Zadeva Teš: Naslednik Alstoma priznal, Rotnik ne

Gospodarstvo 15. Jun 202115:52 > 23:08
Termoelektrarna Šoštanj
Bor Slana/BOBO

Po marčevski 261-milijonski poravnavi s HSE je General Electric, pravni naslednik Alstoma, s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde v zadevi Teš. Dogovorili naj bi se za plačilo 23 milijonov evrov odškodnine, sodnica pa sporazuma še ni potrdila. Prvoobtoženi Uroš Rotnik in lobist Peter Kotar krivde ne priznavata, kar pomeni, da se zanju - in druge soobtožene, ki ne priznajo - začenja sojenje.

Ameriški General Electric je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde, po katerem bo podjetje, ki je pred leti prevzelo Alstom, državi plačalo 23 milijonov evrov. Sporazum mora potrditi sodišče. Odvetnik Boštjan Penko, ki zastopa GE STEAM Power Systems, je dejal, da bo sodišče preverilo, da ne bi prišlo do krivega priznanja, in izrazil pričakovanje, da bo sodišče sporazum potrdilo.

S tem bi se za General Electric Power sodna zgodba v povezavi s Teš 6 – vsaj za zdaj – končala (med obtoženimi sicer ostajata dva Alstomova zaposlena). “Gre za zadeve izpred 15 let, ko General Electric še ni bil lastnik Alstoma in ni bil udeležen pri tem, kar se očita Alstomu.  Zadeve je želel rešiti na sporazumen način, kar se je tudi zgodilo,” je sklenjeni sporazum za TV Slovenija komentiral Penko.

Izločali bi sodnico in dokaze

Na drugi strani prvoobtoženi Uroš Rotnik, Peter Kotar, ki je prek podjetja Sol Intercontinental lobiral za Alstom, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar, zaposleni v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) Darko Weiss, Jože Lenart in Miran Leben ter davčni svetovalec Darko Končan, krivde niso priznali. Kaj jim tožilstvo očita, v članku Sojenje v zadevi TEŠ: kdo in zakaj se je znašel na zatožni klopi.

Rotnik, Kotar in Lenart so danes zahtevali izločitev nekaterih dokazov iz spisa. Kotarjev odvetnik Borut Černigoj je zahteval tudi izločitev sodnice Mojce Turinek. Spomnimo, da je zahtevo za izločitev sodnice že maja podal odvetnik prvoobtoženega Uroša Rotnika Mitja Jelenič Novak, a mu predsednica celjskega sodišča Petra Giacomelli ni ugodila.

Za tuja obtoženca, gre za nekdanja Alstomova zaposlena Josefa Reisla in Franka Lehmanna, ki sta se tokrat opravičila, je sodnica narok prestavila na 30. junija oziroma 6. julija.

Medtem je podjetje Teš vložilo premoženjsko pravni zahtevek v skupni višini okrog 650 tisoč evrov (365 tisoč evrov za Teš 6 in 285 tisoč evrov za Teš 5).

Sojenje TEŠ

Američani že nakazali 131 milijonov evrov

Ob današnji novici o nameri GE za plačilo 23-milijonske odškodnine spomnimo, da so marca letos Američani s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE), ki je štiri leta nazaj na arbitražno sodišče na Dunaju vložil 360-milijonsko odškodninsko tožbo, sklenili 261 milijonov evrov vredno poravnavo. Do danes je HSE 131 milijonov evrov že dobil na račun, osem milijonov evrov naj bi dobil januarja prihodnje leto.

Še 110 milijonov evrov bodo dobili v obliki dobave storitev vzdrževanja in digitalizacije bloka Teš 6 (gre za tri redne remonte do leta 2030 in digitalizacijo elektrarne, ki naj bi izboljšala njen izkoristek), preostalih 12 milijonov evrov pa v obliki drugih prihrankov in povračil stroškov, ki bi bili sicer potrebni za obratovanje bloka Teš 6.

HSE se je za tožbo odločil zaradi podražitve projekta. Prvotno dogovorjena vrednost pogodbe je znašala 654 milijonov evrov, a je po 11 aneksih in 19 drugih dogovorih zrasla na končnih 1,4 milijarde evrov. V pogodbi ni bilo ni bilo protikorupcijske klavzule, poleg tega pogodba ni temeljila na slovenskem, ampak na švicarskem pravu.-