Vlada odgovorila Italiji, verjetno bo tudi Slovenija podaljšala nadzor na meji

Slovenija 06. Maj 202416:26 > 21:34 11 komentarjev
Nadzor na slovensko-italijanski meji
Foto: PROFIMEDIA

S slovenskega notranjega ministrstva so sporočili, da uradnega obvestila italijanskega notranjega ministrstva o podaljšanju nadzora na italijansko-slovenski meji niso prejeli. Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je sicer zatrdil, da so Slovenijo zaprosili za začasno prekinitev schengenskega sporazuma. Zvečer se je na omrežju X oglasila še vlada, ki kolegom v Rimu sporoča, da slovenski organi njihovih navedb o prehajanju teroristov ne potrjujejo.

Italijansko zunanje ministrstvo je Slovenijo zaprosilo za začasno prekinitev schengenskega sporazuma “zaradi nevarnosti, da bi se med pribežniki, ki prihajajo z Bližnjega vzhoda, infiltrirali teroristi”, je včeraj med govorom v Meranu zatrdil podpredsednik vlade in zunanji minister Antonio Tajani.

A s slovenskega notranjega ministrstva so danes za N1 sporočili, da od italijanskega notranjega ministrstva uradnega obvestila o podaljšanju nadzora na italijansko-slovenski meji niso prejeli. Italija je nadzor na slovenski meji sicer uvedla lani oktobra. Že tedaj so kot razlog navajali domnevno nevarnost terorizma.

Po odločitvi Italije se je za nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko 21. oktobra lani odločila tudi Slovenija. Nadzor traja do 22. junija 2024, na ministrstvu pa intenzivno proučujejo možnosti za podaljšanje oziroma odpravo mejnih kontrol.

Zvečer se je na omrežju X oglasila še slovenska vlada, ki je posredovala pojasnilo državnega sekretarja za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v premierjevem kabinetu Vojka Volka: “Pristojni organi v Sloveniji, ki sodelujejo s sosednjimi in evropskimi, podatkov o prehodu teroristov preko Slovenije ne potrjujejo. Pričakujemo pa, da bo Italija znova za šest mesecev podaljšala veljavnost uvedbe notranjega nadzora na meji s Slovenijo. V tem primeru bo tako kot doslej sledil odziv Slovenije s podaljšanjem notranjega nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko.”

Slovenija s strani Italije ni dobila še nobene note, ki bi najavila podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo, je zvečer v oddaji Marcel na TV Slovenija dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Po neuradnih informacijah pa bo Italija verjetno nadzor podaljšala, je dodala.

K odpravi nadzorov na notranjih mejah schengna je predsednike sosednjih držav ob obeležitvi 20. obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo na Brdu pri Kranju konec aprila pozvala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Čeprav italijanski predsednik Sergio Mattarella podpira odpravo nadzora, tamkajšnji politični vrh tej odločitvi ni naklonjen.

Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je aprila namreč ocenil, da se je nadzor izkazal za uspešnega. Po njegovih podatkih so na italijansko-slovenski meji od oktobra lani namreč zabeležili 2.613 nezakonitih migrantov, od katerih jih je bilo 1.542 vrnjenih nazaj. Aretiranih je bilo 142 ljudi, od tega 73 zaradi tihotapljenja.

Nemec: Poteze Tajanija so predstava za italijansko notranjo javnost

“Poteze Italije in ministra Tajanija glede schengna so izrazito politično motivirane, namenjene predvsem notranji javnosti v Italiji pred evropskimi volitvami, in jih kot take zavračam,” je v odzivu na napoved Italije o prekinitvi schengenskega sporazuma s Slovenijo zapisal evroposlanec iz vrst SD Matjaž Nemec.

“Italija se je očitno odločila za izvoz odgovornosti pri upravljanju migracijske politike v Albanijo ter z grožnjo Sloveniji, kar je v nasprotju z dobrimi sosedskimi odnosi in iskrenim sodelovanjem znotraj EU. Poteze Tajanija so predstava za javnost. Ob tem pozivam Slovenijo, naj nadzorov s Hrvaško ne podaljšuje,” je še zapisal tokratni nosilec liste SD na volitvah v Evropski parlament.

V SDS zahtevajo sklic nujne seje odbora za notranje zadeve

“Menimo, da zadnja poteza Italije izkazuje nezaupanje v politiko in uspešnost Slovenije glede preprečevanja nezakonitih migracij in zato predlagamo sklic nujne seje odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, kjer bi podrobneje obravnavali to problematiko,” so zapisali v poslanski skupini SDS.

Želijo, da odbor nato sprejme vse potrebne ukrepe, da Italija ne prekine schengenskega sporazuma s Slovenijo in da MNZ odboru v dveh mesecih predloži podrobno poročilo o sprejetih in izvedenih ukrepih za zaščito meje in preprečevanje tihotapljenja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje