“Stavkajo tiste najpogumnejše upravne enote s pokončnimi načelniki”

Slovenija 15. Nov 202308:50 > 16:44 10 komentarjev
Upravna enota Ljubljana
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Danes na sedmih upravnih enotah poteka celodnevna stavka, skupno pa stavka okoli 800 zaposlenih. Kot so sporočili iz Sindikata državnih organov Slovenije, želijo tako javnosti kot vladi, še posebej ministrstvu za javno upravo, poslati zelo resno sporočilo in opozorilo. Medtem ko zaposleni zaradi slabih plač in pritiskov z vseh strani odhajajo, število zadev za obravnavo skokovito narašča. Kot je dejal predsednik SDOS Frančišek Verk, obžalujejo, da se stavki ni pridružilo več upravnih enot. "Stavkajo tisti najbolj pogumni s pokončnimi načelniki," je ob tem dejal.

V Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) današnjo stavko na sedmih upravnih enotah vidijo kot opozorilo vladi, da se po dobrem letu mandata aktualne vlade ni storilo praktično nič v zvezi s preobremenjenostjo in plačilom uslužbencev upravnih enot.

Poudarili so, da je to treba rešiti takoj, saj referenti in svetovalci upravne enote zapuščajo, ni pa ljudi, ki bi jih nadomestili. Kandidatom za referente namreč ponujajo plačo, nižjo od minimalne, kandidatom za svetovalce z visoko univerzitetno izobrazbo pa lahko ponudijo le 1.400 bruto.

Obenem so v SDOS poudarili stalne pritiske, ki jih doživljajo javni uslužbenci upravnih enot, še posebej tisti, ki delajo na oddelku za tujce. Tako nanje pritiska več tisoč tujcev, njihovih pooblaščencev in pravnih zastopnikov.

“Vlada se bo morala odločiti za prioritete upravnega odločanja ali pa angažirati primerno več uradnikov in jih dostojno ter primerno plačati. Treba bi se bilo že odločiti, kdo ima prednost pri obravnavi, ali tujec ali državljan Slovenije, ki mu je ujma vzela streho nad glavo, oziroma vsi investitorji, ki v najkrajšem času pričakujejo gradbena dovoljenja,” so še zapisali v sindikatu.

Strank danes malo, do stavke pa razumevajoče

Na Upravni enoti Ljubljana današnja stavka sicer poteka brez težav, stranke so bile namreč o stavki dobro obveščene, so potrdili na upravni enoti. Na okenskem poslovanju upravno notranje zadeve na Tobačni je bilo okoli deset strank, na oknu za tujce pa okoli 20. Na upravni enoti za Bežigradom so medtem sprejeli približno pet strank, pet pa so jih odslovili. Zaenkrat prav tako niso zabeležili nobenih varnostnih težav, ljudje so bili do stavkajočih razumevajoči, so potrdili. Na običajni dan se na upravni enoti za Bežigradom sicer zglasi od 200 do 250 strank, na Tobačni pa med 1.000 in 1.200, so še pojasnili.

Tudi na Upravni enoti Maribor, ki je druga največja upravna enota v Sloveniji, stavka po besedah načelnice Nike Pozeb Kolenc poteka brez posebnosti. “Ljudje so bili dobro obveščeni, tako da so hodniki praviloma prazni. Slabe volje med ljudmi ni bilo zaznati,” je povedala za STA.

Stavko napovedali “najpogumnejši”

Večina upravnih enot se na poziv k današnji stavki ni odzvala. “Verjetno iz strahu pred sankcijami in grožnjami, da stavka ne bo plačana,” je na novinarski konferenci dejal Frančišek Verk, predsednik SDOS. “Stavko so napovedali tisti najpogumnejši s pokončnimi načelniki, za katere se ve, da ne bodo ovirali stavke,” je še dodal.

Obenem jim je služba za upravne enote poslala zajeten spisek obveznih nalog, ki jih morajo opravljati tudi med stavko, na njem pa naj bi “napisali celo tisto, česar upravne enote ne delajo”, je bil ogorčen Verk.

Dragan Stanković, predsednik Sindikata UE Ljubljana, sicer pa zaposlen na UE Ljubljana (Tobačna), je spomnil na majsko enourno prekinitev dela na upravni enoti. “A žal pristojni opozorila niso slišali,” je dejal in tudi sam poudaril, da ljudje zaradi slabih plač in neprimernih nazivov odhajajo z upravnih enot. “Razkorak med odhodi in prihodi je čedalje večji. Posledica pa je dodatna, že tako velika, obremenitev zaposlenih na upravni enoti.”

Leta 2010 je na tej upravni enoti delalo 349 oseb, ki so reševale 162.024 upravnih zadev, danes pa 280 zaposlenih rešuje 262.129 upravnih zadev.

Že napovedano stavko upravnih enot za september so zaradi avgustovskih poplav odpovedali in upali, da naslednja ne bo potrebna. “A žal so pogajanja povsem zastala, njihova usoda je neznana,” je dejal Stankovič. “Obstaja občutek, da so za zaposlene upravnih enot po zadnjih pogajanjih ostale drobtinice z bogate mize. Ne nameravamo dopustiti, da bi se zgodba ponovila,” je še dodal.

Poudaril je, da jih podpora šestih drugih upravnih enot veseli. “Žal nam je, da se za stavko niso odločili sodelavci in sodelavke z drugih upravnih enot,” je dejal tudi Stanković.

Slobodan Vuk, predsednik Sindikata delavcev UE Ljubljana (Linhartova), je dejal, da že dlje časa hodijo na sestanke z željo konstruktivnega reševanja situacije, a se nič ne premakne. “Vsak kmet, vsak podjetnik, vsak industrialec ve, da bo, če raste povpraševanje po njegovih izdelkih ali storitvah, nekaj spremenil. Vsak razumen ali pameten ne bo zmanjševal delovne sile. Na upravnih enotah pa povpraševanje po storitvah raste, ne spremeni pa se nič. Če bi se povečale plače, bi mogoče obrnili trend zaposlovanja. Pri nas pada število zaposlenih, novih tehnologij pa ni,” je dejal.

Da bi delo zaposlenim olajšala digitalizacija poslovanja, s katero imajo upravne enote težave, je opozorila tudi vodja oddelka za kmetijstvo ljubljanske upravne enote na Linhartovi Danica Juratovec Cvek. “Predpisani obrazci za izpolnjevanje vlog na spletni eUprave so nejasni in komplicirani, saj se ne ve, kaj mora prosilec vse oddati,” je dejala. Po njenih besedah niti ena vloga v tem letu ni bila popolna zaradi lani spremenjenega načina dela, kjer se zahteva podpis. “In niti eden ni predložil tega podpisa. Zato imamo vsako stvar dvakrat v roki, ker jo moraš dopolnjevati,” je pojasnila. Na te stvari so sicer opozarjali, a se ni po njenih navedbah nič spremenilo.

Preobremenjenost zaposlenih na UE Ljubljana
Foto: N1

Pogovore z vladno stranjo je Vuk opisal kot pokroviteljske, češ da jim govorijo le “mi vas razumemo”. “Mi stavkamo zaradi državljanov, ker se nam podira sistem. Ampak nobenega posluha ni. Na tisoče besed, številke pa povedo vse,” je še dejal Vuk. “Očitno ponekod lahko filozofirajo in premetavajo prazno slamo, a pri nas ne moremo. Od sebe moramo dati konkreten izdelek, recimo urediti gradbeno dovoljenje,” je dodal.

O nadaljevanju stavkovnih aktivnosti pa so sindikalisti dejali, da je zaostrovanje najbolj verjeten scenarij.

Zahteve sindikatov so, da se z vlado uskladijo o vrednosti plačnih razredov v letu 2024 v višini inflacije v letu 2023. Prav tako želijo, da se odpravijo nesorazmerja v plačah v višini šestih plačnih razredov glede na dogovorjene uvrstitve v letu 2018 in plačni sistem implementira do konca mandata te vlade, torej do junija 2025, vključno s tem, da najnižja plača ne bo več nižja od minimalne. Zahtevajo tudi drugačen kadrovski načrt oziroma več zaposlenih in izenačitev nazivov zaposlenih na UE z zaposlenimi na ministrstvih. Za tiste, ki poslujejo z denarjem, pa zahtevajo dodatek za blagajniško poslovanje.

Izrazi podpore stavkajočim

Policijski sindikat Slovenije je izrazil polno podporo članicam in članom Sindikata državnih organov Slovenije, zaposlenim na upravnih enotah. Dodali so, da se pridružujejo njihovim zahtevam po dostojnem plačilu za delo in boljše pogoje dela za vse zaposlene.

Ob tem so vlado opozorili, da njeno zavlačevanje reševanja nakopičenih pomanjkljivosti pri vrednotenju dela v državni upravi zagotovo vodi v širši konflikt s celo državno upravo. “Položaj zaposlenih v državni upravi je zato treba reševati prednostno,” so še zapisali.

Podporo stavkajočim so izrazili tudi v Delavski svetovalnici, kjer že dlje časa opozarjajo na preobremenjenost delavk in delavcev na upravnih enotah. Zapisali so, da jim je vodstvo ljubljanske upravne enote sporočilo, da dnevno samo na področju tujcev povprečno prejmejo 200 vlog ter da je na e-predalu dnevni pripad povprečno 400 do 500 dokumentov, periodično pa tudi do 800 dokumentov na dan, “kar je povsem neobvladljivo z vidika tekočega evidentiranja dokumentov”.

Upravna enota Ljubljana, stavka
Upravna enota Ljubljana (Žiga Živulović jr./BOBO)

Na upravni enoti so opozorili tudi na kadrovski manko, za oddelek tujcev bi nujno potrebovali najmanj šest novih zaposlitev. Uradniki opravljajo tudi nadurno delo, vendar na dolgi rok zaradi preobremenjenosti odhajajo v bolniški stalež oziroma odpovejo delovno razmerje. “Uradniki na teh delovnih mestih opravljajo delo, plačano pod minimalno plačo,” so odgovor vodstva Upravne enote Ljubljana povzeli v Delavski svetovalnici.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, podpirajo sindikalne zahteve po dvigu osnovnih plač za sedem plačnih razredov vsem zaposlenim, izenačitev nazivov na upravnih enotah s tistimi na ministrstvih in takojšnjo ureditev dodatka za blagajniško poslovanje kot tudi zahteve po ustreznem povečanju števila zaposlenih na upravnih enotah. Pristojnemu ministru Klemnu Boštjančiču in predsedniku vlade Robertu Golobu sporočajo, da tako ne gre več. “Ne more podplačana in preobremenjena delavka ali delavec na upravni enoti reševati problema pomanjkanja kadra v Sloveniji, ki je pač v osnovi problem prenizkega plačila, ki ga delavcem ponujajo delodajalci,” opozarjajo.

Menijo, da bo sledil kolaps sistema, če vlada ne bo ugodila stavkovnim zahtevam, in če ne bodo poskrbeli za dodatne zaposlitve ter normalne delavne pogoje, so še zapisali pri Delavski svetovalnici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje