Luka Mesec se odpoveduje varnostnikom

Slovenija 20. Maj 202219:40 > 20:09
Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO

Koordinator Levice Luka Mesec se bo kot podpredsednik prihodnje vlade odpovedal varovanju. Kot pravijo v stranki, delajo pošteno in se nimajo česa bati. Svet stranke je danes sicer soglasno potrdil ministrske kandidate stranke. Ministrstvo za solidarno prihodnost bo po pričakovanjih vodil Mesec, resor za delo Simon Maljevac, resor kulture pa Asta Vrečko. Do sprejema novega zakona o vladi pa bo Mesec prevzel vodenje ministrstva za delo, Maljevac pa bo državni sekretar.

Luka Mesec, podpredsednik bodoče vlade Roberta Goloba, noče, da bi ga varovali varnostniki. “V Levici delamo pošteno in se nimamo česa bati pred ljudmi,” so sporočili iz Levice. Mesec je o tem, da se varovanju, ki ga izvajajo policisti iz Centra za varovanje in zaščito, odpoveduje, že obvestil najverjetnejšega premierja. Bodo pa verjetno v vladi morali zaradi tega spreminjati uredbo o varovanju, po kateri so med varovanimi osebami tudi vsi podpredsedniki vlade. 

Danes je sicer svet stranke Levica soglasno potrdil ministrske kandidate stranke. Ministrstvo za solidarno prihodnost bo po pričakovanjih vodil koordinator stranke Mesec, resor za delo Simon Maljevac, resor kulture pa Asta Vrečko. Do sprejema novega zakona o vladi bo sicer Mesec prevzel vodenje ministrstva za delo, Maljevac pa bo državni sekretar.

Koalicijske partnerice Gibanje Svoboda, SD in Levica bodo namreč po tistem, ko so v SDS z vloženim predlogom za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi za zdaj zaustavili oblikovanje vlade, kot si jo je zamislil koalicijski trojček, to sestavile po trenutnem ministrskem razrezu.

Oblikovanje vlade po prvotnem načrtu pričakujejo v roku 45 dni. Pred glasovanjem DZ o predlogu za razpis referenduma mora namreč preteči 30 dni, šele po zavrnitvi predloga za referendum pa je mogoče glasovanje o predlogu zakona.

Mesec je sicer v današnji izjavi po svetu stranke pojasnil, da se bo novo ministrstvo za solidarno prihodnost ukvarjalo s področji, ki so bila do sedaj “grobo zanemarjena v slovenski politiki, in sicer stanovanjsko politiko, dolgotrajno oskrbo in ekonomsko demokracijo”. Ob tem zatrjuje, da so omenjena področja med seboj bistveno bolj povezana, kot se zdi na prvi pogled. Stanovanjska problematika in dolgotrajna oskrba sta namreč po njegovih besedah obliki bivanja v različnih življenjskih obdobjih, z ekonomsko demokracijo pa želijo tlakovati pot novemu načinu vključevanja delavcev v lastništvo in soodločanja v podjetjih ter tako “postaviti temelje nove socialne države”.

Kandidatka za ministrico za kulturo Vrečko pa je poudarila, da je področje kulture “tradicionalno na periferiji političnega spektra”. Po njenih besedah želijo v tem mandatu vzpostaviti dialog z vsemi deležniki v kulturi, zagotoviti ustrezno financiranje za potrebe kulturnih institucij, razvoja kulture in kulturnih delavcev ter depolitizirati področje kulture in jo vrniti v središče družbe.

Asta Vrečko, Simon Maljevac
Žiga Živulović jr./BOBO, Levica

Maljevac pa je prepričan, da so volivci na aprilskih državnozborskih volitvah jasno povedali, da si želijo vlade, ki bo delala drugače. Koalicijska pogodba vlade v nastajanju je po njegovih besedah na tej točki jasna, saj da v ospredje postavlja ljudi, delavce in močno socialno državo.

Mesec: Odhajajoča vlada ima nekakšno indijansko poletje

Prvaki strank bodoče koalicije sicer napovedujejo, da bo nova vlada oblikovana do 3. junija. Ob pomislekih, zakaj se jim tako mudi s sestavo nove vlade, pa Mesec odgovarja: “Odhajajoča Janševa vlada ima nekakšno indijansko poletje, lomastijo po RTV, z državo se obnašajo kot da je njihova, mimo mandata kupujejo boxerje, ljudje pa so vsem tem politikam na referendumu 24. aprila jasno rekli ne, in to ni naša naloga, to je naša dolžnost, da čim prej končamo takšno stanje.”

Članstvo Levice se sicer še do konca tedna na notranjem referendumu izreka o vstopu v vlado in sami koalicijski pogodbi, po besedah Mesca pa pričakujejo soglasen rezultat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.