Poslanci Svobode vlado pozivajo, naj prizna Palestino: Čakanje ni več primerno

Slovenija 21. Mar 202408:15 > 10:24 20 komentarjev
Stranka gibanje svoboda
Borut Živulović/BOBO

V poslanski skupini Svoboda menijo, da zgolj opozarjanje na vojno v Gazi ni več dovolj, zato so vlado pozvali, naj Palestino prizna kot neodvisno in suvereno državo. "Čakanje na pravi trenutek v zgodovini za priznanje Palestine ni več primeren odgovor," so zapisali v skupnem dopisu. Ne gre za prvega med pozivi. V Levici so že več vlad pozvali k priznanju Palestine.

Poslanci največje poslanske skupine Svoboda so vlado pozvali, naj prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo v mejah pred izraelsko okupacijo leta 1967. S tem želijo palestinskemu narodu sporočiti, da se Slovenija ne strinja z “neusmiljenim znašanjem nad njimi”.

“Na naši poti samostojnosti smo tudi mi potrebovali priznanje drugih držav, zato zdaj, ko palestinski narod nujno potrebuje zaščito na svojem ozemlju, priznajmo obstoj njihove države, katere meje mora spoštovati tudi Izrael. Palestina nima možnosti vzpostaviti državne strukture brez priznanja pravice do samostojne države s strani mednarodne skupnosti. Čakanje na pravi trenutek v zgodovini za priznanje Palestine ni več primeren odgovor,” so zapisali v skupnem dopisu.

Po njihovem mnenju namreč ni več dovolj zgolj opozarjanje na to, da imajo tudi vojne svoja pravila, saj da se izraelska vlada na mednarodna pravila “požvižga”. Za potezo so se odločili tudi zaradi napovedanega priznanja več držav članic Evropske unije. “Upamo, da bo naše priznanje vsaj majhen korak na poti do uveljavitve rešitve dveh držav, Izraela in Palestine, katerih naroda bosta lahko zaživela v miru, varnosti in sožitju na tem območju,” so še zapisali.

Kljub odločnosti, da mora Slovenija priznati Palestino, pa so v Gibanju Svoboda pozvali, naj naša država tak korak stori “skupaj s prvo skupino držav Evropske unije”. Španski premier Pedro Sanchez je že napovedal, da bo v parlamentu predlagal priznanje Palestine.

Nekateri poznavalci omenjajo, da se k priznanju nagiba tudi Belgija, a, kot dodajajo, o tej možnosti govori že nekaj časa. Prav tako je francoski predsednik Emmanuel Macron prejšnji mesec poudaril, da priznanje Palestine za Francijo ni “tabu tema”. Britanski zunanji minister David Cameron pa je poudaril, da bi Združeno Kraljestvo Palestino lahko priznalo po končanju spopadov v Gazi.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Foto: David W. Cerny/ REUTERS)

Poslansko pobudo je na družbenem omrežju X že pozdravil vodja najmanjše poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. “Vlada⁩ je sicer lahko tudi pogumnejša od tega. Ima vso moralno in zgodovinsko dolžnost, da je prva in front-runner (vodilna, op. a.). Premier ima to moč,” je zapisal Vatovec.

Od začetka spopadov med Hamasom in Izraelom v Gazi je minilo že več kot pet mesecev. Skupno je od 7. oktobra lani v vojni življenje izgubilo že najmanj 31.819 ljudi, skoraj 74.000 je bilo ranjenih. Organizacije neprestano opozarjajo, da je dovoz humanitarne pomoči v Gazo onemogočen.

Za priznanje Palestine si že več let prizadeva Levica

Že ob začetku spopadov je vlado k priznanju Palestine kot neodvisne in samostojne države pozvala Levica. V pobudi je vodja poslancev Levice Vatovec takrat predlagal, naj vlada preuči vse možnosti za vzpostavitev sistema nadzora in prepovedi izraelskega blaga, ki prihaja z okupiranih palestinskih ozemelj.

“Vlada naj aktivno pristopi h kampanji za obsodbo Izraela kot ene največjih kršiteljic mednarodnega prava in kolonialno silo znotraj Evropske unije, vključno z uvedbo sankcij proti Izraelu,” je tedaj v pobudi zapisal Vatovec. To je utemeljil z besedami, da je Gaza največji odprti zapor na planetu, v katerem živi več kot dva milijona Palestincev.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je dejala, da je treba glede morebitnega priznanja doseči konsenz, a da to v danem trenutku še ni bila prioriteta.

To ni bil prvi predlog Levice za priznanje Palestine. Za to se je denimo zavzemala že leta 2014, ko so pobudo vložili v parlamentarni postopek. Čez eno leto je vložila še akt za priznanje Palestine. Levica je nato leta 2019 v času vlade Marjana Šarca v parlamentarno proceduro vložila poslansko pobudo o priznanju Palestine, a je ta tudi takrat naletela na neuspeh.

Katere države so že priznale Palestino?

Palestino kot samostojno in neodvisno državo priznava 138 držav sveta. Doslej je devet članic Evropske unije priznalo suverenost Palestine kot samostojne države, kot prva je to leta 2014 storila Švedska, še pred pridružitvijo EU sta to storili Malta in Ciper. Poleg že omenjenih držav članic EU pa Palestino priznavajo še Češka, Slovaška, Madžarska, Romunija, Bolgarija in Poljska.

Med največjimi svetovnimi velesilami neodvisnosti palestinske države ne priznavajo ZDA, Združeno kraljestvo, Nemčija, Francija, Japonska, Avstralija, Italija, Mehika in Južna Koreja. Na drugi strani so Palestino priznale Kitajska, Argentina, Brazilija, Indija, Rusija, Indonezija, Savdska Arabija, Južna Afrika in Turčija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje