Spet se obeta dvoboj Biden-Trump: kako to, da ni drugih kandidatov?

Slovenija 28. Jan 202409:58 2 komentarja
joe biden, donald trump
Donald Trump in Joe Biden. (Foto: PROFIMEDIA)

Na novembrskih ameriških predsedniških volitvah se bosta, kot kaže, ponovno pomerila Donald Trump in Joe Biden. 77-letni Trump kljub ustavnim obtožbam in številnim sodnim procesom še vedno uživa primat na čelu republikanske stranke, demokrati pa bodo sledili tradiciji, in bodo podprli aktualnega predsednika ZDA, ki se bo potegoval za svoj drugi mandat na čelu države. 81-letni Biden se sicer sooča z očitki, da je že prestar za vodenje države, a večjega tekmeca znotraj demokratske stranke nima. Zakaj oba kandidata še vedno uživata takšno podporo svojih strank, smo povprašali profesorja na ljubljanski fakulteti za družbene vede Boštjana Udoviča.

Čeprav je do ameriških predsedniških volitev še dobrih deset mesecev, pa je že bolj ali manj jasno, da se bodo ameriški volilci odločali med istima kandidatoma kot na volitvah leta 2020. Demokrati svoje upe polagajo na aktualnega predsednika Joeja Bidna, republikanska stranka pa bo svoje vrste strnila za Donaldom Trumpom, nekdanjim ameriškim predsednikom, ki je sicer predsedniške volitve pred štirimi leti izgubil prav proti Bidnu. Leta 2016 je Trump na predsedniških volitvah premagal demokratko Hillary Clinton in postal 45. ameriški predsednik.

Trump sicer še vedno ne priznava poraza na zadnjih predsedniških volitvah, ob tem pa se sooča še z več sodnimi procesi zaradi spodnašanja izida volitev leta 2020 in napada njegovih privržencev na ameriški kongres 6. januarja 2021. Kljub ustavnima obtožbama, ki sta doleteli Trumpa, nekdanji ameriški predsednik še vedno uživa podporo glavnih odločevalcev v republikanski stranki.

Kot kaže zadnja javnomnenjska raziskava agencije Reuters/Ipsos, je Trumpu uspelo celo izkoristiti sodne procese in obtožbe, da je dvignil svojo priljubljenost med republikanci. Kar 49 odstotkov vprašanih je mnenja, da bi moral 77-letni Trump dobiti nominacijo republikanske stranke za kandidaturo na predsedniških volitvah. Zmagal je tudi na prvem strankarskem glasovanju v Iowi, kasneje pa še v New Hampshiru.

Po odstopu številnih republikanskih kandidatov iz boja za strankarsko nominacijo v resni igri poleg Donalda Trumpa ostaja le še nekdanja veleposlanica ZDA v Varnostnem svetu ZN in nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley. Čeprav je dobila podporo nekaterih Trumpovih nasprotnikov znotraj republikanske stranke, pa bo po oceni nekaterih tujih analitikov zelo težko prišla do republikanske predsedniške nominacije.

Donald Trump
Foto: REUTERS/Mike Segar

Tudi aktualni predsednik ZDA Joe Biden na drugi strani nima pravega protikandidata. Demokratska stranka bo namreč sledila tradiciji in bo podprla aktualnega predsednika, ki se bo potegoval za še svoj drugi mandat. Uradno se bosta sicer za nominacijo demokratske stranke potegovala še zvezni kongresnik iz Minnesote Dean Phillips in aktivistka ter avtorica Marianne Williamson, vendar pa večjih možnosti za uspeh nimata.

81-letnemu Bidnu sicer podpora pada, mnogi pa se zaradi njegovega psihofizičnega stanja in tudi številnih spodrsljajev, spotikov in padcev sprašujejo, ali je Biden sploh še primeren kandidat za vodenje svetovne velesile. Ob tem se kopičijo še očitki, da v mandatu doslej ni izpolnil obljub, nekateri volilci so mu zamerili tudi odločitev iz leta 2021 o umiku ameriške vojske iz Afganistana.

“Volilci bodo morali izbirati med dvema kandidatoma, ki nista pokazala velikega preboja”

Zakaj imata tako Donald Trump kot Joe Biden znotraj svojih strank še vedno tako močno podporo, da bosta najverjetneje postala predsedniška kandidata, smo povprašali profesorja na ljubljanski fakulteti za družbene vede Boštjana Udoviča. Dejal nam je, da se ZDA kot drugi deli sveta spopadajo na eni strani s populističnimi voditelji, na drugi strani pa z okostenelimi voditelji.

“Kar se kaže v ZDA kot izrazito problematično, je, da bodo morali volilci izbirati med dvema kandidatoma, ki v preteklosti nista pokazala velikega preboja, ne v domači in ne v mednarodni politiki. Kot kaže, se politični sistem v ZDA sooča z veliko krizo – na eni strani se krepijo proti-establišmentske politike, na drugi pa prav te politike skušajo zadržati neko stopnjo volilne udeležbe. Gre torej za neki boj ‘starega’ in preverjenega proti ‘novemu’ in nepredvidljivemu,” meni Boštjan Udovič.

Na vprašanje, zakaj podpore Trumpa znotraj republikanske stranke ne morejo zatresti niti ustavne obtožbe niti številni sodni procesi, pa Udovič odgovarja, da Trump nagovarja različne kombinacije volilcev, predvsem tiste, ki so proti političnemu establišmentu.

“Cinično je to, da je prav Trump eden od delov političnega establišmenta, a se je volilcem uspel ‘prodati’ kot protisistemski in kot nekdo, ki bo ZDA povrnil staro slavo. Zato ima verjetno tudi vse več pristašev, ne samo v lastni stranki, ampak tudi med volilnim telesom, ki je bilo do nedavnega naklonjeno predvsem demokratom,” dodaja Udovič.

Ameriški predsednik Joe Biden
Joe Biden (Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS)

Udovič nadalje tudi ocenjuje, da je težko napovedati, ali se bo Joe Biden uspel obdržati v Beli hiši, saj v dobrih treh letih mandata ni uspel narediti nobenega preboja. “Celo z Rusijo se ni uspel dogovoriti glede miru v Ukrajini. Na zunanjepolitičnem področju v ZDA torej ni prebojev, tudi na področju notranje politike in gospodarstva ne vidimo nekih sprememb v ZDA. To pomeni, da so volilci nezadovoljni in se verjetno od Bidna odvračajo ali pa se morda sploh ne bodo podali na volitve,” meni Udovič.

Ob tem dodaja, da bi lahko bilo to, da se demokratski volilci ne bi udeležili volitev, lahko zelo nevarno za demokratsko stranko. Prav tako je po njegovem mnenju podpredsednica ZDA Kamala Harris preveč v Bidnovi senci in se ne pojavlja veliko. Udovič je ocenil, da bi demokratska stranka morala več staviti na mlajšo generacijo in spomnil na zmago Billa Clintona na predsedniških volitvah. Clinton je bil ob izvolitvi star 46 let in je postal tretji najmlajši predsednik v zgodovini ZDA.

Na vprašanje, kdo ima več možnosti za zmago, če bo prišlo do spopada za predsedniški stolček med Trumpom in Bidnom, pa Udovič odgovarja: “Nimam kristalne krogle, se pa bojim, da bi mi ta krogla, če bi jo imel, pokazala sliko, ki mi ne bi bila najbolj všeč.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje