Slovenija našla partnerke, s katerimi bi lahko priznala Palestino

Slovenija 22. Mar 202418:14 10 komentarjev
palestinska zastava
Foto: Borut Živulovič /Bobo

Slovenija, Španija, Irska in Malta so pripravljene priznati Palestino. Kot so v skupni izjavi navedli premierji štirih držav, bodo to storili, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so danes ob robu vrha EU sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne. Slovenski premier Robert Golob je ob tem poudaril, da so s kolegi govorili o tem, pod kakšnimi pogoji bi lahko izvedli priznanje Palestine.

Proces je po Golobovih besedah dvotiren. Na eni strani gre za politični proces vzpostavitve dveh samostojnih držav, torej Palestine in Izraela. Obenem pa poteka proces vzpostavitve nove vlade v Palestini. Izrazil je prepričanje, da bi se lahko stvari začele premikati že v prihodnjih tednih, morda mesecu dni.

Španski premier Pedro Sanchez je medtem izpostavil dejstvo, da so se izjavi pridružili voditelji iz različnih delov Evrope in različnih političnih družin. “Pokazali smo, da želimo narediti ta korak, da ga želimo narediti skupaj in enotno,” je povedal po zasedanju Evropskega sveta. “Mislim, da je to odločilni korak za razrešitev te krize, za postavitev temeljev za varnost in trajni mir,” je še poudaril Sanchez. Pojasnil je, da je izjava oblikovana tako, da jo bodo lahko v prihodnje tudi posodobili glede na razvoj dogodkov.

Spomnimo, da so v četrtek premierja Goloba in vladno ekipo k priznanju Palestine pozvali v poslanski skupini Svobode. Kot so zapisali v pozivu, bi morali palestino priznati kot neodvisno in suvereno državo v mejah pred izraelsko okupacijo leta 1967.

Da priznanje Palestine podpira, je Golob povedal že ob robu četrtkovega zasedanja voditeljev držav članic EU v Bruslju. V izjavi je že nakazal možnost, da bi priznanje uskladili z nekaterimi drugimi državami. “Politična rešitev je lahko samo ena in to je rešitev dveh držav. To govorimo danes že vsi in to pomeni, da bomo ti dve državi priznali,” je poudaril.

Na izjavo premierjev četverice držav se je odzval tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Po njegovem mnenju gre za dobro idejo, če je njen namen začeti proces, v okviru katerega bi podprli obnovitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Kot je dodal, o priznanju Palestine v četrtek voditelji niso govorili, so pa poglobljeno razpravljali o rešitvi dveh držav, katere namen je, da bi dve ljudstvi varno sobivali in se tudi medsebojno priznali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje