Slovenija bo šla v skupno naročanje sistemov zračne obrambe

Slovenija 06. Jul 202320:15 2 komentarja
Slovenska vojska
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Z vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da bo Slovenija podpisala memorandum Nata glede skupnega naročanja kopenskih sistemov zračne obrambe. To bo storila kot članica pobude Zaščita evropskega neba, ki jo pod vodstvom Nemčije tvori 17 držav, v kratkem pa naj bi se priključili še Avstrija in Švica.

Memorandum, katerega osnutek so pripravili v Berlinu, predstavlja podlago za vzpostavitev mehanizma skupnega javnega naročanja sistemov zračne obrambe, so pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Vsebuje določbe o organizaciji in upravljanju sodelovanja med udeleženci, pogodbenih razmerjih, finančni ureditvi, opredeljuje pogoje za razkritje in uporabo tehničnih informacij ter prodajo in prenos tretjim osebam. Osnutek vsebuje tudi določbe v zvezi z reševanjem zahtevkov in odgovornostjo, varovanjem tajnih podatkov in drugimi področji.

Na podlagi memoranduma bodo zainteresirane države za konkretne projekte sklepale ločene dogovore, v katerih bodo opredeljene finančne obveznosti.

Po neuradnih podatkih cena okoli 200 milijonov evrov

Eden od dogovorjenih projektov naj bi bil tudi slovenski nakup dveh nemških sistemov protizračne obrambe iris-T, o katerem je nedavno poročal časnik Delo. Po neuradnih informacijah časnika bi cena takšnega nakupa znašala okoli 200 milijonov evrov.

Na ministrstvu za obrambo teh navedb javno niso komentirali, kritično pa so se na neuradne napovedi o nakupu odzvali v koalicijski Levici.

Iris-T je sistem, ki s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do 40 kilometrov. Rakete so vodene z GPS-sistemom in lahko dosežejo cilje do višine 20.000 metrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje