Sodišče o protestih: Hupanje ne ogroža varnosti

Slovenija 19. Mar 202215:00 4 komentarji
Petkovi protesti proti vladi
Žiga Živulović/BOBO

Okrajno sodišče v Ljubljani je ustavilo sodni postopek zoper protestnico, ki jo je policija na enem od petkovih protivladnih protestov oglobila zaradi hupanja, je danes sporočila Pravna mreža za varstvo demokracije. Razsodilo je namreč, da je pravica do svobode izražanja temeljna ustavna pravica, ki jo je mogoče izraziti tudi s trobljenjem v avtomobilu.

Ko so se petkovi protivladni protesti na vrhuncu epidemije zaradi preprečevanja širjenja okužb s Trga republike preselili v osebne avtomobile, je policija več protestnikov opozorila ali oglobila zaradi hupanja. Okrajno sodišče v Ljubljani je odločilo, da hupanje na protestu ne ogroža varnosti cestnega prometa niti ne prispeva k širjenju nalezljive bolezni, je Pravna mreža za varstvo demokracije zapisala na svoji Facebook strani.

Tako je sodišče ugodilo zahtevi za sodno varstvo in ustavilo postopek zoper protestnico Sanjo Fidler, ki je jo je policija oglobila zaradi trobljenja v avtomobilu v bližine stavbe vlade, saj da smejo vozniki zvočne in svetlobne opozorilne znake uporabiti le, kadar je ogrožen voznik ali kdo drug ter pri prehitevanju zunaj naselja.

Toda sodišče je pri svoji odločitvi v konkretnem primeru upoštevalo, da je bilo udeležencem prometa znano, da vozniki s hupanjem niso opozarjali na nevarnosti v cestnem prometu, temveč je šlo za obliko protesta. S trobljenjem so protestniki izražali svoje mnenje in torej prakticirali svoji temeljni ustavni pravici do svobode izražanja in svobode zbiranja. Sodišče je še opozorilo, da gre za situacijo, ki je po intenzivnosti in jakosti primerljiva s poročnim slavjem, ki ni nikoli sankcionirano, je še zapisala Pravna mreža.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje