Italija podaljšuje nadzor: zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma

Svet 05. Maj 202421:01 5 komentarjev
Italijanska policija (Foto: PROFIMEDIA)

Italija je Slovenijo zaprosila za začasno prekinitev schengenskega sporazuma, s čimer bi ohranili nadzor na meji z našo državo. Italijanski zunanji minister Antonio Tajani kot razlog navaja nevarnost infiltracije teroristov z Bližnjega vzhoda.

Italijansko zunanje ministrstvo je Slovenijo zaprosilo za začasno prekinitev schengenskega sporazuma “zaradi nevarnosti, da bi se med pribežniki, ki prihajajo z Bližnjega vzhoda, infiltrirali teroristi”, je med govorom v Meranu sporočil podpredsednik vlade in zunanji minister Antonio Tajani, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italija je nadzor na slovenski meji sicer uvedla lani oktobra. Že tedaj so kot razlog navajali domnevno nevarnost terorizma. Po odločitvi Italije se je za nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko odločila tudi Slovenija. Avstrija medtem nadzor na mejah s Slovenijo opravlja že vse od tako imenovane migrantske krize leta 2015.

Čeprav so bili vsi ti nadzori uvedeni kot začasni ukrep, še vedno ostajajo v veljavi.

K odpravi nadzorov na notranjih mejah schengena je predsednike sosednjih držav ob obeležitvi 20. obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo na Brdu pri Kranju konec aprila pozvala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Čeprav italijanski predsednik Sergio Mattarella podpira odpravo nadzora, pa tamkajšnji politični vrh tej odločitvi ni naklonjen.

Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je aprila namreč ocenil, da se je nadzor izkazal za uspešnega. Po njegovih podatkih so na italijansko-slovenski meji od oktobra lani namreč zabeležili 2.613 nezakonitih migrantov, od katerih jih je bilo 1.542 vrnjenih nazaj. Aretiranih je bilo 142 ljudi, od tega 73 zaradi tihotapljenja.

Evropska komisija je prejšnji mesec sicer vse članice pozvala k odpravi nadzora na notranjih schengenskih mejah. Ob tem pa izrazila pričakovanje, da bi odpravo lahko omogočilo okrepljeno sodelovanje slovenske, italijanske in hrvaške policije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje