Sojenju v zadevi Teš 6: tudi direktor družbe CEE Kotar ne bo priznal krivde

Gospodarstvo 14. Feb 202313:42 0 komentarjev
Vrhovno sodišče
Foto: N1

Tožilstvu je na celjskem sodišču direktorju družbe CEE Boštjanu Kotarju očitalo, da je skupaj z očetom Petrom Kotarjem naklepno pomagal nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku pri zlorabi položaja. Sodni senat je danes zaslišal tudi izvedenko nevropsihološke stroke Ireno Samastur Klajnšek zaradi bolezni Petra Kotarja, ki se sojenja doslej ni udeležil. Senat je zavrnil zahtevo za izključitev javnosti.

Na celjskem okrožnem sodišču je na sojenju v zadevi Teš 6 tožilstvo direktorju družbe CEE Boštjanu Kotarju očitalo, da je skupaj z očetom Petrom naklepno pomagal nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku pri zlorabi položaja. Kotar bo svoj zagovor podal v četrtek, njegov zagovornik Dejan Marković pa je za STA povedal, da krivde ne priznava.

Boštjan Kotar je danes napovedal, da po zagovoru ne bo odgovarjal na vprašanja sodišča, tožilstva in svojega zagovornika.

Tožilstvo Boštjanu in Petru Kotarju očita, da sta razpisno dokumentacijo za dobavo tehnološke opreme za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) priredila, da se je lahko na razpis kot najugodnejši ponudnik prijavil Alstom. Prav tako po navedbah tožilstva je Peter Kotar, ki je bil lastnik družbe Sol Intercontinental v likvidaciji, z Alstomom podpisal dve svetovalni pogodbi, skupne vrednosti šest milijonov evrov, vendar svetovanja ni nikdar opravil.

Preberite še: Sojenje v zadevi TEŠ: kdo in zakaj se je znašel na zatožni klopi

Zaslišali tudi izvedenko nevropsihološke stroke

Sodni senat je danes zaslišal tudi izvedenko nevropsihološke stroke Ireno Samastur Klajnšek zaradi bolezni Petra Kotarja, ki se sojenja doslej ni udeležil. Ocenila je, da ima 78-letni Kotar blago do zmerno kognitivno motnjo, zato je njegova sposobnost razumevanja besednega govora zmanjšana. Kotar naj bi imel tudi začetek demence in še nekaj drugih bolezni.

Po mnenju izvedenke se kognitivna motnja sčasoma poslabša in postane trajna.

Peter Kotar s soprogo Barbaro Kotar
Peter Kotar s soprogo Barbaro Kotar. (Foto: CB/BOBO)

Sodni senat je sklenil, da mnenje Irene Samastur Klajnšek dopolnita še klinični nevrolog in izvedenec psihiatrične stroke.

Pred predstavitvijo omenjenega izvedenskega mnenja je zagovornik Petra Kotarja Borut Černigoj zahteval izključitev javnosti, vendar je senat to zahtevo zavrnil s pojasnilom, da narava očitanega kaznivega dejanja ni takšna, da bi bilo treba izključiti javnost.

Z zlorabo položaja General Electric pridobil 261 milijonov evrov premoženjske koristi

Obtožnica sicer prvoobtoženemu Rotniku in soobtoženim očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje nepotrebnih meritev za peti blok. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka Teša in gradnjo šestega bloka.

Vsi obtoženi so doslej krivdo zanikali, priznal jo je le pravni naslednik Alstoma, ameriško podjetje General Electric, ki je s Tešem ob tem sklenilo dogovor o poravnavi. Sodišče je nato na oktobrskem naroku ameriškemu velikanu naložilo plačilo 23 milijonov evrov denarne kazni, ki jo bo prejel državni proračun, in plačilo sodnih stroškov v višini 50.000 evrov.

Z zlorabo položaja je General Electric na račun Teša pridobil 261 milijonov evrov premoženjske koristi, ki pa jih bo vrnil. V skladu z dogovorom o poravnavi je moral Tešu leta 2021 izplačati 138,7 milijona evrov, poleg tega pa bo prispeval še 110 milijonov evrov za servisne storitve ter 12 milijonov evrov v povračilu drugih stroškov in prihrankov. Servisne storitve bodo potekale do leta 2029 oziroma 2030.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!