Sodniki vlado pozvali k nujnemu ukrepanju: Zagotovite nam boljše pogoje za delo

Slovenija 14. Apr 202319:39 4 komentarji
sodišče, evro, plače
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Predsedniki okrožnih sodišč so vlado pozvali, naj nemudoma pristopita k ureditvi razmer na tem področju in sodnikom zagotovita primeren materialni položaj za njihovo delo.

Predsedniki okrožnih sodišč v celoti podpirajo prizadevanja posvetovalne skupine Vrhovnega sodišča za izboljšanje položaja sodnikov.

Vlado in parlament ob tem pozivajo, naj nemudoma pristopita k ureditvi razmer na tem področju in sodnikom zagotovita primeren materialni položaj za njihovo delo.

V Celju je v četrtek potekala konferenca predsednikov okrožnih sodišč, ki sta se je udeležila tudi predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Predsedniki okrožnih sodišč so po srečanju oblikovali izjavo za javnost, s katero so pozvali “k nujnemu ukrepanju” za izboljšanje položaja sodnikov. Vlado in parlament ob tem pozivajo, naj nemudoma pristopita k ureditvi razmer, “s katerimi se bo sodnikom zagotovilo primeren materialni položaj za njihovo delo, državljankam in državljanom pa ustavno pravico do sodnega varstva”.

Predsedniki okrožnih sodišč opozarjajo še, da ob ugotovljenih kadrovskih težavah, preobremenjenosti in podplačanosti sodnikov ter ob vedno večji starostni vrzeli pri sodnikih vedno težje zagotavljajo ustrezno izvajanje sodne oblasti. Do starosti 40 let na okrožnih sodiščih praktično ni več sodnika, so zapisali v izjavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje