Poklukar za N1: uvajamo nadzor na meji, za varnost bomo naredili vse (VIDEO)

N1 video 18. Okt 202319:29 > 21:26 5 komentarjev

"Lahko potrdim, Slovenija bo uvedla notranji nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, vlada bo o tem odločala v četrtek, sam pa sem že obvestil madžarskega in hrvaškega notranjega minstra," je v oddaji N1 STUDIO dejal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Dal je vedeti, da Slovenija ni najbolj zadovoljna s tem, kako nadzor na schengenski meji opravlja Hrvaška. In pojasnil tudi, kako naj bi bilo izvajanje nadzora na meji videti. Vse podrobnosti o tem, kaj točno bo za ljudi pri prehajanju meje zdaj drugače, še niso znane, a minister se državljanom že vnaprej opravičuje, če bodo morali pri prehodu meje pokazati osebne dokumente. "Teroristična grožnja je zaradi spopadov na Bližnjem vzhodu večja, za varnost Slovenije bomo naredili vse," je še dodal in ni izključil možnosti, da bi v primeru poslabšanja varnostne situacije nadzor na mejah lahko trajal dlje kot dva meseca.

Meje z vsemi štirimi slovenskimi sosedami bodo kmalu znova nadzorovali policisti. Poleg nadzora na naši severni meji, ki ga že več let izvaja Avstrija, bo v kratkem na mejo z našo državo policiste poslala tudi Italija. Kot smo poročali, je italijanski notranji minister Matteo Piantedosi svojega slovenskega kolega o tem obvestil v torek, kot razlog pa je navedel nevarnost terorizma.

Notranji nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko pa bo uvedla tudi Slovenija, je v oddaji N1 STUDIO potrdil slovenski notranji minister Boštjan Poklukar, ki je o tem danes že obvestil notranja ministra Madžarske in Hrvaške. Po njegovih besedah so na ministrstvu v skladu s schengenskim zakonikom že pripravili notifikacijo, ki jo bodo jutri potrjevali na vladi in nato poslali Evropski komisiji.

Kot je zagotovil, gre za začasni ukrep, razlog za uvedbo pa je enak kot v Italiji: povečanje nevarnosti terorizma v Evropi. Po ministrovih besedah bo nadzor na meji z Madžarsko in Hrvaško trajal do dva meseca, podaljševali pa ga bodo, dokler bo stopnja teroristične ogroženosti po Evropi povišana. Kot je dodal, želijo na zahodnobalkanski poti, kjer tujci nelegalno prehajajo meje, še dodatno izvajati kontrolo na nekdanjih mejnih prehodih, na novo pa bodo vzpostavili tudi nekatere kontrolne točke.

Kdaj bodo policisti začeli s kontrolami na meji s Hrvaško in Madžarsko, notranji minister ni želel razkriti, saj morata pred tem uvedbo obravnavati še vlada in Evropska komisija. “Verjamem, da s tem povečujemo varnost Slovenije, ki je na prvem mestu. Situacija na Bližnjem vzhodu je zapletena, moramo storiti vse kar smo dolžni storiti za varnost Slovenije,” je izpostavil Poklukar.

V pogovoru z italijanskim kolegom se je slovenski notranji minister strinjal, da je balkanska begunska pot privlačen koridor za radikalizacije. Na vprašanje, ali so policisti na tej poti prestregli ljudi, ki bi predstavljali resne varnostne grožnje, je odgovoril: “Varnostna grožnja vedno obstaja, zato smo tudi pozorni. Še enkrat poudarjam, da Slovenijo varujemo pred morebitnim terorističnim napadom,” je bil jasen Poklukar, ki verjame, da se bo grožnja po nekaj časa stabilizirala.

Koliko pa je trenutno Slovenija ogrožena zaradi morebitnega terorističnega napada? “Če je grožnja v sosednji državi, je lahko zelo hitro tudi pri nas. Mobilnost je danes izredno hitra. Verjamem da bomo naredili vse, da bo ta grožnja čim manjša,” je odgovoril minister.

“40 tisoč in več ilegalnih prehodov preko slovenske meje pove vse”

Naslednji teden se bodo notranji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške sestali v Trstu, eden od problemov, ki visi v zraku, pa je po informacijah N1 tudi hrvaško vztrajanje pri tem, da na schengenski meji ne želi prisotnosti enot Frontexa. K temu Slovenija Hrvaško poziva že več mesecev, a neuspešno.

Slovenija in Italija sta Hrvaško, ki je v Schengen vstopila pred manj kot letom dni, večkrat opozarjali, da mora bolje varovati schengensko mejo, zlasti mejo z Bosno in Hercegovino, Srbijo in Črno Goro, in sicer zaradi nezakonitih migracij. Hrvaški je bila pri tem večkrat ponujena tudi pomoč, tudi v obliki mešanih patrulj, a je Zagreb vsakršno pomoč vztrajno zavračal.

Na vprašanje, kako ocenjuje hrvaško varovanja zunanje schengenske meje, je minister Poklukar v N1 STUDIO odgovoril: “40 tisoč in več ilegalnih prehodov preko slovenske meje pove vse. Z vstopom Hrvaške v schengen tujci meje ne prehajajo prek gozdov, rek in drugih nevarnih predelov, ampak potujejo po cestah, železnicah in celo s taksiji.”

Pri tem pa dodal, da gre pri varovanju zunanje meje za “obveznost in zaupanje evropskih držav, da se zunanja schengenska meja varuje v skladu s standardi varovanja”, kar je Slovenija po njegovi oceni odlično opravljala. Kot je izpostavil, so Hrvaški ponudili pomoč slovenskih policistov tako preko bilaterale kot tudi v okviru agencije Frontex. “Prišlo je do sodelovanja obeh policij v mešanih patruljah in do sodelovanja strokovnjakov s področja kriminalistične policije za preprečevanje tihotapstva,” je dejal. Od sestanka v Trstu minister pričakuje dogovor skupnega delovanja. “Tega si želim že nekaj časa. Tokrat smo nekoliko ostali sami,” je povedal Poklukar.

Kako bo nadzor na meji izvajala Slovenija in kako Italija?

Vse podrobnosti o tem, kako bo slovenska policija na meji s Hrvaško in Madžarsko izvajal nadzor še niso znane. Minister pričakuje nekoliko večje število kontrol in zaustavitev vozil, ukrepe pa bodo prilagajali varnostni grožnji terorizma. “Policija bo pozorna na sumljiva vozila, na tujce, na tista vozila, ki bi lahko preko meje ilegalno prevažala tujce.

Pred ponovnim zaustavljanjem voznikov med prečkanjem meje, ki se ga je marsikdo že odvadil, pa se je minister državljanom opravičil. “Že vnaprej se opravičujem državljanom, če bodo morda zaustavljeni in bodo morali pokazati dokumente. Verjamem, da tu ne bo jeze in slabe volje. Želim si, da imamo normalen prehod meje, še posebej tam, kjer jo ljudje dnevno prehajajo in so odvisni od služb v drugi državi,” je zatrdil Poklukar.

Nadzor na meji s Slovenijo pa bo uvedla tudi Italija. Tamkajšnji notranji minister je Poklukarja o nameri obvestil sinoči, ukrep pa naj bi veljal do dva meseca. Kot je pojasnil slovenski minister, se bosta o izvajanju ukrepov na tem območju pogovorila tudi šefa slovenske in italijanske policije. “Moja zahteva italijanskemu ministru je bila, da ljudem ob meji omogočimo normalno življenje. Vemo kaj se je dogajalo med pandemijo, ko je bila meja dejansko zaprta. Danes si tega ukrepa ne morem predstavljati. Verjamem, da bo italijanska policija izvajala nadzor na meji življenjsko in v duhu obeh narodov, ki tam živita,” je dejal Poklukar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje