Slovenija dobila prvi spominski evrski bankovec (FOTO)

Slovenija 27. Okt 202313:56 0 komentarjev
Prvi slovenski spominski evrski bankovec
Prvi slovenski spominski evrski bankovec (Foto: Iztok Lazar)

Slovenija je dobila prvi spominski evrski bankovec, ki ga je uradna tiskarna evrskih bankovcev natisnila v omejeni nakladi 3.000 kosov.

V Bankariumu, Muzeju bančništva Slovenije, so danes predstavili prvi slovenski spominski evrski bankovec. Na njem sta upodobljena secesijska stavba na Čopovi ulici v Ljubljani, v kateri domuje Bankarium, ter kranjska čebela.

Velikost spominskega bankovca je enaka velikosti evrskega bankovca za 20 evrov, medtem ko je barva bankovca enaka barvi evrskega bankovca za 500 evrov, na njem natisnjena vrednost pa je nič.

Bankovec je bil v omejeni količini natisnjen v uradni tiskarni evrskih bankovcev Oberthur Fiduciaire v Franciji. Natisnjenih je bilo 3.000 primerkov in ne velja za plačilno sredstvo. Namenjen je predvsem zbirateljem in ljubiteljem numizmatike.

Spominski bankovec je bil zasnovan v sodelovanju NLB, Čebelarske zveze Slovenije in družbe Eurosouvenir, kupiti pa ga je mogoče v Bankariumu, Muzeju bančništva Slovenije. Stane slabih sedem evrov.

“Eno izmed osnovnih poslanstev muzeja Bankarium je finančno opismenjevanje in izobraževanje o denarju in pomenu varčevanja. Bankariumov bankovec je nastal v poklon in služi kot simbol vrednote: delaj, zbiraj, množi, hkrati pa kot opomnik, da ni pomembno, koliko denarja imamo, temveč kako znamo z njim ravnati,” je ob predstavitvi povedala direktorica NLB Zavoda za upravljanje kulturne dediščine Irena Čuk.

Prvi slovenski spominski evrski bankovec
Prvi slovenski spominski evrski bankovec (Foto: Iztok Lazar)

Čebela simbolizira hranilništvo in varčevanje

Boštjan Noč, Predsednik Čebelarske zveze Slovenije, ki je prav tako sodelovala pri snovanju spominskega bankovca, je poudaril, da čebela in čebelji panj na slovenskih tleh že od nekdaj simbolizirata hranilništvo in varčevanje.

“Kranjska sivka je svetovno priznana avtohtona slovenska vrsta. Zato seveda ni naključje, da ju, poleg znamenite secesijske stavbe Bankariuma, najdete tudi na prvem spominskem bankovcu pri nas. Veseli nas, da smo lahko sodelovali pri njegovem nastanku,” je ob predstavitvi med drugim dejal Noč.

Prvi slovenski spominski evrski bankovec je bil predstavljen pred bližajočim se svetovnim dnem varčevanja, ki ga vsako leto obeležujemo 31. oktobra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!