Stanovanje, v katerem živi Aleksandra Pivec, je bilo poceni, a ne najcenejše

Slovenija 30. Mar 202218:30 > 31. Mar 2022 08:24 9 komentarjev
Vila Šmartinka Aleksandra Pivec
Egon Parteli/N1

Dejan Jurkovič je za stanovanje v Vili Šmartinka, v katerem živi Aleksandra Pivec, plačal nenavadno malo. Država je v tej stavbi kupila 25 stanovanj po precej višji ceni. Nekdo pa je do stanovanja v Vili Šmartinka prišel še ceneje kot Jurkovič.

Pred tednom dni je portal Necenzurirano razkril nekatere sumljive okoliščine, v katerih je stanovanje v Ljubljani najela Aleksandra Pivec, nekdanja ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke Naša dežela. Čeprav so od takrat o aferi mediji poročali vsak dan, dvomi o poslih ostajajo.

Nenavadno nizka cena

Aleksandra Pivec v Ljubljani najema stanovanje v Vili Šmartinka ob trgovskem središču BTC. Stavbo je leta 2020 zgradilo podjetje Drava GP. Lastnik stanovanja, ki ga najema Aleksander Pivec, pa je Dejan Jurkovič, vodja sektorja za železnice na direkciji za infrastrukturo.

Dvom poraja predvsem cena stanovanja. Jurkovič je zanj marca lani plačal 144.128 evrov. Stanovanje ima 82 kvadratnih metrov bivalne površine, kar pomeni, da je Jurkovič po kvadratnem metru bivalne površine plačal 1.760 evrov. Če upoštevamo še ostale dele stavbe, ki jih je za kupnino dobil Jurkovič, pa je cena 1.089 evrov na kvadratni meter.

Cena se zdi izredno nizka za stanovanje v Ljubljani. Večina stanovanj v glavnem mestu je bila namreč v prvi polovici lanskega leta prodana za več kot 3.000 evrov na kvadratni meter bivalne oziroma uporabne površine.

Po podatkih geodetske uprave je bila velika večina stanovanj v Vili Šmrtinki kupljenih po cenah, ki za Ljubljano niso nenavadne. Za kvadratni meter bivalne površine so kupci večinoma plačali od okoli 2.500 do skoraj 4.000 evrov. Razlike bi lahko najverjetneje pojasnili s tem, koliko parkirnih prostorov jim pripada in kako velike terase imajo.

aleksandra pivec
Uroš Kokol/N1

Cena za Jurkovičevo stanovanje pa je bila nenavadna. Skupaj s teraso, pakirnimi mesti in kletjo ima to stanovanje 132 kvadratnih metrov. V tej stavbi je še eno stanovanje s skoraj enako kvadraturo, a skoraj 20 kvadratnih metrov manj bivalne površine. Kljub temu je bilo to stanovanje precej dražje od Jurkovičevega. Nepremičninska agencija Vigapa je zanj plačala dobrih 200 tisoč evrov.

Dejan Jurkovič stanovanje vila Šmartinka

Država plačala precej več

Jurkovič vztraja, da cena njegovega stanovanja ni nenavadna. “Cena je za prodajalca vedno prenizka, za kupca previsoka,” nam je dejal. “Investitor je kljub temu naredil milijonski dobiček. Zakaj ne bi iz tega naredili pozitivne zgodbe,” je svetoval.

Več medijev je poročalo, da je država stanovanja v tej stavbi kupila po zelo podobni ceni kot Jurkovič. Vendar to ne drži. Ti mediji so namreč primerjali ceno, ki jo je Jurkovič plačal za kvadratni meter uporabne površine, s ceno, ki jo je država plačala po kvadratnem metru celotne površine (če pogledamo Jurkovičev primer, je uporabne površine 81,9 kvadratnega metra, celotne pa 132,4 kvadratnega metra).

V Vili Šmartinka ima država v lasti 25 stanovanj. Zanje je plačala skupno 3,9 milijona evrov. Njihova cena po kvadratnem metru uporabne površine je bila 2.765 evrov, po kvadratnem metru celotne površine pa 1.847 evrov. V primerjavi z večino nepremičninskih poslov v Ljubljani v tem obdobju je bila torej cena nizka. Še vedno pa je bila za okoli 60 odstotkov višja od cene, ki jo je za svoje stanovanje plačal Jurkovič.

“Glede na cene nepremičnin v Ljubljani v času nakupa menimo, da stanovanj nismo preplačali,” so nam odgovorili z ministrstva za obrambo, ki je v Vili Šmartinka lastnik devetih stanovanj. Tudi na ministrstvu za javno upravo in ministrstvu za notranje zadeve, ki sta kupila šest oziroma deset stanovanj, menijo, da je bila cena ustrezna.

stanovanje Aleksandra Pivec Šmartinska 147 Ljubljana
N1/Egon Parteli

Z Aleksandro Pivec sta se poznala “na daljavo”

Jurkovič nam je zagotovil, da prodajalec stanovanja, podjetje Drava GP, v zadnjem času ni sodeloval z njegovim delodajalcem, direkcijo za infrastrukturo. “Prej morda so kdaj sodelovali, saj je direkcija velika. A v večjih zgodbah jih gotovo ni bilo,” je dejal. Po podatkih uprave za javna plačila direkcija vsaj od leta 2003 podjetju Drava GP ni plačala nič. Drava GP je sicer po javno dostopnih podatkih inženirsko podjetje, ki se ukvarja s stavbnimi, ne infrastrukturnimi projekti. V podjetju na naša vprašanja v zvezi s prodajo stanovanj v Vili Šmartinka niso odgovorili.

Kot nam je pojasnil Jurkovič, se je njegova družina pred časom odločila, da prihranke namenijo za nakup nepremičnine. “Videli smo gradbišče v Ljubljani in ugotovili, da je investitor s Ptuja, zato smo jih kontaktirali in se dogovorili,” je pojasnil.

Jurkovič prihaja iz Spodnjega Podravja, tako kot Aleksandra Pivec. “Priznam, da se dlje časa poznava na daljavo,” nam je povedal o svoji najemnici in dodal, da je bil deloma to razlog, da je prav njej oddal stanovanje. “S takim je lažje vzpostaviti neko zaupanje in veš, da ti ne bo uničeval stanovanja.”

“Korektna najemnina”

Poleg tega pa, je dejal, sta se s Pivec dogovorila za “korektno najemnino”. Iz pogodbe, ki jo je predstavil medijem, je razvidno, da mu je Aleksandra Pivec od maja do novembra lani plačevala 200 evrov na mesec. Razlog za nizko ceno naj bi bil v tem, da stanovanje še ni imelo kuhinje. Od decembra pa predsednica Naše dežele mesečno plačuje 1.200 evrov.

Kljub temu Jurkovič pravi, da je bila ta najemna pogodba njegova največja napaka. “Nisem vedel, da samo zaradi imena nastane taka afera,” je dejal. Želel je, da njegovo lastništvo stanovanja ostane skrito, zato se ni vpisal v zemljiško knjigo. Vendar ga je Necenzurirano v nedeljo razkrilo.

Še cenejše stanovanje

Zanimivo pa je, da Jurkovičevo stanovanje ni bilo najcenejše v Vili Šmartinka. Največje stanovanje v bloku je bilo namreč kupljeno za 153.607 evrov. Njegov lastnik, ki ni javna osebnost (gre za podjetnika iz Ljubljane), na naša vprašanja ni želel odgovarjati.

Stanovanje, ki je še cenejše od Jurkovičevega:

Celotna površina: 174 m2

Bivalna površina: 95,6 m2

Garaža/parkirni prostor: 32,5 m2

Odprta terasa/balkon/loža: 26 m2

Zaprta terasa/balkon/loža: 16,6 m2

Klet: 3,3 m2

Cena: 153.607 evrov

Datum posla: april 2021

Cena na kvadratni meter celotne površine: 882,8 evra

Cena na kvadratni meter bivalne površine: 1.606 evra

stanovanje Aleksandra Pivec Šmartinska 147 Ljubljana
N1/Egon Parteli

Nekdanji mož najema stanovanje MNZ v isti stavbi

Necenzurirano je sicer razkril še, da v isti stavbi, v stanovanju v lasti ministrstva za notranje zadeve, živi tudi nekdanji mož Aleksandre Pivec Tomaž Pivec. Ta je zaposlen na policiji (lani so mediji poročali, da je policijski inšpektor in tudi osebni trener). Lani poleti je bil po poročanju omenjenega spletnega portala premeščen s policijske uprave v Murski Soboti na generalno policijsko upravo, delodajalec pa mu je takrat oddal tudi stanovanje v Vili Šmartinka.

Na policiji nam na vprašanje o velikosti stanovanja in višini najemnine niso odgovorili, češ da gre za “vprašanje glede bivališča konkretnega policista”, na katerega zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo odgovoriti. Povedali pa so nam, da ima ministrstvo za notranje zadeve 10 stanovanj v Vili Šmartinka. Uporabna površina teh stanovanj je od 55 do 79 kvadratnih metrov, najemnine za vsa stanovanja v lasti ministrstva pa se gibljejo med 262 in 356 evrov mesečno. Po poročanju Necenzurirano ima Pivec 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje. Na policiji so dodali še, da ministrstvo stanovanja oddaja na podlagi javno objavljenega pravilnika in da mora zaposleni predložiti vlogo z ustrezno dokumentacijo. Po pravilniku dobijo policisti, ki nimajo druge nepremičnine v radiju do 60 kilometrov od delovnega mesta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje