Svet RTVS razrešil Martića, v. d. predsednice uprave postala Natalija Gorščak

Slovenija 03. Jun 202406:29 > 16:37 7 komentarjev
Nataiija Gorščak
Natalija Gorščak (Foto: Žiga Živulovič Jr./BOBO)

Svet Radiotelevizije Slovenija je razrešil dozdajšnjega predsednika Uprave RTVS Zvezdana Martića, ki je torek podal odstopno izjavo. Ob tem so za v. d. predsednice Uprave RTVS imenovali Natalijo Gorščak, ki bo mesto zasedala največ šest mesecev.

Predsednik Uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Zvezdan Martić je po torkovi seji sveta RTVS podal odstopno izjavo, danes pa so ga svetniki razrešili.

Člani sveta so na torkovi seji prejšnji teden izrekli številne kritike na njegov račun. Martić pa je v odstopni izjavi zapisal, da dlje časa ugotavlja, da obstajajo razhajanja med upravo in nekaterimi člani Sveta RTVS. “Čeprav svoje delo izvajam v skladu z zakonom, je po današnji izredni seji Sveta RTVS jasno, da med večino svetnikov nimam več zaupanja in da to postaja ovira za delovanje RTVS,” je zapisal v odstopni izjavi.

Martić se je v svojem današnjem govoru pred svetniki zahvalil, ker so “omogočili, da se je končal brutalen prevzem RTV Slovenija”, in da so lahko “odpravili posledice večletnega uničevanja” zavoda. Zahvalil se je tudi sodelavcem, ki so v težkih razmerah obdržali visoko raven profesionalnosti, ter direktorjem in vodjem znotraj zavoda.

Po njegovem mnenju se je ugled RTVS v javnosti izboljšal, kar je vplivalo na rast marketinških prihodkov. “Danes je stanje na RTVS bistveno boljše. Nismo več v strahu, ali bo denar za plače. Račune redno plačujemo, smo likvidni, ni črnih seznamov ukinjanja oddaj ali enot,” je dejal. Svoj govor je sklenil z besedami: “Srečno, RTV.”

Zvezdan Martić
Zvezdan Martić (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Gorščak na tem mestu največ pol leta

Na seji so ob tem imenovali tudi novo v. d. predsednice uprave. Mesto je zasedla Natalija Gorščak, sicer nekdanja direktorica Televizije Slovenija, ki je bila leta 2021, kot je odločilo Višje delovno sodišče v Ljubljani, razrešena nezakonito.

Če Svet RTVS danes ne bi imenoval v. d. direktorice uprave, bi bila uprava nesklepčna. Še vedno namreč nezasedeno ostaja mesto člana uprave, ki ga je do decembra zasedal nekdanji direktor Kina Šiška Simon Kardum.

Gorščak se bo v svojem delu osredotočila na skrb za tekoče posle, analizo stanja, vključno s posledicami povišanja plač iz stavkovnega sporazuma na finančno situacijo zavoda, izhodišča za Programsko-produkcijski načrt za prihodnje leto in na pripravo koledarja obveznosti po enotah do konca leta, je dejala v svojem govoru pred svetniki.

“Verjamem, da bomo v nekaj mesecih s skupnim delom lahko oblikovali trdno podlago za delovanje RTVS,” je še poudarila.

Mesto vršilke dolžnosti bo Gorščak zasedala največ pol leta, so še zapisali v sklepu. Svet RTVS je komisijo za kadrovske in pravne zadeve pooblastil za pripravo razpisa za novega predsednika ali predsednico Uprave RTVS s polnim mandatom do prihodnje seje sveta.

Štiričlanska uprava v skladu z novelo zakona o RTVS vodi zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Martića je julija lani na mesto predsednika uprave imenoval Svet RTVS. Dva člana uprave je Martić nato izbral sam, in sicer nekdanjega direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma, ki je medtem decembra odstopil, in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTVS. Član uprave je tudi delavski direktor Franci Pavšer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje