Steklena ploščica, ki jo je imela skoraj vsaka družina v Jugoslaviji: tudi vi?

Magazin 13. Maj 202410:07 4 komentarji
čuvaj mleka, nostalgija, Jugoslavija
Foto: Zajem zaslona/FACEBOOK

Stekleno ploščico je imelo skoraj vsako gospodinjstvo v nekdanji skupni državi. Nekateri jo uporabljajo še zdaj. Veste, čemu je služila?

Ko je ploščica iz posebnega stekla v 80. letih preteklega stoletja prišla na police trgovin, je postala huronski gospodinjski hit nekdanje Jugoslavije.

Verjetno je le redko gospodinjstvo ni imelo, saj je gospodinjam pomagala preprečevati pogosto nadlogo – kipenje mleka. Zato je ploščica imela temu primerno ime “Čuvar mlijeka” (“Čuvaj mleka”).

Delovanje okrogle ploščice, ki so jo izdelovali v tovarni laboratorijskega stekla Boris Kidrič v Pulju, je bilo preprosto. Samo položiti jo je bilo treba v hladno mleko, posebna oblika pa je poskrbela, da je, še preden je mleko zavrelo, začela poskakovati po dnu in ropotati, ter tako gospodinjo ali tistega, ki je grel mleko, opozorilo, da so se začeli tvoriti mehurji zraka in da mleko začenja vreti. Seveda je bilo treba mleko odstaviti z ognja ali ogenj ugasniti. Če tega nisi storil, je mleko vseeno ušlo iz lončka.

Ploščica pa ni bila uporabna samo za mleko, pač pa tudi pri kuhi juh, testenin ali zelenjave – skratka, vsepovsod, kjer je bilo prisotne dovolj vode ali druge tekočine, ki je morala zavreti in je grozilo, da pri tem prekipi. Vzdrževanje ploščice pa je bilo nadvse preprosto – samo oprati jo je bilo treba z blagim detergentom.

“Ni mi bilo jasno, zakaj babica kuha pepelnik v mleku”

Fotografija čuvaja mleka je zaokrožila na družbenih omrežjih in pri mnogih uporabnikih sprožila tako začudenje kot nostalgijo.

“Imamo ga, kupili smo ga nekje med 1985 in 1988. Bila sem še otrok,” je zapisala ena od uporabnic. “Ko sem bil majhen, mi ni bilo jasno, zakaj babica kuha pepelnik v mleku,” je zapisal član Facebook skupine Retroteka, katere člani objavljajo fotografije iz življenja v nekdanji Jugoslaviji.

Ena od članic pa je delila zanimivo zgodbo: “Bilo je pred 31 leti. Bila sem mlada in sveže poročena, dala sem kuhat mleko, vanj položila to čudo in odšla od štedilnika vedoč, da mleko ne bo prekipelo. Tako sem se sprostila, da sem čisto pozabila, kaj sem naredila, in odšla na upravno enoto zamenjat dokumente. Bila je gneča in dolgo sem čakala. Ob prihodu domov se je že ob prihodu v vežo širil neznosen smrad in vonj po zažganem. V stanovanju nisi mogel dihati, posoda je bila popolnoma črna, steklo se je stopilo v zažganem mleku in nastala je nekakšna črna, smrdljiva masa. Še dneve dolgo sem prala vsa oblačila, zavese, prte; mislila sem, da se smradu ne bom nikoli več znebila. Kakorkoli že, ta stvarca res zagotavlja, da mleko ne bo prekipelo,” je uporabnica zapisala v svojem spominu na “čuvaja mleka”, poroča N1 Sarajevo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje