu vseh državljank in državljanov, so poudarili.

Sicer pa sta obe sindikalni pogajalski skupini ministru za finance Klemnu Boštjančiču kot vodji vladne pogajalske skupine ta teden posredovali tudi skupni predlog za nov znesek regresa za letni dopust v letošnjem letu. Po navedbah KSJS predlagajo regres v višini 1.500 evrov.

Ob tem so pojasnili, da je bil z dogovorom o uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice in datumu izplačila regresa za letni dopust v letu 2024, ki so ga dosegli ob koncu lanskega leta, dogovorjen datum izplačila regresa za letni dopust v letu 2024, ne pa tudi njegova višina.

“Glede na trenutne razmere (tj. zastoj v pogajanjih, uskladitev vrednosti plačnih razredov zgolj z delom inflacije in šele od junija 2024 naprej) in upoštevaje predvidene višine regresa v gospodarstvu (neobdavčena in neoprispevljena višina regresa v vrednosti povprečne plače) je predlog sindikatov razumen in izvedljiv,” so prepričani v KSJS. Kot so navedli, ta združuje več kot 80 odstotkov vseh sindikalno organiziranih javnih uslužbenk in uslužbencev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje