Sojenje v zadevi Teš 6: Rotnik in Brešar zavrnila očitke o zlorabi položaja

Slovenija 21. Sep 202214:37 1 komentar
Uroš Rotnik, nekdanji direktor TEŠ
Uroš Rotnik. (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Na celjskem okrožnem sodišču sta na sojenju v zadevi Teš 6 glede dobave merilne tehnike zagovora podala nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik in vodja projekta Teš 6 Bojan Brešar. Oba sta zavrnila očitke iz obtožnice o zlorabi položaja in pridobitvi premoženjske koristi v skupni višini 75.000 evrov.

Sojenje se je danes nadaljevalo, potem ko je predsednica sodišča Petra Giacomelli vse zahteve za izločitev sodnice Mojce Turinek zavrnila. Obtožnica nekdanjemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Urošu Rotniku očita nabavo merilne tehnike in opravljanje meritev za peti blok, čeprav naj te, nabavljene pri podjetju Sol Intercontinental, po mnenju tožilstva sploh ne bi bile potrebne.

Rotnik je danes to zanikal. Kot je pojasnil, so leta 2007 med remontom na generatorju bloka pet Teša odkrili nenavadno napako, saj je prišlo do razrahljanja vezja. Zato so podpisali pogodbo s podjetjem Sol Intercontinental o vgradnji merilnikov za ugotavljanje razmer na generatorju. Po njegovih besedah je družba Siemens, ki se ukvarja s proizvodnjo generatorjev, predlagala, da bi generator bloka pet pripeljali na popravilo, vendar se vodstvo Teša za to ni odločilo, saj bi se v tem primeru močno zmanjšala proizvodnja električne energije, posledično pa bi prihodki padli za polovico.

Rotnik je zavrnil očitek tožilstva o pridobitvi 45.000 evrov premoženjske koristi pri dobavi merilne tehnike. To je storil tudi Brešar, ki mu tožilstvo očita pridobitev 30.000 evrov premoženjske koristi.

Kot je dejal vodja projekta Teš 6 Bojan Brešar, so odločitev o dobavi merilnih sistemov sprejele strokovne službe Teša in Holdinga slovenske elektrarne. Zatrdil je, da ni sodeloval pri izbiri dobavitelja teh sistemov. Lastnik podjetja Sol Intercontinental v likvidaciji Peter Kotar se današnjega sojenja ni udeležil, poslal je opravičilo, ki mu velja do 7. oktobra.

Sojenje so zaradi ekonomičnosti in zato, da vsem obtoženim ne bi bilo treba hoditi na vse obravnave, razdelili na tri sklope. Tako so se danes lotili posla z merilniki, nato bo od sredine oktobra na vrsti obnova Teša 5, december in januar pa bodo posvetili investiciji v šesti blok elektrarne. V zadevi so sicer poleg Rotnika, Brešarja in Kotarja obtoženi še uslužbenci Teša Darko Weiss, Miran Leben, Jože Lenart in Bojan Dermol, Frank Lehmann in Josef Reisel iz nekdanjega Alstoma, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar in zastopnik Sol Intercontinental v likvidaciji.

Obtožnica Rotniku očita, da je zlorabil položaj pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega in gradnjo šestega bloka Teša ter danes obravnavano sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje meritev za peti blok. Investicijo v gradnjo nove 600-megavatne elektrarne, katere vrednost se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov pozneje povzpela na 1,4 milijarde evrov, naj bi Rotnik peljal tako, da je bil za posel izbran Alstom, iz njega pa izločen drugi ponudnik Siemens.

Med letoma 2006 in 2009 naj bi na ključne položaje komisij, ki sta sodelovali pri izbiri dobavitelja opreme, imenoval ljudi, ki jim je po mnenju tožilstva zaupal. Ti naj bi skupaj z inženirji podjetja CEE, ki ga je Teš najel za svetovanje pri pisanju razpisa, poskrbeli za to, da bo postopek izpeljan tako, da bo izbran Alstom.

Doslej je krivdo v aferi Teš 6 priznala ameriška skupina General Electric, ki je s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju odgovornosti. Kot izhaja iz sporazuma, so Američani pripravljeni plačati 23 milijonov evrov denarne kazni v državni proračun.

Sojenje se bo nadaljevalo v petek z zaslišanjem prič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje