Ursula von der Leyen v sredo na obisk v Slovenijo, pomoč tudi prek zveze Nato

Slovenija 07. Avg 202312:43 > 20:27 6 komentarjev
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (Foto: PROFIMEDIA)

Slovenija je po katastrofalnih poplavah zaprosila za pomoč prek evropskega mehanizma za civilno zaščito, predvsem za težko mehanizacijo, ki jo bodo potrebovali pri sanaciji škode. Na prošnjo Slovenije sta se že odzvali Nemčija in Francija, pomoč pa je že na poti, je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ta bo sicer na obisku prizadetih območij v Sloveniji v sredo spremljal predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Premier Robert Golob se je danes po telefonu pogovarjal z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom ter se mu med drugim zahvalil za vso podporo, še posebej v obliki težkih helikopterjev, ki prihajajo v državo.

O tem, da v Slovenijo prihaja tudi pomoč iz tujine, smo že poročali, prizadeta območja pa si bo v sredo ogledala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je danes na Twitterju sporočil, da je Slovenija po tem, ko je zaprosila za pomoč prek mehanizma za civilno zaščito Evropske unije, že prejela ponudbe za pomoč v obliki težkih bagrov in inženirskih ekip. “Nemška in francoska pomoč je že na poti,” je zapisal in dodal, da pričakujejo, da bo kmalu sledilo še več ponudb.

Francija tako na prošnjo za pomoč Sloveniji pošilja dva bagra z inženirskimi enotami, Nemčija pa dva montažna mostova, dva bagra in ustrezno osebje, so sporočili danes v Bruslju. Berlinu je sporočil, da Nemčija v okviru mehanizma civilne zaščite v Slovenijo v najkrajšem možnem času pošilja ekipo zvezne agencije za tehnično pomoč (THW). Po napovedih nemškega notranjega ministrstva naj bi prva ekipa THW, ki je specializirana za reševanje, v Slovenijo prispela že danes, sledile naj bi dodatne ekipe in pomoč.

“Naše misli so z žrtvami, družinami in vsemi, ki so izgubili svoje domove,” je prek družbenega omrežja X sporočil nemški kancler Olaf Scholz.

Kasneje je hrvaška vlada sprejela odločitev, da bo Hrvaška Sloveniji poslala gradbene stroje za operativno delo pri odpravljanju posledic poplav. Janez Lenarčič pa je sporočil še, da je na poti pomoč tudi iz drugih držav. Med drugim bo k nam prišel montažni most iz Češke, bager iz Slovaške, dva helikopterja iz Avstrije in kopači ter tovornjaki iz Hrvaške.

Slovenska vojska je medtem sporočila, da sta na letališču v Slovenj Gradcu dopoldne pristala madžarska helikopterja H145.

Že včeraj pa so se helikopterski posadki Slovenske vojske pridružili hrvaški kolegi s helikopterjem Mi-1715h, ki so pomagali pri sanaciji nasipa na Muri.

Slovenija je, spomnimo, že zaprosila za pomoč prek evropskega mehanizma za civilno zaščito. Zaprosila je predvsem za težko mehanizacijo – konkretno za katero, si preberite v prispevku Mednarodna pomoč: znano, za kaj vse je zaprosila Slovenija.

EU je na prošnjo Slovenije zagnala tudi evropski opazovalni program Copernicus za urgentno satelitsko spremljanje poplavljenih območij in zemeljskih plazov v Sloveniji. Copernicus je doslej izdelal več zemljevidov prizadetih območij, na prizorišču pa je tudi uradnik za zvezo iz centra EU za usklajevanje nujnega odziva, so še pojasnili v Bruslju.

Pomoč zveze Nato

Slovenija je za pomoč pri odpravljanju posledic ujme zaprosila tudi prek mehanizma zveze Nato za odzivanje na naravne in druge nesreče, zaprošena pomoč pa vključuje med drugim vojaške helikopterje in vojake za izvajanje nalog zaščite in reševanja. Premier Golob se je danes po telefonu pogovarjal z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom ter se mu med drugim zahvalil za vso podporo, še posebej v obliki težkih helikopterjev, ki so na poti v Slovenijo.

Natov koordinacijski center EADRCC je na prošnjo Slovenije o njenih potrebah nemudoma obvestil vseh 31 zaveznic in 35 partneric, ki so se odzvale s takojšnjo podporo, vključno s “helikopterji, modularnimi mostovi, bagri in inženirskim strokovnim znanjem”, so sporočili danes v Bruslju. Španija je po prošnji za pomoč Sloveniji ponudila en težki helikopter CH-47 z do 25 člani osebja, vključno s posadko in podpornim osebjem. Zaveznice zagotavljajo pomoč tudi v okviru EU in dvostransko, so spomnili pri Natu, pri čemer so omenili Bolgarijo, Hrvaško, Nemčijo in Francijo. ZDA so v Ljubljano napotile osebje, ki bo ocenilo razmere in določilo nujne humanitarne potrebe, so dodali.

Slovenija hvaležna za pomoč iz tujine

Iz kabineta premierja Roberta Goloba so sporočili, da so posebej hvaležni tujim voditeljem, predvsem držav Zahodnega Balkana, in vodjem institucij EU, ki so v teh težkih časih Sloveniji izrazili solidarnost in podporo ter ji poslali najbolj potrebno pomoč.

Pojasnili so, da so pomoč in podporo Sloveniji pri soočanju z najhujšo ujmo v zgodovini države med drugim ponudili Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Italija, Nemčija, Črna gora, Srbija, Grčija, Kosovo, Bosna in Hercegovina, Poljska, Bolgarija, Romunija, Slovaška, Francija, Luksemburg, Portugalska, Nizozemska, Izrael, Velika Britanija, ZDA in Armenija.

Avstrija je Sloveniji ponudila pomoč v obliki dveh helikopterjev avstrijske vojske tipa Black Hawk S-70 in Agusta Bell 212, ki bi lahko pomagala pri iskanju in reševanju, je po poročanju avstrijske tiskovne agencija APA danes dejala obrambna ministrica Klaudia Tanner. V Slovenijo bo helikopter napotila tudi Ukrajina. Ta bo sodeloval v iskalnih in reševalnih akcijah, je sporočila vlada.

Sloveniji sta pomoč ponudili tudi Bosna in Hercegovina ter Severna Makedonija. Iz BiH prihaja inženirska vojaška enota z mehanizacijo, iz Severne Makedonije pa sto vojakov, je na omrežju X danes sporočila predsednica Nataša Pirc Musar.

Prispela tudi humanitarna pomoč

V Slovenijo je že prispela tudi humanitarna pomoč. Med drugim je Rdeči križ sporočil, da so jim s kamionom humanitarne pomoči že priskočili na pomoč tudi kolegi iz Hrvaške, Poljske in Madžarske. Dva tovornjaka sta zvečer prispela tudi iz Poljske, od koder je tamkajšnji Rdeči križ poslal hrano in higienske pripomočke. Ti so kmalu po prihodu že romali na Koroško.

V Slovenijo prispela še dva kamiona s humanitarno pomočjo Rdečega križa Poljske.
V Slovenijo prispela še dva kamiona s humanitarno pomočjo Rdečega križa Poljske. (Foto: Aleš Černivec)

Hrvaški Rdeči križ je za prizadete v poplavah, ki so povzročile tudi težave z oskrbo pitne vode, daroval 9.072 litrov pitne vode. Novo donacijo vode so nato poslali še v soboto. Dodatnih 9.072 litrov vode so dostavili v skladišče Rdečega križa v Brežicah, od koder jih ta distribuira na prizadeta območja. Kot so danes sporočili iz hrvaškega Rdečega križa, bodo prizadetim v poplavah glede na potrebe prebivalstva in po navodilih iz slovenskega Rdečega križa nudili pomoč tudi v prihodnje.

Stanje v Sloveniji spremlja tudi Hrvaška karitas. Za STA so pojasnili, da bodo dostavili 25 naprav za razvlaževanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje