Stavka na sedmih upravnih enotah: danes, če res ni nujno, ne hodite tja

Slovenija 15. Nov 202305:18 0 komentarjev
Upravna enota Ljubljana
Upravna enota Ljubljana (Foto: BOBO)

Danes bo na sedmih upravnih enotah potekala celodnevna stavka zaposlenih, saj je na torkovem sestanku vlada ponudila le nadaljevanje pogajanj. Na katerih upravnih enotah bodo stavkali, kaj to pomeni za stranke in kaj želijo zaposleni upravnih enot?

Včeraj so se sindikalni predstavniki enot še enkrat sestali z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, ki opravlja funkcijo ministra za javno upravo. Predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk pred sestankom ni verjel v to, da bi jih vlada uslišala, in res so ponudili samo možnost nadaljevanja pogajanj. Tako danes na sedmih upravnih enotah poteka celodnevna stavka.

Na katerih upravnih enotah bo potekala stavka

Z ljubljanske in mariborske upravne enote so že v ponedeljek sporočili, da stavka pri njih v sredo bo.

V Ljubljani bodo med 8. in 19. uro stavkali zaposleni na lokacijah Tobačna ulica 5, Linhartova cesta 13 in na vseh krajevnih uradih Upravne enote Ljubljana.

Tudi na Upravni enoti Maribor bodo med 8. in 18. uro stavkali na sedežu upravne enote na Ulici heroja Staneta 1 ter v Prešernovi ulici 6 in na vseh krajevnih uradih.

Stavka bo potekala tudi na:

  • UE Nova Gorica (med 7.30 in 17.30 na sedežu UE Nova Gorica na Trgu Edvarda Kardelja 1 in na krajevnih uradih Miren, Šempeter pri Gorici ter Dobrovo)
  • UE Ptuj (med 7. in 17. uro na sedežu UE Ptuj na Slomškovi ulici 10)
  • UE Ruše (med 8. in 18. uro)
  • UE Jesenice (med 7. in 17. uro)
  • UE Novo mesto (med 7. 30 in 17.30)

Stavka ne bo plačana.

Kaj stavka pomeni za stranke upravnih enot

Na upravnih enotah, kjer bo potekala stavka, bodo uslužbenci zagotavljali le najnujnejše storitve. Kot je pojasnil Verk, gre predvsem za storitve v zvezi s socialnimi zadevami oziroma s področja matičnih zadev.

Kaj obsegajo najnujnejše storitve, je odvisno od akta, ki ga mora izdati načelnik posamezne upravne enote.

Nujne naloge na UE Ljubljana in UE Maribor:

  • naloge s področja matičnih zadev (prevoz pokojnega v tujino; vpis rojstva, če mora novorojenec na nujno zdravljenje v tujino),
  • naloge s področja javnega reda (izdaja osebne izkaznice ali potnega lista iz razloga nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja v tujini ali smrti v družini v tujini),
  • naloge s področja prometa (izdaja vozniškega dovoljenja iz razloga nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja v tujini ali smrti v družini v tujini),
  • s področja urejanja prebivališč (prepoznani postopki urejanja zakonskega prebivališča),
  • s področja evidenc tujcev (vročitev dovoljenja za bivanje za novorojence – prvo dovoljenje, vročitev dovoljenja za bivanje za voznika v mednarodnem prometu)
  • potrjevanje podpor podpisov volivcev
  • s področja financ (telefonska preverba takse za izdan sklep v zadevi življenjske ogroženosti)

Na ostalih področjih dela ni nujnih opravil oziroma se bo presojalo konkretno za vsak posamezen primer.

Na upravne enote, na katerih poteka stavka, se danes ne odpravljajte, če to ni nujno.

Kaj zahtevajo zaposleni na upravnih enotah

Zahteve sindikatov so, da se z vlado uskladijo o vrednosti plačnih razredov v letu 2024 v višini inflacije v letu 2023. Prav tako želijo, da se odpravijo nesorazmerja v plačah v višini šestih plačnih razredov glede na dogovorjene uvrstitve v letu 2018 in plačni sistem implementira do konca mandata te vlade, torej do junija 2025, vključno s tem, da najnižja plača ne bo več nižja od minimalne. Za tiste, ki poslujejo z denarjem, pa zahtevajo dodatek za blagajniško poslovanje.

Kot je za N1 v torek dejal Verk, zaposleni odhajajo z upravnih enot. Veliko jih konča na ministrstvih oziroma v zasebnem sektorju, kjer so plače bistveno boljše. “Prav tako se na ta način izognejo stalnim pritiskom z vseh strani, ki jih doživljajo ob delu na upravnih enotah,” je dodal.

Verk meni, da “neposrednih izvrševalcev pooblastil države v odnosu s strankami kmalu več ne bo, če bo šlo tako naprej”. Ob tem pa še dodaja: “Zaenkrat referentov umetna inteligenca ne more nadomestiti.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!