Mednarodna pomoč: znano, za kaj vse je zaprosila Slovenija

Slovenija 06. Avg 202317:22 1 komentar
Poljanska dolina
Draga pri Škofji Loki (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Slovenija je aktivirala evropski mehanizem za civilno zaščito in mehanizem zveze Nato za odzivanje na naravne in druge nesreče. Znano je, za kaj vse smo prosili članice EU in zveze Nato.

Popoldne je slovenski premier Robert Golob napovedal, da je Slovenija sprožila evropski mehanizem za civilno zaščito ter za pomoč zaprosila sosednje države. Zahtevek je v kabinet predsednika vlade v prvi polovici dneva poslala civilna zaščita, sedaj pa je znano, za kaj vse smo zaprosili evropske države.

Kot je razvidno iz seznama, ki so ga poslali z vlade, je Slovenija prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zaprosila predvsem za težko mehanizacijo, s katero bi lahko odstranjevali naplavine in material, ki so ga narasle vode nanesle.

Evropske partnerice smo prosili za 20 bagrov goseničarjev s težo do 17,5 tone, 10 bagrov goseničarjev s težo do 7,5 tone, 10 lažjih bagrov in buldožerjev ter 30 specialnih vozil za urejanje vodotokov. Na vladi so ob vsakem sklopu strojev zaprosili tudi za inženirsko ekipo, ki bi mehanizacijo upravljala. Prek evropskega mehanizma smo zaprosili tudi za 20 montažnih mostov z velikostjo do 40 metrov.

Da so seznam potrebne pomoči že poslali državam članicam, je prek družbenega omrežja X sporočilo predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.

Slovenija pa je aktivirala tudi mehanizem zveze Nato za odzivanje na naravne in druge nesreče. V tem sklopu je država zaprosila za pet težkih vojaških helikopterjev z nosilnostjo vsaj 5 ton, s katerimi bi izvajali prevoze. Za odpravljanje posledic na terenu so za pomoč prosili 200 vojakov, tudi od članic Nata pa si želimo 20 montažnih mostov v velikosti do 40 metrov.

Prva pomoč iz tujine je že pri nas, saj je v Pomurje prispel hrvaški vojaški helikopter z osmimi vojaki, ki pomagajo popraviti poškodovani nasip ob Muri. Prihajanje mednarodne pomoči bo koordinirala Uprava RS za zaščito in reševanje.

Iz Poljske in Madžarske sta danes odpotovala kamiona, opremljena s hrano in humanitarno pomočjo, je sporočil Rdeči križ Slovenije. “Prvi tovornjaki s humanitarno pomočjo poljskega Rdečega križa za Slovenijo so zjutraj odpotovali iz Poljske,” je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisalo poljsko veleposlaništvo v Sloveniji. Ob tem je dodalo, da prostovoljci iz Poljske že pomagajo na terenu. Rdeči križ Slovenije je medtem potrdil, da sta na poti v Slovenijo kamion iz Poljske, ki ga dostavlja Rdeči križ Poljske. Kot so sporočili zvečer, pa so iz Rdečega križa Madžarske v ljubljanski distribucijski center že dostavili kamion pomoči. V obeh primerih gre za hrano in higienske pripomočke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje