Šole zaradi grožnje na spletu sprejemajo preventivne ukrepe, policija miri

Slovenija 09. Apr 202409:29 6 komentarjev
razred
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Potem ko se je na spletu pojavil komentar, da se bo nekaj podobnega, kot se je zgodilo v osnovni šoli na Finskem, zgodilo tudi v eni od slovenskih šol, je policija stopila v stik s šolami. Številne šole so starše otrok že obvestile o grožnji in opisale, kakšne ukrepe bodo v povezavi s tem sprejele. Okrožnico s smernicami je šolam poslalo tudi pristojno ministrstvo za vzgojo in izobraževanje. Vodstvo ljubljanske mestne občine bo od danes do petka poskrbelo za dodatno varovanje šol z varnostnikom, tudi na nekaterih šolah izven prestolnice pa so se odločili za zaklepanje vrat, ponekod tudi za varnostnike. Policija sicer ocenjuje, da je možnost napada majhna, poziva pa k preventivnemu ravnanju vseh.

Po streljanju na osnovni šoli na Finskem prejšnji torek se je na enem od slovenskih novičarskih portalov pod člankom pojavil komentar, da se bo v sredo nekaj podobnega zgodilo tudi na eni od slovenskih šol. Policija je to zaznala in začela slovenske šole, centre za socialno delo in druge ustanove preventivno opozarjati, naj bodo pozorni na dogajanje.

Vodstvo ljubljanske mestne občine je šole že obvestilo, da bodo od danes do petka med 7. in 17. uro na vseh ljubljanskih osnovnih šolah poskrbeli za dodatno varovanje šole z varnostnikom.

Opozorila so se razširila tudi izven prestolnice. Šole starše obveščajo na različne načine, večina se jih je odločila za sporočila prek eAsistenta oziroma portala, ki ga sami uporabljajo za komunikacijo. Vsebina sporočil je drugačna od šole do šole – medtem ko nekateri le povzemajo vsebino okrožnice, ki jo je ministrstvo za vzgojo in izobraževanje v ponedeljek poslalo šolam, drugi navajajo natančnejše ukrepe, ki jih bodo v tem tednu uvedli.

Na Kamniškem bodo na primer policisti že v nočnem času opravljali kontrole okolic osnovnih šol, prav tako bodo policisti v dnevnem času v njihovi neposredni bližini. V eni od ljubljanskih osnovnih šol bodo vrata dopoldan zaklenjena, dežurali bodo učitelji. Varnost so poostrili tudi na nekaterih šolah na Celjskem. Nekateri ravnatelji so starše opozorili, naj bodo pozorni na otroke in na to, kaj imajo v svojih torbah in jaknah, na eni od koroških osnovnih šol pa so se odločili, da učencem med poukom ne bodo dovolili zapustiti razreda in jih bodo pozvali, da tudi odmor raje preživijo v razredu kot na hodniku.

V okrožnici, ki jo je ministrstvo ravnateljem in ravnateljicam poslalo včeraj pozno popoldne, pristojni pedagogom med drugim svetujejo, da so v naslednjih dneh še bolj pozorni na učence, na dogajanje v šoli in v šolskem prostoru.

Med drugim so na ministrstvu podali nekaj smernic, kaj še lahko storijo – ob tem so poudarili, naj se starši in učitelji z otroki in mladostniki pogovarjajo o njihovih strahovih. “Otrokom in mladostnikom ne bo pomagalo izogibanje pogovorov o stiski ali nenehno pogovarjanje o stiski, prikrivanje pomembnih in ustreznih informacij ter zatiranje svojih občutkov oziroma pretirano izražanje čustev,” so dodali. Poudarili so tudi, da je treba otrokom in mladostnikom pojasniti, naj vznemirjajoče vsebine ne delijo po spletnih medijih.

Nujo, da se starši z otroki pogovorijo, je izpostavila tudi ravnateljica OŠ Lava Marijana Kolenko. Na celjskih šolah so starše pozvali, da pri svojih otrocih tudi preverijo, ali je morda pri katerem zaznati stisko in morebitno nagnjenje k odklonilnim dejanjem. Ob tem je Kolenko izpostavila predvsem pomembnost vloge staršev in negativen vpliv spleta, ko želijo biti mladi videni, tudi na neprimerne načine, je zaključila.

“Nihče si ne želi, da bi nastala panika, zato je treba biti z ukrepi in ad hoc akcijami previden, saj lahko to prinese tudi negativne učinke. Z napačnim pristopom se lahko koga kvečjemu spodbudi,” je opozorila. Ob tem je povedala, da ravnatelji že nekaj časa opozarjajo, da je treba vzgojnemu področju nameniti več pozornosti, saj je bilo le vprašanje časa, kdaj se bodo tovrstne grožnje pojavile tudi pri nas.

Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Stojan Belšak je v oddaji 24UR Zvečer sicer miril z besedami: “Ocenjujemo, da lahko starši otroke mirno pošljejo v šolo brez bojazni, da bi se kaj zgodilo.” Že včeraj popoldan je Belšak miril tudi na posebni novinarski konferenci policije in možnost sredinega napada ocenil kot “malo verjetno”, a vseeno opozoril na pomen preventivnega delovanja. Po njegovih besedah so tudi novinarsko konferenco včeraj sklicali zato, ker so želeli usmeriti pozornost na preventivno delovanje in opazovanje otrok, zaposlenih in tretjih oseb, ki vstopajo v šole.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje