Slovenijo bo prešla hladna fronta: najhuje bo jutri sredi dneva

Slovenija 20. Maj 202410:22 0 komentarjev
nevihta
Foto: Bor Slana/BOBO

Meteorologi so za jutri izdali oranžno opozorilo za vzhod države: zaradi prehoda hladne fronte se bodo namreč pojavljale močnejše nevihte, ki jih bodo spremljali nalivi in močnejši sunki vetra.

Že danes bodo nastajale posamezne plohe in nevihte. “Ponoči se bo dogajanje zaostrilo. Pooblačilo se bo, krajevne padavine je mogoče pričakovati že v nočnem času, od jugozahoda. Padal bo dež, občasno bo grmelo,” je za N1 povedala meteorologinja agencije za okolje Veronika Hladnik Zakotnik.

Glavnina vremenskega dogajanja bo sledila v torek sredi dneva in popoldne. “Slovenijo bo prešla hladna fronta, zaradi česar se bodo pojavljale močnejše nevihte, ki jih bodo lahko spremljali nalivi in močnejši sunki vetra,” je dodala.

Koliko padavin bo padlo in kje točno se bodo pojavljali močnejši nalivi, je trenutno težko napovedovati, saj se izračuni razlikujejo, je pojasnila meteorologinja. “Nekoliko večja verjetnost za močnejše nalive je na vzhodni polovici države. Zaradi tega je Arso vzhodno polovico države za jutri obarval oranžno. Skupno bo v dobrih šestih urah padlo od 20 do 50 milimetrov dežja, krajevno lahko tudi več.

Arso oranžno opozorilo
Foto: Arso

Nekoliko hladnejše bodo tudi temperature: najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature pa od 16 do 23 stopinj, so zapisali na Arsu.

Hidrologi so opozorili, da bodo jutri ponovno naraščale reke na širšem območju Slovenije, možno bo hitro naraščanje hudourniških vodotokov, izključeno ni niti zastajanje padavinske vode. Večja verjetnost za to bo v vzhodni polovici države. Vremenske razmere se bodo umirile proti večeru. Glavnino vremenskega dogajanja je mogoče pričakovati med 12. in 18. uro, po tem pa se bodo razmere umirjale. Razlog za te napovedi je ciklon, ki je nastal nad severnim Sredozemljem, in bo potoval čez naše kraje.

Tudi preostanek tedna bo zaznamovalo nestanovitno vremensko dogajanje. Pojavljala se bodo tudi daljša sončna obdobja, tako da ne bo le oblačno. Pričakovati je mogoče tudi občasne plohe in nevihte, a bodo manj intenzivne kot torkove. “Za zdaj kaže, da bi lahko bil nekoliko lepši petek, ko bo kakšna ploha le na zahodu,” je še povedala Hladnik Zakotnik.

Bonus video: Kaj morate vedeti pred evropskimi volitvami?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!