Meteorolog: “Povsem poletna nevihta.” Sunki vetra presegli 100 kilometrov na uro

Slovenija 23. Mar 202420:36 > 24. Mar 2024 08:48 0 komentarjev
vetrovno vreme
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Večji del države je v soboto zvečer zajelo napovedano neurje z obilnim deževjem in močnim vetrom, iz nekaterih krajev so poročali tudi o sodri in toči. Posredovati so morali gasilci, brez elektrike je za nekaj časa ostalo več kot 4.000 odjemalcev Elektra Ljubljana. Meteorolog Anže Medved z Arsa je za N1 pojasnil, da je nevihta bolj spominjala na poletje kot na zgodnjo pomlad. "Nič več ni zares normalno, saj smo imeli tudi pomladne temperature že februarja," je dodal.

V soboto malo pred osmo uro zvečer je prenekatere kraje v Sloveniji začela prehajati napovedana hladna fronta.

Prestolnico je zajelo neurje z nalivi, bliskanjem, grmenjem in močnimi sunki vetra, ki je s cest in pločnikov odnašalo vse, kar ni bilo pritrjeno na tla. V Ljubljani je najmočnejši sunek vetra dosegel 95 kilometrov na uro, na Trojanah pa je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) sunek dosegel 105 kilometrov na uro.

Kot so sporočili bralci portala Neurje.si, je v Savskem naselju v Ljubljani veter izruval drevo, ki je nato padlo na parkirane avtomobile.

Na postaji Šebreljski vrh je med pol osmo in osmo uro zvečer padlo 30 litrov, na Bukovskem vrhu pa 21 litrov dežja na kvadratni meter, je še dodal Arso na svojem Facebook profilu.

V soboto zvečer je bilo sicer mogoče slišati več gasilskih siren, uprava za zaščito in reševanje je poročala o obsežnejših tehničnih posredovanjih na območju Ljubljane, Kamnika, Domžal, Dola pri Ljubljani, Grosuplja, Dobrove-Polhovega Gradca in Medvod. Okoli osme ure zvečer je bilo brez elektrike več kot 4.000 ljudi, ki jih oskrbuje Elektro Ljubljana.

“Nič več ni zares normalno”

Uporabniki Facebooka iz Litije, Vrhnike, Idrije, Ribnice, Postojne in Cerknega, pa tudi Bele krajine in Notranjske so poročali o sodri. S Krasa in iz Vipavske doline pa so kasneje poročali o toči.

Do jutra so se razmere umirile. Padavine so zaradi prehoda hladne fronte v mnogih krajih prešle v sneg. Fronta je zdaj že prešla Slovenijo.

Dežurni meteorolog na Arsu Anže Medved je za N1 ocenil, da je bila nevihta “povsem poletna”. “Ampak v zadnjem času nič več ni zares normalno, saj smo imeli tudi pomladne temperature že februarja. Ravno zaradi strmega padca temperatur v kratkem času je prišlo do neviht v večernem času,” poudarja.

Klimatolog Gregor Vertačnik je na družbenem omrežju X popisal hiter zasuk vremenskega dogajanja v roku 12 ur na Blokah. “Začelo se je z dolgotrajno nevihto, sprva s točo in sodro, kasneje z babjim pšenom. Izjemno veliko bliskanja za marec! Nato je šlo v sneg in zjutraj kar 21 cm snega in babjega pšena skupaj. Hitro se je zjasnilo v prekrasno jutro,” je zapisal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!