Stavka “poslednjih redno zaposlenih” sobaric Save Turizem

Slovenija 27. Feb 202310:33 > 12:03
HOTEL BERNARDIN
Tina Kosec/BOBO

Sobarice družbe Sava Turizem, zaposlene v Hotelu Bernardin, bodo v torek v Portorožu stavkale proti "outsourcingu". Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, uskladitev plač z inflacijo, sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi in dvig povračila stroškov prevoza na delo.

Sobarice, zaposlene v podjetju Sava Turizem, bodo v torek, 28. 2. 2023, začele napovedano stavko. Aktivnosti se bodo s podporniki in govorci odvijale pod hotelom Histrion v Portorožu, na promenadi ob morju, so sporočili z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Sobarice bodo stavkale, ker se je uprava Save Turizem, družbe v državni lasti, odločila, da jih s 1. marcem zamenja s sobaricami zunanjega izvajalca oziroma jih “outsourca”. Sobarice bi prišle pod okrilje podjetja Aktiva čiščenje, kamor pa nočejo: po njihovih navedbah je delo tam v preteklosti za seboj pustilo veliko težavnih preizkušenj zaradi velikega izkoriščanja, premajhnega števila zaposlenih, nizkih plač in slabih odnosov. Tudi v pozivu k jutrišnji stavki so zapisale, da bodo njihove plače v Aktivi še vedno 200 evrov pod minimalno plačo, pogoji dela pa vse težji.

Preberite še: Sindikat vladi po napovedi outsourcinga v Bernardinu: Delavci niso le številke

“Smo poslednje sobarice v Savi Turizem. Res je, da smo za upravo ‘zgolj sobarice’, toda dostojanstva si ne bomo dovolile vzeti,” so zapisale v pozivu. Pri tem so opozorile, da so v družbi pustile leta življenja in ji bile pripadne in zveste. “Na cedilu so nas pustili vlada, odgovorni ministri, ki so svojo odgovornost z dopisi prelagali drug na drugega, za nas pa se ni rešilo še nič,” so še dejale o svoji situaciji.

Poleg glavne stavkovne zahteve, prekinitve “outsourcanja”, sobarice zahtevajo še takojšnjo odpravo plačnih nesorazmerij, uskladitev vseh osnovnih plač z višino inflacije iz leta 2022 v višini 10,3 odstotka, sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi in dvig povračila stroškov prevoza na delo in z dela na 0,21 evra na kilometer.

Možnosti za dogovor so minimalne

Sindikat delavcev Save Turizem v ponedeljek sicer nadaljuje pogajanja z vodstvom družbe. Kot je za STA povedala sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije za Obalo Irena Jaklič Valenti, pa so možnosti za dogovor po njihovih ocenah sicer minimalne. “Boj proti prenosu zaposlenih na zunanje izvajalce je tako aktualen tudi zato, ker se identičen posel obeta tudi v ostalih družbah v upravljanju SDH v turizmu na isti destinaciji. Ogroženih je torej še več delovnih mest, pritisk na zaposlene je še večji,” je dodala.

Zavzela se je za sistemsko ureditev položaja zaposlenih, ki jih prenesejo na zunanje izvajalce, da bodo imeli pravice v enakem obsegu kot prej.

Polno podporo članicam in članom Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije, zaposlenim v podjetju Sava Turizem, je v ponedeljek izrazila tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije. Kot so zapisali, se s sindikatom strinjajo, da bi načrtovani prenos sobaric na zunanjega izvajalca predstavljal škodljivo prakso in pomembno posegel v socialni in materialni položaj delavk in delavcev. Prav tako Konfederacija, enako kot sindikati Save Turizem, nasprotuje spremembi delodajalca zgolj zaradi znižanja stroškov dela.

Vodstvo Save Turizem medtem vztraja, da dosledno spoštujejo zakonodajo, prenos zaposlenih pa med drugim pripisujejo sezonski naravnanosti podjetja. “Smo izredno sezonsko naravnano podjetje, v katerem je težko uravnavati nihanja števila zaposlenih sobaric. Na Obali je na primer v nizki sezoni lahko zasedenih manj kot 100 sob dnevno, v visoki sezoni pa 750 sob dnevno,” so v začetku meseca pojasnili odločitev.

K ukrepanju v primeru prenosa sobaric na podjetje Aktiva čiščenje in nadaljnjem preprečevanju omenjenih poslovnih praks sta tako sindikat kot ministrstvo za delo v preteklih tednih pozvala tudi SDH. Glede sobaric v Hotelih Bernardin so za STA odgovorili, da v skladu s svojimi pristojnostmi “redno in pozorno” spremljajo poslovanje v družbah s kapitalsko naložbo države. “Odločitve o zunanjih najemnih storitev so v pristojnosti poslovodstev družb, SDH kot lastnik pa nanje ne sme vplivati,” so izpostavili.

Kot so podrobneje pojasnili, od poslovodstev družb pričakujejo, da vodijo takšno poslovno politiko, ki bo zagotovila “uspešno poslovanje, skladno z veljavno zakonodajo in s kodeksom korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države”. “Vendar pa SDH ne sme posegati v neodvisnost organov družb in njihove poslovne odločitve, temveč se s posamezno problematiko lahko seznanja in zahteva določena dodatna pojasnila,” so še navedli.

Na vprašanje, ali nameravajo v prihodnje karkoli narediti, da bi na dolgi rok outsourcing čim bolj omejili, pa niso dali nobenih pojasnil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.