Minister o podaljšanju nadzora na meji: Pojavile so se nove grožnje

N1 video 19. Jun 202413:14 > 16:16 2 komentarja

Slovenija je za šest mesecev podaljšala začasni nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko. Minister Boštjan Poklukar je spomnil, da se je Slovenija za nadzor na notranjih schengenskih mejah odločila zaradi poslabšanja varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu. "Varnostna situacija se v tem času ni izboljšala," je rekel in dodal, da je prišlo tudi do novih tveganj, povezanih z Rusijo.

Vlada je podaljšala začasni nadzor na slovenski meji s Hrvaško in Madžarsko. Nadzor je podaljšan za obdobje šestih mesecev, torej vključno do 21. decembra.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je povedal, da bo začasni nadzor še vedno potekal tako kot do zdaj ter ne bo negativno vplival na potnike, okolje, gospodarstvo in prebivalce ob meji.

Slovenija je nadzor na notranjih schengenskih mejah prvič uvedla 21. oktobra, nato pa ga je decembra podaljšala še za pol leta. Razlogi za uvedbo šestmesečnega nadzora so sicer bili izrazito poslabšanje varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu in povečana nevarnost terorizma.

Boštjan Poklukar
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

“V zadnjem času so se pojavile nove grožnje, ki imajo resen učinek na javni red in mir ter notranjo varnost v Sloveniji in Evropski uniji. Grožnje izhajajo predvsem iz konflikta na Bližnjem vzhodu ter posledične zaostritve odnosov med Iranom in Izraelom. Varnostna situacija se v tem času ni izboljšala,” je na novinarski konferenci povedal minister Poklukar. “Prišlo je tudi do novih varnostnih tveganj, povezanih z rusko vojaško agresijo na Ukrajino. V zadnjem času se namreč krepijo opozorila glede povečanih hibridnih aktivnostih akterjev, povezanih z Rusijo. Slovenija je bila v zadnjem času tarča kibernetskih napadov.”

Slovenija pripravljena na skupne mešane patrulje na zunanji schengenski meji

Poklukar je povedal, da povečano varnostno tveganje lahko predstavljajo tudi migracijski tokovi. “Varnostni organi nekaterih članic EU so v protiterorističnih akcijah prijeli več oseb, ki so prišle iz tretjih držav,” je rekel in dodal, da policija v tem duhu na nekdanjih mejnih prehodih še toliko bolj preverja vstop tujcev. “Policija izvaja vse potrebne ukrepe za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje nezakonitih migracij, med katerimi je tudi odkrivanje organiziranih hudodelskih družb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi.”

Ob tem je minister spomnil tudi na nogometno prvenstvo v Nemčiji ter olimpijske igre v Parizu, kjer so varnostni ukrepi poostreni. “To sta ogromna dogodka z visoko oceno varnostnega tveganja, zato se ničesar ne prepušča naključju,” je rekel.

Poklukar je spomnil tudi na včerajšnji sestanek notranjih ministrov Slovenije, Italije in Hrvaške, kjer se je o začasnem nadzoru na meji pogovarjal s kolegoma Matteom Piantedosijem ter Davorjem Božinovićem.

Policija na meji
Foto: Borut Živulović/BOBO

“Skupaj si prizadevamo za čimprejšnjo uvedbo alternativnega ukrepa skupnih mešanih patrulj vseh treh držav na zunanji schengenski meji. Ugotavljam, da ta alternativni ukrep predstavlja dobro možnost za odpravo nadzora na notranjih mejah. Vem, da Hrvaška še ni pripravljena. Sestanek šefov mejnih policij bo septembra. Slovenija pa je že od marca pripravljena na to nalogo.”

Minister je izpostavil še, da se je Italija pridružila operativni skupini Zebra, ki na hrvaškem preiskuje organizirane združbe za tihotapljenje ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje