Ponekod se je meja sneženja spustila do nižin. Koliko snega je zapadlo

Slovenija 24. Mar 202406:26 > 07:37 1 komentar
Bloke (Foto: Gregor Vertačnik)

Dež je ponoči ponekod prešel v sneg, zato so se v nekaterih krajih na jugu Slovenije danes zjutraj prebudili v pravo zimsko pravljico. Hladna fronta je sicer iznad Slovenije že prešla nad Balkan, zato se je sneženje pri nas postopno umirilo.

Slovenijo je sinoči zajelo neurje z obilnim deževjem, sodro, točo in močnim vetrom. Dosegla nas je namreč izrazita hladna fronta, hitro se je ohladilo. Dež je tako marsikje v južni polovici države proti jutru začel prehajati v sneg.

Snežilo je denimo na Dolenjskem, Notranjskem, Kočevskem, Posavju ter ponekod v Zasavju in višjih legah Gorenjske. Sneg se je oprijemal cestišča na primorski in dolenjski avtocesti.

Na cestah so bile plužne ekipe, na prometno informacijskem centru pa so opozarjali, da se morajo vozniki v zimskih razmerah na pot odpraviti z zimsko opremo – tudi po 15. marcu.

Padavine so se pomikale proti vzhodu, snežilo je predvsem na jugovzhodu države. Hladna fronta je že prešla nad Hrvaško, sledijo ji tudi padavine, zato se je sneženje postopno umirilo, je za N1 dejal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Anže Medved. Nad 500, predvsem pa nad 1000 metri nadmorske višine je tudi med 10 in 20 centimetri novozapadlega snega.

Foto: prometno informacijski center
Foto: prometno informacijski center
Foto: prometno informacijski center
Foto: prometno informacijski center
Foto: prometno informacijski center
Foto: prometno informacijski center
Foto: prometno informacijski center

Čez dan pričakujemo sončno vreme, ob tem pa je zaradi vlage možen nastanek kopastih oblakov. Otoplitve pa ne bo še takoj. V ponedeljek zjutraj bodo namreč temperature v mnogih krajih pod lediščem, zato ni izključena nevarnost pozebe.

“Predvsem v alpskih dolinah, zgornjesavskih dolinah, na Jezerskem, pa tudi na mraziščih, denimo na Blokah, bi bile jutranje temperature lahko tudi pet stopinj Celzija pod lediščem. Kakšna stopinja pod lediščem bo tudi po nižinah. Smo na meji, a ne pričakujemo kakšne hujše pozebe,” je dejal Medved.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje