Slovenijo dosegla fronta, možni so stacionarni nalivi

Slovenija 28. Maj 202408:59 2 komentarja
dež, padavine
Bobo: Bor Slana/BOBO

Slovenijo je dosegla fronta s hladnim in nestabilnim zrakom. Že dopoldne se bodo začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ki bodo čez dan postopno zajele večji del države. Padavine, ki se bodo nadaljevale tudi v noč, bodo zjutraj postopno ponehale.

Oslabljena fronta se počasi pomika čez Slovenijo. Nad našimi kraji se ob šibkih vetrovih zadržuje vlažna in nestabilna zračna masa.

Hladna fronta, ki se pomika od zahoda proti vzhodu, je že okoli 10. ure prinesla prve plohe. Sredi dneva in popoldne so možne tudi nevihte. “Možni so stacionarni nalivi. Ker bo vetra precej malo, se padavine prav veliko ne bodo premikale. Ob fronti bo sicer pihal veter severnih smeri, na Primorskem proti večeru pa šibka burja,” je za N1 pojasnila meteorologinja Agencije RS za okolje (Arso) Veronika Hladnik Zakotnik.

Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21, na Primorskem in v jugovzhodni Sloveniji do 24 stopinj Celzija, kažejo podatki Arsa.

Opozorilo
Foto: Agencija za okolje

Ker bodo po vsej državi možne nevihte, so na agenciji za okolje celo državo obarvali v rumeno vremensko opozorilo.

Kakšno bo vreme konec tedna?

Padavine, ki se bodo nadaljevale tudi v noč, bodo v sredo zjutraj postopno ponehale. Čeprav se bo jutri čez dan od severozahoda znova jasnilo, popoldne na skrajnem zahodu ni izključena kakšna kratkotrajna ploha.

Do konca tedna bo nato prevladoval spremenljiv tip vremena, saj bo nad srednjo Evropo in severnim Jadranom nastal plitek ciklon, ki bo vplival na vreme pri nas. V četrtek se bo tako od zahoda znova pooblačilo, padavine pa se bodo čez dan znova širile proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte. Po trenutnih napovedih meteorologov bo največ dežja, kot kaže, padlo v petek, ko bo vreme prav tako spremenljivo s krajevnimi padavinami – deloma plohami in nevihtami.

V soboto se bo med Biskajskim zalivom in srednjo Evropo zadrževalo višinsko jedro hladnega zraka, ki se bo v nedeljo razdelilo na dva dela – eden se bo umaknil proti severovzhodu, drugi nad zahodno Sredozemlje.

Ta bo potem vplival na vreme pri nas od ponedeljka. Zato bomo vsaj do srede pod vplivom razmeroma nestabilne zračne mase.

V soboto se bo nadaljevalo nestalno vreme s pogostimi krajevnimi padavinami, tudi nevihtami. Od nedelje do srede bo nekoliko manj stabilno, predvsem pričakujemo razvoj popoldanskih krajevnih ploh in neviht. Jutranje temperature bodo večinoma med 10 in 15, popoldanske v nedeljo okoli 20, nato do 25 stopinj Celzija, še kažejo Arsove napovedi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje