Ste tik pred dopustom izgubili osebno izkaznico? Kako hitro lahko dobite novo?

Slovenija 27. Jun 202305:53 2 komentarja
Osebna izkaznica
Srdjan Živulovič/BOBO

Nujen dokument, ki ga morate vzeti s sabo na dopust, je osebna izkaznica (ali potni list), dobro pa je, če imate s seboj tudi zdravstveno kartico in še evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. A kaj hitro se zgodi, da tik pred dopustom ugotovite, da ste katero od teh listin založili ali da je njihova veljavnost potekla. Kako hitro lahko dobite novo?

Da pred potjo v tujino ne bi ostali brez veljavnih osebnih dokumentov ali kartice zdravstvenega zavarovanja, je v poletnih mesecih, ko je povpraševanje po izdaji teh dokumentov večje, o tem dobro razmišljati prej.

Osebna izkaznica in potni list

Za izdajo potovalnih dokumentov, torej osebne izkaznice ali potnega lista, zaprosite na poljubni upravni enoti, če ste v tujini, pa na vseh diplomatskih predstavništvih ali konzulatih Republike Slovenije. Dokument izdelajo in predajo na pošto v roku petih delovnih dni.

Če dokument potrebujete takoj, lahko zaprosite za prednostno izdelavo in dokument bo predan na pošto že naslednji delovni dan. Pri tem boste morali doplačati upravno takso.

Izdaja osebne izkaznice za dobo desetih let ali trajno veljavo vas bo stala 29,53 evra, nov potni list, ki bo veljaven naslednje desetletje, pa 48,67 evra.

Če osebni dokument, torej osebno izkaznico ali potni list potrebujete še prej, ga ob pravočasni oddaji vloge lahko dobite tudi v nekaj urah, a se boste morali ponj odpraviti v Celje.

Za izdelavo novega dokumenta morate imeti s sabo tudi star dokument in fotografijo.

potni list
Tina Kosec, Bobo

Kartice zdravstvenega zavarovanja

Če ste kartico zdravstvenega zavarovanja izgubili ali so vam jo ukradli, če kartica ne deluje ali morate na njej spremeniti podatke, lahko novo naročite na spletni strani ZZZS.

Nova kartica bo na vaš naslov prispela v roku 14 dni po naročilu, v vmesnem času pa boste na elektronsko pošto prejeli začasno potrdilo, s katerim lahko ob predložitvi osebne izkaznice uveljavljate zdravstvene storitve.

Da boste do zdravstvenih storitev upravičeni tudi med začasnim bivanjem v tujini, si morate priskrbeti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Kartica je brezplačna, naročite pa jo prek spletnega obrazca na strani ZZZS. Na pošto bodo kartico praviloma oddali najkasneje naslednji delovni dan, a pri ZZZS opozarjajo, da jo v mesecu juniju ali juliju zaradi večjega števila naročil lahko prejmete nekoliko pozneje.

Da bo naročilo uspešno, ga morate na svojem elektronskem naslovu potrditi v roku dveh ur.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja
ZZZS

Na enak način kot z evropsko kartico lahko do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini dostopate tudi s certifikatom, ki velja kot nadomestno potrdilo kartice in velja največ 90 dni. Tudi certifikat naročite na spletni strani ZZZS, vendar ga morate nato natisniti, saj ga boste v tujini lahko uveljavljali le v papirnati obliki.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje