Med prenovo hiše našli posodo: ob pogledu vanjo niso mogli verjeti svojim očem

Magazin 13. Maj 202405:09 3 komentarji
kopanje v kleti
Foto: Zajem zaslona/THEHISTORYBLOG.COM

Britanska družina je med prenovo hiše odkrila zakopan zaklad. Skoraj 400 let stare zlatnike in srebrnike je pred kratkim prodala na dražbi.

Britanska zakonca Betty in Robert Fooks si verjetno nikoli nista mislila, da bosta kdaj našla skriti zaklad.

A se jima je zgodilo prav to. Leta 2019 sta kupila staro kmečko hišo v vasi Poorton v Dorsetu in se odločila, da jo bosta temeljito prenovila.

“Gre za 400 let staro hišo, zato je bilo treba opraviti veliko dela. Odstranili smo vsa tla in strope in pustili le zunanje kamnite zidove. Odločili smo se tudi, da bomo poglobili pritličje in ga tako zvišali,” je za britanski časnik The Guardian povedala Betty.

“Nekega večera sem bila z otroki, mož pa je kopal s krampom. Nenadoma je poklical, da so nekaj našli.” Robert je namreč med prenovo kuhinje odstranjeval stara tla in pri tem odstranil tudi betonsko ploščo, stare tlakovce pod njo, pa tudi približno pol metra zemlje. Prav pri kopanju zemlje je opazil ostanke stare keramične posode. Ko je kopal dalje, se je izkazalo, da je bila posoda polna kovancev.

Par je nato stopil v stik z lokalnim uradnikom, ki je poskrbel, da so kovance poslali v Britanski muzej. Tam so jih očistili in identificirali.

Konec letošnjega aprila so kovance prodali na dražbi pri dražbeni hiši Duke’s.

“Poortonski zaklad kovancev je obsežna zbirka, ki vsebuje več kot tisoč kovancev od tretjega obdobja Edvarda VI (1550–3) do približno začetka angleške državljanske vojne (1641–3). Vključuje zlate kovance Jakoba I. in Karla I., srebrne krone, šilinge in kovance za šest penijev, srebrne šilinge in penije Elizabete I., Filipa in Marije. Analiza Britanskega muzeja je pokazala, da je zaklad verjetno med letoma 1642 do 1644 iz neznanih razlogov zakopala neznana oseba,” so na spletu zbirko opisali pri avkcijski hiši.

Na koncu so za zbirko iztržili 60.740 britanskih funtov (skoraj 70.600 evrov). Kovance so prodajali posamično in v skupinah. Najvišjo ceno je dosegel zlati kovanec za en funt s podobo kralja Karla I., in sicer 5.000 funtov (5.800 evrov).

“Če ne bi poglabljali tal, bi bili kovanci še vedno skriti tam. Domnevam, da jih je oseba nameravala pobrati, vendar ni imela priložnosti,” pa je o najdbi povedala Betty.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje