Svetovni dan čebel poudarja pomen vseh opraševalcev

Slovenija 20. Maj 202106:39 > 26. Jul 2021 16:11 0 komentarjev
Čebele v lesenem hotelu za čebele
Luisa Gonzalez/REUTERS

Današnji svetovni dan čebel je namenjen krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev za kmetijstvo ter biotsko pestrost.

Ob letošnjem svetovnem dnevu čebel poudarjajo angažiranost vsakega posameznika v smeri zaščite opraševalcev. Napovedanih je nekaj dogodkov, med drugim bodo predstavili nagrado zlata čebela.

Svetovni dan čebel so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič smo ga obeleževali leta 2018, 20. maj pa je bil izbran zato, ker se je na ta dan leta 1734 v Breznici pri Žirovnici rodil začetnik modernega čebelarstva Anton Janša.

“V Sloveniji smo lahko izjemno ponosni, da imamo super okolje za razvoj in obstoj čebelarstva,” je v pogovoru, objavljenem na spletni strani ministrstva, dejal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

Tema letošnjega svetovnega dne čebel je Angažirajte se, gradite na novih temeljih za čebele. Kot je pojasnil minister, želijo na ravni EU poskrbeti za takšne temelje, da se bodo v vseh državah članicah in tudi širše vzpostavili programi in ukrepi, ki bodo omogočali vzpostavitev čebelarstva.

“To v državah v razvoju predstavlja pomemben vidik pri odpravi lakote in pri zaslužkih, da lahko prebivalstvo poskrbi za svoje preživetje, svojo prehransko varnost ali pa ekonomijo posamične družine,” je povedal.

Svetovni dan čebel pripomore tudi k dvigovanju javne zavesti o pomenu čebel in drugih opraševalcev. Od opraševanja je odvisnih skoraj 80 odstotkov pridelkov, ki jih nato vključimo v verigo preskrbe s hrano, je izpostavil Podgoršek. Z ustvarjanjem ugodnega in udobnega okolja za opraševalce, lahko že vsak posameznik prispeva kamenček v mozaiku zagotavljanja prehranske varnosti. Med drugim je to mogoče z izogibanjem uporabe fitofarmacevtskih sredstev, ki so čebelam škodljiva.

Zaradi slabega vremena morajo krmiti čebele

Zaradi sprememb v okolju je življenje opraševalcev vedno težje. Letos jim je zaradi neugodnega vremena in pomanjkanja hrane še posebej težko, ocenjujejo na Nacionalnem inštitutu za biologijo. Slabo vreme, ki traja ves april in maj, povzroča, da morajo čebelarji, namesto da bi v teh dneh že opravljali prva točenja medu, krmiti čebele, da bodo sploh preživele, pa dodajajo v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije.

Ob svetovnem dnevu čebel bo pri nas več dogodkov. Med drugim bo kmetijsko ministrstvo predstavilo nagrajene zasnove in izdelano nagrado zlata čebela avtorja Urha Wiegeleja. Nagrado bo na pobudo Čebelarske zveze Slovenije podeljevala država za izjemne dosežke na svetovni ravni na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!