Zdaj je uradno: na teh mejnih prehodih bo policija izvajala stalni nadzor

Slovenija 20. Okt 202314:22 > 18:33 1 komentar
PROFIMEDIA

V noči s petka na soboto Slovenija na mejah s Hrvaško in Madžarsko ponovno uvaja začasni mejni nadzor. Na nekaterih prehodih bodo policisti promet nadzirali ves čas, drugi mejni prehodi pa bodo namenjeni zgolj državljanom Slovenije in EU ter osebam, ki uživajo pravico do svobodnega gibanja po pravu EU. Ministrstvo je danes objavilo seznam mejnih prehodov, na katerih bo policija izvajala sistematično kontrolo. Ob tem so potnike pozvali, naj pred potovanjem preverijo veljavnost osebnih dokumentov.

Na mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko Slovenija v soboto uvaja začasni nadzor državne meje. Ta bo trajal do 30. oktobra, izhaja iz odredbe, ki jo je danes podpisal notranji minister Boštjan Poklukar. “Začasna ponovna uvedba nadzora je ukrep v skrajni sili, ki je sorazmeren glede na ugotovljeno grožnjo. Ukrepi se bodo izvajali koordinirano in v sodelovanju s policijami Italije, Hrvaške in Madžarske,” so sporočili z notranjega ministrstva.

Od sobote bosta tako obveljali dve kategoriji mejnih prehodov. V prvi kategoriji mejnih prehodov bo policija sistematično izvajala kontrolo, druga kategorija prehodov pa bo namenjena zgolj državljanom Slovenije in EU ter osebam, ki uživajo pravico do svobodnega gibanja po pravu EU. Tam stalne prisotnosti policije ne bo, bo pa občasna policijska kontrola.

Meja s Hrvaško

Osebe, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu Evropske unije, bodo mejo lahko prečkale na 12 mejnih prehodih za mednarodni cestni potniški in tovorni promet. Gre za državljane članic EU, Norveške, Islandije, Lihtenštajna, Švice in njihove družinske člane. Prav tako so to državljani tretjih držav in njihovi družinski člani, ki imajo v skladu s pogodbami pravico do prostega gibanja. Na teh mejnih prehodih bo policija nadzor opravljala občasno. Ti mejni prehodi so PodgorjeBabno polje, Vinica, Slovenska vas, Rigonce, Orešje, Bistrica ob Sotli, Imeno, Rogatec, Ormož, Središče ob Dravi in Gibina.

Za mednarodni cestni potniški in tovorni promet je določenih 12 mejnih prehodov: Sečovlje (Sicciole) – kontrolna točka, Dragonja (Dragogna), Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Metlika, Obrežje, Dobovec, Gruškovje, Zavrč in Petišovci. Na teh mejnih prehodih bo policija sistematično izvajala kontrolo.

Za mednarodni železniški promet pa je določenih sedem mejnih prehodov: Rakitovec, Ilirska Bistrica, Metlika, Dobova, Rogatec, Središče ob Dravi in Lendava.

Meja z Madžarsko

Osebe, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu Evropske unije, bodo notranjo mejo z Madžarsko lahko prestopile na šestih mejnih prehodih za mednarodni cestni potniški in tovorni promet. Gre za mejne prehode Pince (lokalna cesta) – Pince, Prosenjakovci – Pártosfalva, Hodoš – Hodos, Kobilje, Čepinci in Martinje. Na teh mejnih prehodih bo policija nadzor opravljala občasno.

Za mednarodni cestni potniški in tovorni promet sta določena dva mejna prehoda: Dolga vas – Hosszúfalu in Pince (avtocesta) – Pince. Na teh mejnih prehodih bo policija sistematično izvajala kontrolo.

Za mednarodni železniški promet pa je določen en mejni prehod: Hodoš – Hodos.

Prehajanje meje z Italijo

Italija na meji s Slovenijo zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu uvaja nadzor. Italijanski ukrep bo trajal od 21. do 30. oktobra, z njim pa želijo preprečiti terorizem in organiziran kriminal. “Minister Poklukar je v pogovoru z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem ob tem poudaril nujnost začasnosti in sorazmernosti tega ukrepa. Prav tako je italijanskega kolega pozval, da morajo biti ukrepi sorazmerni in prijazni našim državljanom, da ne prekinemo kulturnih, prijateljskih in družinskih vezi ljudi, ki živijo ob meji,” so zapisali na ministrstvu.

Na ministrstvu so potnike pozvali, naj na mejnih prehodih upoštevajo določbe glede upravičenosti prehoda meje na posameznem mejnem prehodu. Pozorni morajo biti na spremenjen prometni režim, upoštevati pa morajo tudi navodila policistov in se podrediti mejni kontroli. Pri prehodu meje morajo pokazati veljaven dokument za prestop meje, zato naj pred prehodom meje preverijo veljavnost potovalnih dokumentov, so še svetovali na ministrstvu.

Seznam mejnih prehodov za prehajanje državne meje
Seznam mejnih prehodov za prehajanje državne meje (Foto: Vlada Republike Slovenije)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje